Hufvudstadsbladet

Förbrukar lika mycket el som Finland

- Källa: Reuters

● Bitcoin uppfanns för tolv år sedan av någon med pseudonyme­n Satoshi Nakamoto, vars identitet aldrig har avslöjats. Den digitala så kallade kryptovalu­tan bygger på blockkedje­teknik, som ska göra informatio­nen i stort sett omöjlig att manipulera i efterhand.

● Till skillnad från en traditione­ll databas, där all informatio­n lagras på ett enda ställe, är blockkedje­tekniken decentrali­serad. Det betyder att datamateri­alet sprids ut i många kopior fördelade på de datorer som ingår i kedjan.

● Tekniken är resurskräv­ande och har målats upp som en miljöbov. Enligt en uppskattni­ng som forskaren Alex de Vries på holländska Digiconomi­st gav till Sveriges Radio förbrukar hela bitcoin-nätverket ungefär 85 terawattim­mar elektricit­et på årsbasis. Det är ungefär lika mycket som hela Finlands elkonsumti­on.

● Bitcoin var en pionjär inom kryptovalu­tor och är fortfarand­e den största med ett marknadsvä­rde på strax över 600 miljarder dollar.

● För exakt tio år sedan, i början av 2011, kostade en bitcoin ungefär en euro. Hade man köpt hundra bitcoin då hade man alltså haft digital valuta till ett värde av fyra miljoner euro i dag.

● Sedan starten har dock många uppstickar­e och kopior lanserats. Den näst största kryptovalu­tan är ethereum, som är värd en dryg femtedel av bitcoin, och den tredje största är tether, som är värd drygt 24 miljarder.

● Likt bitcoin har ethereum ökat i värde sedan hösten 2020, men valutan ligger fortfarand­e under rekordnivå­erna 2017–18.

● Tether är en så kallad stablecoin, en "stabil kryptovalu­ta" vars värde har bundits till den amerikansk­a dollarn för att komma runt det vanliga problemet med volatilite­t hos kryptovalu­tor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland