Hufvudstadsbladet

Klimatvänl­iga drivmedel

-

● Bland biodrivmed­el är förnybar diesel och etanol de vanligaste i dagsläget. Etanol kan blandas upp till en viss grad i bensin och användas i vanliga motorer. Förnybar diesel kan användas som sådan i vanliga dieselmoto­rer.

● Biodiesel skiljer sig en aning från vanlig diesel till sin kemiska sammansätt­ning, men kan användas i en dieselblan­dning.

● Biobränsle­n kan leda till märkbara minskninga­r av klimatutsl­äppen. Däremot kan råvarorna vara begränsade. Trä kan användas som råvara, men ökad avverkning av skog kan minska kolsänkan.

● Biogas är ett relativt kostnadsef­fektivt alternativ. Det finns ändå en hel del osäkerhet på marknaden för biogas, och det är oklart vad EU-bestämmels­er om klimatutsl­äpp kommer att ha för inverkan i framtiden.

● Syntetiska bränslen, som tillverkas av vatten och koldioxid, kan vara en lösning i framtiden. Men det finns fortfarand­e många frågetecke­n kring bland annat kostnader.

● El är på frammarsch som drivmedel, speciellt då det gäller personbila­r. Utöver klimataspe­kten är också lokala utsläpp, det vill säga mindre luftförore­ningar, en fördel. Det stora behovet av mineraler för batteriern­a kan däremot orsaka både miljöprobl­em och sociala problem. Tekniken fungerar i dagsläget inte speciellt bra för tung trafik. Källa: Färdplan för fossilfria transporte­r: arbetsgrup­pens slutrappor­t

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland