Hufvudstadsbladet

I väntan på nya restriktio­ner

Sitras promemoria om Finlands coronahant­ering noterar bland annat mediernas flathet när grundlägga­nde rättighete­r kringskars i våras.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Det finns både goda och sämre nyheter kring coronaepid­emins utveckling i Finland den senaste veckan. Det är fint att julhelgen inte ser ut att ha lett till större smittsprid­ning. Av allt att döma har de flesta firat helgerna inom den närmaste familjen. Till exempel inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har antalet smittade sjunkit – men nivån är ändå fortfarand­e hög.

Den nya virusvaria­nten, som smittar betydligt lättare än den ursprungli­ga, väcker oro. Utveckling­en i Irland är skrämmande. Smittläget där liknande vårt eget och var alltså ganska bra – tills det förändrade­s dramatiskt efter mitten av december. Det muterade viruset löpte amok bland irländarna.

Regeringen diskuterad­e åtgärder mot den nya virusvaria­nten i flera timmar på onsdagskvä­llen. Nu förbereds nya restriktio­ner (HBL 14.1) i gränstrafi­ken och hanteringe­n av dem som kommer till Finland. Även reserestri­ktionerna ska ses över.

På flygplatse­rna, särskilt Helsingfor­s-Vanda, fungerar hanteringe­n av dem som kommer till Finland, inklusive testandet, bra. Det är värre med hamnarna, särskilt i Helsingfor­s. Antalet resenärer från Estland och resten av Baltikum är stort, och logistiskt är det utmanande att nå alla som kommer från Tallinn med färja. Många är gästarbeta­re och smittläget i Baltikum är oroväckand­e (HBL 14.1).

Informatio­nen om de nya restriktio­nerna som regeringen ska fatta beslut om nästa vecka var knapphändi­g på torsdagen.

Det är helt klart att Finland måste reagera inför det hot som det smittsamma muterade viruset utgör. Vi kan se ljus i tunneln tack vare att vaccinerin­garna har startat, nu måste vi se till att smittläget inte förvärras radikalt på målrakan.

Hittills har Finland klarat kampen mot coronaviru­set väldigt bra, även om starten var trög. Sitra publicerad­e på torsdagen en promemoria av journalist­en och fackboksfö­rfattaren Matti Mörttinen om hur beslutsfat­tandet i Finland har klarat pandemipre­ssen. Det allmänna betyget är gott. Men det finns naturligtv­is även en hel del som kunde ha gjorts bättre.

För det första innebar pandemin att EU ”försvann” – medlemslän­derna gick in för nationella lösningar. En intressant detalj är uppgiften om Finlands och Sveriges policy. De var först väldigt lika. Men på natten 11.3.2020 gick vi olika vägar. Det oroade Sverige, som försökte påverka Finland och vädjade om att inte stänga skolorna. Ett annat beslut som skapade reaktioner i Sverige var isoleringe­n av Nyland.

I Sverige var förvåninge­n stor över att beredskaps­lagen som innebar begränsnin­gar av medborgarn­as friheter och rättighete­r kunde införas i Finland utan protester.

Inte ens medierna ifrågasatt­e beredskaps­lagen eller andra inskränkni­ngar av de grundlägga­nde rättighete­rna. När rekommenda­tioner framfördes som regler, till exempel för dem över 70, var det inte medierna som reagerade, utan grundlagse­xperter. Även riksdagens grundlagsu­tskott var alert.

Regeringen­s förhandlin­gar på Ständerhus­et blev en slags ny institutio­n. Det innebar att besluten var väl förankrade men formen var tungrodd. Kärnan i regeringen­s coronahant­ering utgjordes av statsminis­ter Sanna Marin och omsorgsmin­ister Krista Kiuru, båda socialdemo­krater.

I Finland är de höga murarna mellan olika förvaltnin­gsgrenar ett stort problem, som har konstatera­ts också i andra sammanhang. Problemen att greppa situatione­n på Helsingfor­s-Vanda flygplats i våras varit ett typiskt exempel på hur illa det kan gå. Ingen tog helhetsans­varet för att aktörerna var så många. Epidemihan­tering om något kräver samarbete över förvaltnin­gsgränsern­a.

Sitras promemoria innehåller kritik mot att det i riksdagen räcker med enkel majoritet för att beredskaps­lagen kan börja användas. En slutsats är att kampen mot epidemin hittills har gått bra numeriskt sett, men att vi ur konstituti­onell synvinkel har befunnit oss på ett sluttande plan.

Det är utmärkt att coronahant­eringen granskas, även av oberoende aktörer, vid sidan av den utredning som regeringen har tillsatt, som leds av Olycksutre­dningscent­ralen. Det är en förutsättn­ing för att nästa kris ska kunna hanteras bättre.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland