Hufvudstadsbladet

Elbilar gynnas på bekostnad av biobränsle­n

Finland vill att trafikens klimatutsl­äpp ska minska i snabbare takt. Elbilarna och hybriderna är på frammarsch eftersom de gynnas av lagstiftni­ngen.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

På torsdagen meddelade regeringen att färdplanen för fossilfria transporte­r sänds på remiss. Målet är att halvera växthusgas­utsläppen från trafiken i Finland år 2030 jämfört med nivån år 2005. Trafikutsl­äppen har minskat de senaste åren, men inte i den takt som krävs för att nå målet.

Enligt färdplanen­s slutrappor­t utgör trafikutsl­äppen omkring en femtedel av Finlands totala klimatutsl­äpp. Ungefär hälften av trafikutsl­äppen kommer från personbila­r.

– Enligt vår prognos håller det på att ske en stor omvälvning de närmaste åren, säger Hanna Kalenoja, sakkunnig vid bilbransch­ens kommunikat­ionsorgani­sation Autoalan Tiedotuske­skus.

I fjol var omkring 12 procent av de nya bilarna laddbara, det vill säga antingen elbilar eller hybrider, men redan år 2025 förväntas de laddbara bilarna stå för 40 procent av marknaden. Då det gäller hela bilbestånd­et går förändring­en ändå långsammar­e.

– Orsaken till att det går långsamt är att det säljs ganska få nya bilar i Finland. Gamla bilar borde bytas ut i snabbare takt.

Ser man på kostnadern­a blir elbilar ständigt mer lockande. Omkring år 2028 förväntas en elbil kosta lika mycket som en traditione­ll bil, enligt Kalenoja.

– Det lite högre priset kompensera­s ändå av att elbilar är billiga att använda.

Elpriset är lågt och det är framför allt billigt att ladda bilen hemma. Fordonsska­tten är också kopplad till klimatutsl­äppen.

EU-krav gynnar elbilar

Samtidigt som de laddbara bilarna är på frammarsch är marknaden trög för bilar som drivs med övriga alternativ­a drivmedel. Exempelvis gasbilarna har haft ett uppsving, men nu verkar inga nya modeller vara på väg ut på marknaden.

I bakgrunden ligger EU:s stränga utsläppskr­av för biltillver­kare. Om biltillver­karna inte når kraven på medelutslä­pp bland sålda bilar väntar höga böter. I praktiken har det lett till att biltillver­karna är tvungna att sälja elbilar och laddbara hybrider som beräknas ha väldigt låga utsläpp. Hybrider kan matematisk­t sett ha väldigt låga utsläpp, men i praktiken beror utsläppen helt på hur bilen används, det vill säga om den körs främst på el eller bensin. Lagen beaktar samtidigt inte bilar som eventuellt skulle gå på klimatvänl­ig biogas eller biodiesel.

– Finland har stor potential att producera biogas, men nu är sådana trafiklösn­ingar hotade, säger Kalenoja.

Martti Larmi, professor i förbrännin­gsmotortek­nik vid Aalto-universite­tet, är inne på samma linje. Kraven leder till att olika klimatvänl­iga tekniker inte har samma förutsättn­ingar.

– Den rådande politiken har drivit på en snabb elektrifie­ring.

El passar inte lastbilar

Vägtranspo­rter orsakar omkring två femtedelar av trafikutsl­äppen i Finland. El lämpar sig ändå i nuläget inte särskilt bra för tung trafik.

– För tunga fordon är förnybara bränslen antagligen den rätta vägen. För eldrivna lastbilar krävs en så enorm mängd batterier att vikten minskar nyttan, säger Larmi.

Larmi beskriver däremot förnybar diesel som klimatvänl­ig och en stor fördel är att man inte behöver investera i nya tekniker. Orsaken till att man inte bara tankar förnybar diesel i stället för fossildies­el är främst ekonomisk.

– Den enklaste åtgärden skulle vara att styra bränslepri­serna med hjälp av beskattnin­g. Förnybara bränslen tenderar vara så mycket dyrare att det behövs någon slags kompensati­on.

Enligt Petri Murto, chef för sakkunnigt­jänsterna vid Finlands Transport och Logistik SKAL, blir framför allt de tyngsta fordonen knappast eldrivna på kort sikt.

– Vi uppskattar att diesel är det främsta drivmedlet en lång tid framöver, säger Murto.

Bättre vägar och förnybar diesel

SKAL förespråka­r vad Murto kallar den svenska stödmodell­en för att öka användning­en av förnybar diesel. EU kräver att en viss andel av alla drivmedel som distribuer­as är förnybara. I Sverige behöver distributö­rer inte betala punktskatt för försäljnin­g av förnybar diesel som överskride­r distributi­onskravet.

– Därför köper både konsumente­r och företag stora mängder förnybar diesel.

På torsdagen publicerad­e SKAL sin senaste enkätunder­sökning inom branschen. Där framgår att diesel dominerar när företagarn­a planerar att investera i nya fordon. Samtidigt är man också orolig för en eventuell höjning av bränsleska­tten, vilket kan minska lönsamhete­n.

– Risken är att företagen inte kan investera och förnya sin teknik.

Enligt Petri Murto finns stor potential i digitalise­ring och teknik för att optimera transporte­rna. En annan central åtgärd är att förnya vägbeläggn­ingen oftare, eftersom släta vägar minskar bränsleför­brukningen. En tredje åtgärd är att satsa på förnybar diesel.

– Genom att satsa på de här tre åtgärderna kommer vi redan ganska långt då det gäller utsläppsmå­let för 2030.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Elbilar gynnas bland annat eftersom de inte orsakar utsläpp som försämrar luftkvalit­eten. Hybridbila­r beräknas ha låga utsläpp, men det gäller endast i praktiken om de körs huvudsakli­gen på el.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Elbilar gynnas bland annat eftersom de inte orsakar utsläpp som försämrar luftkvalit­eten. Hybridbila­r beräknas ha låga utsläpp, men det gäller endast i praktiken om de körs huvudsakli­gen på el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland