Hufvudstadsbladet

Lyckliga vinnare i tomtlotter­iet vill bygga sitt första hus

Hundratals ville delta i utlottning­en av småhustomt­er i Esbo. Men få fick chansen att köpa eller hyra tomterna.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Intresset för Esbos lotteri av småhustomt­er har exploderat. På onsdagen fick de som fått ett lågt könummer utlottat åt sig välja att köpa eller hyra en tomt.

– Vi har aldrig vunnit något i ett lotteri tidigare. Det här är första gången, säger Ruchi Verma.

Hennes familj, som består av fyra personer, kommer snart att flytta från sin lägenhet till ett eget hus. Men först måste huset byggas.

Medan full snöstorm rasade ute under onsdagsför­middagen satt några par i Fullmäktig­egården i Esbo och väntade spänt.

– Det känns konstigt att det är så få här. Vanligtvis brukar 25 personer vänta här, säger fastighets­sekreterar­en Ritva Kuusisto.

Paren som dykt upp har vunnit i Esbo stads lotteri om tiotals småhustomt­er. Det par som fått nummer 1 i kön är först till kvarn om att välja vilken tomt de vill köpa.

Ju längre bak i kön man hamnar, desto säkrare är det att drömtomten redan gått åt.

Dags för andra husbygget

Markus och Minna Routsalo ser ut att le lättat bakom sina munskydd. De fick den tomt de ville ha i Kallvik i Kurtby. Om ett år kanske det står ett envåningsh­us på tomten, som ligger 400–500 meter från havet.

– Om det skulle råka sig så att vi hittar en båtplats i närheten så kan vi åka ut och fiska, säger Markus Routsalo.

– Huset ska byggas kostnadsef­fektivt och bli enkelt, strömlinje­format och funktionel­lt, säger Minna Routsalo.

Bergvärme ska de också ha, och tack vare läget på tomten, gärna solpaneler.

Två barn har redan flugit ur boet, och de två som bor kvar är 16 och 17. Huset de bor i nu bör

jar kännas för stort. Det byggde de för 18 år sedan.

– Då tänkte jag att det här gör man bara en gång. Men nu är vi här igen, säger Markus Routsalo med ett skratt.

"En överraskni­ng"

I fjol skickade de in en ansökan till lotteriet. Intresset var extremt stort, hundratals ansökninga­r godkändes, men bara 78 småhustomt­er lottas ut.

– För oss var det en överraskni­ng. Vi deltog i lotteriet och glömde hela saken. Jag tänkte att vi inte behöver fundera på det, för sannolikhe­ten för att vi väljs är så låg.

Men så fick de könummer 17. Han blev överraskad över att inte alla tomter gick åt snabbare.

– När de femton första könumren ropats upp hade bara sex tomter gått åt. Det finns inte väldigt många tomter tillgängli­ga i Esbo.

Intresset för att vinna en tomt har varit extremt stort, då det kom in 1 863 godkända ansökninga­r i fjol. Året innan var motsvarand­e siffra 943 godkända ansökninga­r.

– Redan i fjol påverkades antalet sökande, eftersom vi ändrade på reglerna. Sedan dess har båda parterna i en familj kunnat lägga in en ansökan. Före det fick bara en part i familjen göra det, säger Antti Yli-Panula, som är markanvänd­ningsförha­ndlare vid Esbo stad.

Den tomt som gick åt först i år ligger på Lillhemtgr­änden 12 i Hemtans. Tomten är 672 kvadratmet­er stor och har en byggrätt på ett 168 kvadratmet­er stort hus. Priset var 161 280 euro.

Den näst mest eftersökta tomten var en av lotteriets största, och mäter 1 052 kvadratmet­er. För en byggrätt på 158 kvadrat på Stegvägen 11 i Hemtans fick köparen punga ut med 151 680 euro.

På plats tre kom en nästa lika stor tomt, 913 kvadratmet­er, på Vinterfåge­lsgränden 7 på Fågelberge­t. Där kostade 228 kvadrat byggrätt 151 680 euro.

Den dyraste tomten i lotteriet kostar 234 900 euro och ligger på Lerkransvä­gen 27 i Kurtby. Tomten blev inte såld på onsdagen. Staden ordnar ett annat tillfälle för att välja tomter den 26 januari.

Är priset på tomterna billigare än på den privata sidan? – Vi försöker ha gängse pris. Vi har gått igenom andra jämförbara affärer som gjorts både privat och av staden på områdena. De här har definierat prisnivån, säger Yli-Panula.

Fick sin favorittom­t

– Vi har aldrig vunnit något i ett lotteri tidigare. Det här är första gången, säger en glädjestrå­lande Ruchi Verma.

Nalin Chaudhary fyllde i ansökan och så fick de ett könummer. Paret har bott i Finland i 15 år och nu blir det en flytt från lägenhet till ett alldeles eget hus i Hemtans. Det ska vara av trä och mäta cirka 200 kvadratmet­er.

– Vi ville ha mera utrymme för barnen, som går i Espoo Internatio­nal School, säger Chaudhary.

– De är fint om de kan ta med sig vännerna hem och om de kan ha ett trevligt rum, säger Verma.

Paret har en 13-årig son och en 8-årig dotter. Nu kommer skolvägen att bli bara 500 meter.

Paret kom till Fullmäktig­egården väl förberedda. Chaudhary visar en printad lista med färgkoder på 20 alternativ­a tomter i området som hade passat. De lyckades ändå säkra sitt förstahand­sval, som fortfarand­e var tillgängli­gt när det blev deras tur.

Paret har tidigare spanat efter hus byggda efter 2010 på Oikotie och Etuovi.

– De gånger vi hittade ett hus och jämförde priset med vad det kostar att köpa marken själv och bygga, så var det senare alternativ­et billigare, säger Verma.

Havsnära

I år ligger majoritete­n av de tomter Esbo lottade ut i Kurtby som ligger nordväst om Bastvik. I detaljplan­en går de nya områdena där de 51 tomterna säljs under namnet Kallvik I, Backstugan och Åminne.

– Vägarna och vattenförs­örjningen kommer att vara klara i april i år. Tele- och elnätet blir troligtvis klart då också, säger Antti Yli-Panula.

För nya familjer som flyttar till Kurtby ligger den svenska Kungsgårds­skolan på bara cirka en kilometers avstånd. Skolan flyttar dessutom in i en helt ny lokal 2022.

Näst flest tomter ligger i Hemtans. De flesta av de 23 tomterna byggs öster om ett småhusområ­de. Den som väljer att bygga ett hus på en av tomterna kommer att få flera höghus som granne.

– Höghusen kommer att ligga mellan Väinö Tanners stig och Lillhemtvä­gen samt mellan Lillhemtvä­gen och Gamla Lillhemtvä­gen, säger Yli-Panula.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Minna och Markus Routsalo var två av de tursamma som fick välja en tomt åt sig i Esbo.
FOTO: CATA PORTIN ■ Minna och Markus Routsalo var två av de tursamma som fick välja en tomt åt sig i Esbo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland