Hufvudstadsbladet

WHO landade i Wuhan – direkt i karantän

Efter många om och men har WHO-experter som ska undersöka coronaviru­sets ursprung anlänt till Wuhan i Kina. Men än kan de inte sätta full fart – först väntar två veckors karantän.

- HENRIK SAMUELSSON/TT

– Aktuell epidemipre­vention och kontrollåt­gärder kommer att strikt upprätthål­las, säger Zhao Lijian vid Kinas utrikesmin­isterium, rapportera­r nyhetsbyrå­er från Peking.

Han syftar i första hand på att två personer i det femton man starka WHO-teamet blev kvar i Singapore eftersom de testat positivt vad gäller antikroppa­r. De ska nu testas vidare innan de kan fortsätta in i Kina.

Men även för de tretton personer som anlänt i Wuhan, där viruset bakom covid-19 tros ha sitt ursprung, gäller Kinas vanliga rigorösa smittskydd­sregler. Det innebär fjorton dygns karantän.

Därmed förlängs väntan på eventuella svar, i ett arbete som redan inneburit många och stundtals hätska turer. Världshäls­oorganisat­ionen WHO har länge försökt få fri tillgång till Wuhan i hopp om att hitta svar på coronaviru­sets ursprung. Till slut kom klarteckne­t, men bara sedan kinesiska forskare först gjort grundlägga­nde efterforsk­ningar, som det internatio­nella teamet nu ska bygga vidare på. Tanken var också att anlända till Kina tidigt i januari, men efter visumstrul sprack det.

Och Peter Ben Embarek, som leder WHO-gruppen som anlände till Wuhan på torsdagen, tonar ned förväntnin­garna.

– Jag tror inte att vi kommer att ha några tydliga svar efter den här första resan, men vi är i gång.

En annan gruppmedle­m, den nederländs­ka virologen Marion Koopmans, har sagt att en avgörande fråga är hur viruset tog steget över till människor – var det direkt från de fladdermös­s som är misstänkta i sammanhang­et, eller gick det via något annat djur?

– I det här läget tycker jag att vi behöver ha ett fortsatt öppet sinne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland