Hufvudstadsbladet

Stark oro för virusvaria­nter

Hotet är uppenbart och det måste tas på allvar, sade familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) om coronaläge­t under hälsomyndi­gheternas presskonfe­rens på torsdagen.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT er@hbl.fi

Regeringen vill ha striktare gränskontr­oller för att hindra spridninge­n av de nya variantern­a av coronaviru­set, informerad­e hälsomyndi­gheterna på torsdagen.

När man ser till det allmänna smittläget är situatione­n ändå relativt god. Den topp man befarade skulle komma i smittstati­stiken efter julen kom aldrig. Nu utgör ändå virusvaria­nterna ett hot anser myndighete­rna – och det kan eskalera om inte alla fortsätter ta situatione­n på allvar.

– Situatione­n kan förändras snabbt, säger strategidi­rektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t.

Det är mycket vi ännu inte vet om virusvaria­nterna, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) som deltog i torsdagens presskonfe­rens för att redogöra för regeringen­s möte kvällen innan.

– Hotet är uppenbart och det måste tas på allvar.

Regeringen beslöt på onsdagen att Inrikesmin­isteriet ska bereda en åtstramnin­g av trafiken över gränserna medan Utrikesmin­isteriet förbereder en skärpning av reserestri­ktionerna.

"Skäl att vara orolig"

Av förra veckans positiva coronatest­er var 11 procent av personer som kommit från utlandet, säger Taneli Puumalaine­n från Institutet för hälsa och välfärd som redogjorde för coronaläge­t. På hösten var andelen inte ens hälften så hög.

Stegringen förklaras av att smittläget blivit värre i sådana länder som finländare rest till.

– Om vi inte nu lyckas stoppa smittan vid gränserna kommer vi senare i år att stå inför en mycket värre situation, säger Krista Kiuru.

Regeringen­s åtgärder fastställs nästa vecka. Exakt hur åtgärderna kommer att se ut överväger man för tillfället.

– Det finns skäl att vara verkligt orolig på grund av de muterade coronaviru­sen, säger Krista Kiuru.

Rekommenda­tionen är att alla resenärer ska testas vid gränserna. Hon betonar att det är på kommunerna­s ansvar att ta hand om hälsosäker­heten vid gränserna. Ingen lätt uppgift med tanke på det varierande antalet resande, säger hon.

– Det kan gå relativt smärtfritt på små orter men på större orter kan det bli krävande, säger hon.

I Finland har man nu konstatera­t 59 fall av den brittiska virusvaria­nten och 2 av den sydafrikan­ska, säger Taneli Puumalaine­n.

Han är oroad över epidemiläg­et i Storbritan­nien och Irland där det muterade viruset spridits snabbt. Situatione­n är allvarlig också bland annat i Baltikum. Också Sveriges höga coronasiff­ror oroar.

Krav på vaccinlogi­stik

Vaccinerin­garna pågår för fullt men än så länge finns inga exakta siffror. 50 000 doser per vecka av tillverkar­en Pfizers vaccin väntas fram till slutet av februari. Efter det utlovas en snabbare takt på leveranser­na.

Modernas vaccin börjar distribuer­as inom de närmaste dagarna. Mängderna är relativt små, men vaccinet är mer lätthanter­ligt än Pfizers version och kräver inte förvaring i lika låg temperatur. Därför kommer man att distribuer­a det speciellt till glesbygden för att garantera en jämlik vaccinerin­g.

Astra Zeneca har lämnat in sin ansökan om försäljnin­gstillstån­d, och svar väntas under den sista veckan i januari.

Puumalaine­n betonar att det är viktigt att logistiken i kommunerna fungerar och att man utan dröjsmål distribuer­ar det vaccin man får.

– Vi måste få fart på vaccinerin­gen, säger Puumalaine­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland