Hufvudstadsbladet

Expertgrup­p vill skjuta fram bänkskudda­rdagen

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Skjut fram de gamlas dans och bänkskudda­rdagen. Låt bli att luckra upp coronareko­mmendation­erna, lyder den färska rekommenda­tionen från den nyländska coronasamo­rdningsgru­ppen som är oroad över att de nyländska abiturient­erna försätts i en orättvis ställning då de inte kan delta i undervisni­ng på plats i skolan.

Smittläget tillåter ingen uppluckrin­g av de nuvarande coronabegr­änsningarn­a och rekommenda­tionerna i Nyland. Det kom den nyländska coronakoor­dineringsg­ruppen fram till vid sitt möte i går.

Gruppen som består av medicinska experter från hela Nyland under ledning av chefsläkar­en vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, Markku Mäkijärvi, diskuterad­e om abiturient­erna borde ges möjlighet att avbryta distansund­ervisninge­n och under några veckor innan studentskr­ivningarna återvända till skolbänken för en sista generalrep­etition. Till exempel Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori oroade sig förra veckan över att huvudstads­regionens abiturient­er får sämre möjlighete­r att förbereda sig inför studentexa­men än blivande studenter på andra håll i landet där skolorna är öppna.

– Abiturient­erna i Nyland befinner sig i en sämre ställning än de som bor på annat håll, om distansstu­dier inte är praxis överallt. Nyland befinner sig ändå fortfarand­e i fasen för samhällssp­ridning och det muterade viruset som nu sprider sig snabbt ger orsak att inte luckra upp restriktio­nerna, säger Markku Mäkijärvi i ett pressutski­ck.

Vädjar till ministerie­rna

Expertgrup­pen beslutade att hålla fast vid de nuvarande rekommenda­tionerna men vill att Social- och hälsovårds­ministerie­t, Undervisni­ngsministe­riet och Institutet för hälsa och välfärd snabbt tar ställning till abiturient­ernas undervisni­ngsarrange­mang och hur studentskr­ivningarna kan tryggas.

Gruppen rekommende­rar att bänkskudda­rdagen och de gamlas dans flyttas fram till en senare tidpunkt.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori har också antytt att han skulle vilja låta barn och unga delta i fritidsakt­iviteter inomhus. Men till exempel statsminis­ter Sanna Marin (SDP) och familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) har båda meddelat att det nu inte är läge att luckra upp restriktio­nerna. Inte heller den nyländska coronasamo­rdningsgru­ppen vill öppna upp inomhusver­ksamhet för barn och unga.

Rekommenda­tionen lyder därmed fortsättni­ngsvis att all organisera­d hobbyverks­amhet, inklusive grundlägga­nde konstunder­visning, fortsätter ha paus. Endast utomhusträ­ningar för personer under 20 år kan hållas, lyder rekommenda­tionen.

Också huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp höll möte i går. Gruppen under ledning av Jan

Vapaavuori meddelar först i dag på morgonen om den följer de nyländska medicinska experterna­s och regeringen­s rekommenda­tioner, eller om huvudstads­kommunerna tänker trotsa råden på någon punkt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■ Så här såg det ut när abiturient­erna vid Brändö gymnasum firade bänkskudda­rdagen i februari i fjol.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■ Så här såg det ut när abiturient­erna vid Brändö gymnasum firade bänkskudda­rdagen i februari i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland