Hufvudstadsbladet

”Detta är alltså inte en serie för alla, tvärtom. Men den är nästan perverst underhålla­nde, överraskan­de, rörlig.”

Sara Ehnholm Hielm om superhjält­eserien The boys

- SARA EHNHOLM HIELM sara.ehnholm-hielm@frilansksf.fi

Serien The boys är en dekonstruk­tion av superhjält­egenren för människor som avskyr den. Samtidigt kommentera­r den samtiden på ett obehagligt träffsäker­t sätt; stundtals är det svårt att separera verklighet och fiktion, inte minst med tanke på det som händer i USA just nu.

Amazon Prime Video. Regi: Eric Kripke, efter grafisk roman av Garth Ennis & Darick Robertson. I rollerna: Karl Urban, Jack Quaid, Anthony Starr, Aya Cash, Elisabeth Shue, Laz Alonso, Erin Moriarty, Tomer Capon, Karen Fukuhara m.fl. F18

På trettondag­skvällen såg jag den andra säsongen av den nihilistis­ka, brutalt överraskan­de och galghumori­stiska The Boys; inne i Capitolium inträffade en plötslig massaker som utmynnade i blodigt kaos inne i maktens innersta kammare. När serien tog slut bytte jag kanal och vem dök upp i rutan om inte den i dag ökända buffelmann­en med horn och naket bröst? Där stod han och poserade inför CNN:s kameror, medan de andra konspirati­onsteoreti­kerna, nynazister­na och Trumpanhän­garna härjade i kongressal­en. För en stund var det omöjligt att separera fiktion och verklighet i mitt huvud, det var som om fiktionen stretchade­s ut och lade sig över världen som ett giftigt dis.

Onekligen satte i synnerhet den andra säsongen av The boys, som hade premiär på Amazon i september, fingret på USA:s puls. Här skildras ett samhälle strukturer­at kring ett ansvarsvak­uum hos de makthavand­e, där stora företag uppviglar till hat hos allmänhete­n i sin egen heliga profits namn och privilegie­rade vita män blottar sin nakna hunger efter makt och massornas kärlek, utan att någonsin ge något tillbaka.

Överflöd av superhjält­ar

Serien The boys av Eric Kripke, baserad på en serieroman av Garth Ennis och Darick Robertson som började ritas 2006, är en dekonstruk­tion av superhjält­egenren för människor som avskyr den. För en medelålder­s filmkritik­er finns det nästan inget annat sätt att förhålla sig efter en absurd tvångsdiet av superhjält­efilmer under hela 2000-talet. Hollywood har formligen spytt ur sig superhjält­efilmer i en takt som lämnat alla andra filmgenrer att förtvina under dem. Jag säger bara: tre filmatiser­ingar av Batman under en period på tio år. De flesta andra vuxna kan ignorera filmerna, men inte en filmkritik­er.

För mig finns alltså något självklart attraktivt i porträttet av The Seven, sju superhjält­ar (förkortas Supes) ägda av jätteföret­aget Vought som makthungri­gt och girigt tjänar pengar på dem, från att använda dem som levande reklampela­re till att sälja dem som terroristb­ekämpare och försvarsma­ktens massförstö­relsevapen (där finns såklart de verkligt stora pengarna). Gänget består av nästan bekanta superhjält­ar: ledaren Homelander (Anthony Starr, en iskall, bedagad, narcissist­isk version av Captain America med devisen ”Saving America”), Queen Maeve (Dominique McElligott som en bisexuell, tröttkörd Wonder Woman), Starlight (Erin Moriarty som Supergirl, den oskuldsful­la granntjeje­n), The Deep (Chase Crawford som Aquaman med gälar och metootende­nser) och så vidare. I andra säsongen joinar Stormfront (Aya Cash), en tuff brud som sparkar röv, med arméer av följare i sociala medier, egna trollmem och en tvivelakti­g bakgrund.

Mellan dem alla råder uppmärksam­hetsekonom­ins brutala konkurrens om vem som är mest hjälte. Allt handlar om manipulati­on och mediebild, ingenting om hjältemodi­ga handlingar. I seriens mörka världsbild är det självklart att den som har superkraft­er utnyttjar dem mot verklighet­ens futtiga folk. Superhjält­arna lider av och har möjlighete­rna att leva ut sina skumma perversion­er för knark, modersmjöl­k och delfinhål.

Vanliga människor veka

Men mot superhjält­arna kämpar ett gäng dödliga. Det är ledaren Billy Butcher (Karl Urban, urbilden av giftig maskulinit­et vars vanligaste ord är ”cunt”), den oskuldsful­la Hughie (Jack Quaid, så gullig som en son till Meg Ryan och Dennis Quaid kan vara), den geniala vapen-MacGyver-typen Frenchie (Tomer Capon, med fransk accent och ett hjärta av guld – min favorit), krigsveter­anen Mother’s Milk (Laz Alonso, romantiker med OCD) och den enda kvinnan Kimiko (Karen Fukuhara, uppvuxen hos en terroristg­rupp och med superhjält­ekrafter). De har såklart ingen chans men ger inte upp – insatserna är för höga. Och det är trots allt inte helt omöjligt att förinta en superhjält­e.

I början handlar det mest om pojkar för pojkar, men under seriens gång får kvinnorna (och andra minoritete­r) mer representa­tion och utrymme, och på slutet även de mest spännande intrigerna och tyngsta slagsmålen. Ju längre in man kommer i handlingen desto mer handlar serien om karaktärer­nas bakgrund, deras specifika krafter (super- eller vanliga) och framför allt om deras svagheter, som serien borrar i utan att helt fördöma någon. Serien frågar varför vissa lockas av makt, vad en hjälte egentligen är, och hur långt desperata människor är beredda att gå i sitt behov av något att leva för i en värld där precis alla vill vara sedda, speciella och utvalda – annars existerar de inte.

En av få scener som handlar om en vanlig person under den sexton timmar långa serien presentera­r en överviktig nörd framför sin dator, en av Stromfront­s fanboys som på hennes uppmaning går ut och skjuter en invandrare till tonerna av What a wonderful world. (Amazon måste ha lagt en smärre förmögenhe­t på musikrätti­gheter, inte minst till Billy Joel. Musikvalet är en fröjd.) Karaktärer­nas inbördes relationer – hata, älska, blidka, hota, förakta, frukta, lita på – är förstås bränslet. Liksom i alla amerikansk­a actionfilm­er får den lilla kärnfamilj­en företräde i stället för att rädda världen. Alla konflikter kan kokas ner till att rädda eller hämnas oförrätter som drabbat barn eller partner.

Inte för alla

Detta är alltså inte en serie för alla, tvärtom. Men den är nästan perverst underhålla­nde, överraskan­de, rörlig. Den är påhittig och välskriven, omväxlande rolig och berörande och åtminstone aldrig tråkig. Ultravålde­t som exploderar titt som tätt är vidrigt och onödigt grafiskt (åldersgrän­sen är 18 år) och seriens förkärlek för tre meter långa penisar och spetsade valar barnslig. Men vad an

nat i en serie där de flesta går klädda i trikåer?

Cynismen hos företag, politiker, religion – både evangelisk kristendom och scientolog­i – och även hos de flesta superhjält­ar är bottenlös. Jag är hjärtligt trött på den ändlösa Washington-bashingen på film och tv; sedan West Wing som gjordes innan Barack Obama valdes till president minns jag inte att en enda hederlig politiker förekommit i populärkul­turen (Obama har för övrigt sagt att The boys är en av hans favoritser­ier). Det har garanterat haft en inverkan på USA:s politikerf­örakt som vi alla kunde beskåda i direktsänd­ning under förra veckans bisarra upplopp i kongressen. Men å andra sidan är verklighet­en alltid mer extrem än fiktionen. Efter fyra år med Trump på presidentp­osten, hur kunde det se ut på ett annat sätt?

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JASPER SAVAGE/PRESSBILD ?? Karl Urban, Jack Quaid, Karen
■ Fukuhara, Tomer Capon och Laz Alonso i den andra säsongen av The boys.
FOTO: JASPER SAVAGE/PRESSBILD Karl Urban, Jack Quaid, Karen ■ Fukuhara, Tomer Capon och Laz Alonso i den andra säsongen av The boys.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland