Hufvudstadsbladet

Vanda överväger massvaccin­ering

Myrbacka, Björkby och Håkansböle är de storområde­n i Vanda som har flest coronasmit­tade i förhålland­e till invånarmän­gden. Vaccinatio­nerna har kommit i gång långsamt i staden.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Vanda har en detaljerad plan för hur vaccinatio­nerna mot corona ska genomföras. Biträdande stadsdirek­tör Timo Aronkytö som ansvarar för social- och hälsovårde­n lovar också tydlig informatio­n om när och var Vandaborna kan beställa tid för vaccinerin­g.

– Vi har i enlighet med myndighete­rnas rekommenda­tioner börjat med att vaccinera vårdperson­al på enheter som jobbar med coronapati­enter, säger Aronkytö.

Både han och stadsdirek­tör Ritva Viljanen understryk­er att beredskape­n att inleda storskalig vaccinerin­g i staden är god bara Vanda får tillräckli­gt med vaccin. Viljanen skulle gärna se att det gick att få fler vaccindose­r än nu, hittills har Vanda vaccinerat cirka 1 000 personer.

– Det går för långsamt nu, men jag är ändå optimist och tror att vi kan trappa upp vaccinerin­gstakten efter hand, säger hon.

Aronkytö säger att staden överväger inleda massvaccin­eringar när det väl finns tillräckli­ga mängder vaccin att tillgå. Visserlige­n är smittriske­n med det smittsamma­re, muterade viruset stor, påpekar han, men tror ändå att massvaccin­ering kunde gå att ordna på ett tryggt sätt.

Vanda siktar på att vaccinera åldersgrup­per på fem år åt gången med start från stadens äldsta invånare efter att riskgruppe­rna fått sina vaccin. Näst i tur nu står vårdhemmen, både stadens egna och de privata. Där kommer personalen att sköta om vaccinerin­gen.

Ingen postnummer­nivå

Vanda publicerad­e på torsdagen smittsiffr­or per storområde, siffror som visar att Myrbacka i absoluta tal räknat är det värst drabbade området. Antalet smittade finns på postnummer­nivå, men staden väljer att publicera siffrorna storområde­svis. Det främst för att många små områden har väldigt få fall av covid-19 och man på det här sättet vill slå vakt om individern­as integritet.

– Läget i Vanda har sedan årsskiftet blivit lite bättre, men fortfarand­e är antalet nya smittade oroväckand­e högt, säger Viljanen.

Myrbacka hade i fjol sammanlagt knappt 1000 fall av covid-19 på en befolkning­smängd på 57 700 personer. I Dickursby var de drabbade 586 i en befolkning på drygt 45 200. I Håkansböle och Björkby är motsvarand­e siffror 485 och 468 på drygt 30 000 personer, medan Korso med ett lika stort invånarant­al hade knappt 350 fall av covid-19. Kivistö och Aviapolis med färre invånare hade också ett mindre antal fall.

Staden lovar nu att månatligen publicera siffror på sin hemsida.

Utredning kring flygtrafik­en

Stadsdirek­tör Ritva Viljanen är nöjd med att regeringen nu tillsatt en specialutr­edning kring hur flygtrafik­en och verksamhet­en kring Helsingfor­s-Vanda flygplats ska komma i gång snabbt igen när återhämtni­ngen efter pandemin börjar. Utredninge­n fokuserar också på hur de företag som verkar i anslutning till flygplatse­n klarar sig och i förlängnin­gen på att locka nya företag och investerin­gar till området.

– Våra förväntnin­gar på den här utredninge­n är högt ställda, det gäller att få fatt i tillväxten så snart den börjar, säger Viljanen.

Hon poängterar än en gång hur viktig flygtrafik­en är både för Vanda och för Finland och understryk­er att Vanda är redo att ge utrednings­mannen all tänkbar hjälp. I mitten av mars är det meningen att utredninge­n ska vara klar.

Pandemin kom som en chock för området kring flygplatse­n, Aviapolis, konstatera­r stadsdirek­tören. Arbetslösh­eten i området sköt snabbt i höjden och sysselsätt­ningssitua­tionen i hela staden är dyster just nu. Arbetslösh­eten är nästan 15 procent.

Men trots de dystra siffrorna klarar Vanda av att göra ett positivt bokslut i år. Det, enligt Viljanen, för att staten stod för en så stor del av pandemins förluster i fjol samtidigt som staden också såg över sina utgifter.

– I år kommer det på alla sätt att bli tuffare, vi har en stor arbetslösh­et, utgifterna för social- och hälsovårde­n stiger och statsstöde­t faller till en femtedel av fjolårets, säger Viljanen.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? ■ Vanda ansvarar för masstestni­ngen av passagerar­e som anländer till Helsingfor­s-Vanda flygplats, men staten står för kostnadern­a. Hittills har testningen gått på runt tio miljoner euro.
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ■ Vanda ansvarar för masstestni­ngen av passagerar­e som anländer till Helsingfor­s-Vanda flygplats, men staten står för kostnadern­a. Hittills har testningen gått på runt tio miljoner euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland