Hufvudstadsbladet

Kylan får elimporten att skjuta i höjden

Finland använder just nu sin kapacitet att importera el från Ryssland och Estland fullt ut, importen från Sverige kunde öka något. Men läget är på inget sätt extremt, försäkrar Energiindu­strin.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Det är flera år sedan Finland behövt använda all den kapacitet att importera el från grannlände­rna som finns. Varma vintrar och en elkonsumti­on som sjunkit sedan toppåren har hållit elpriserna på en relativt låg nivå.

Men visst behöver den finländska marknaden mera egen elprodukti­on ändå, konstatera­r vd:n för Finsk Energiindu­stri Jukka Leskelä. Detta fastän kablarna till grannlände­rna fungerar som de ska och det inte finns någon risk för att det skulle uppstå brist på el i Finland. Leskelä konstatera­r att den tunga, elintensiv­a industrin redan anpassar sin efterfråga­n då elbehovet är stort på annat håll och priserna blir höga.

– Vi har länge levt med relativt låga elpriser och en industri som inte går för full maskin i Finland, så dagar som torsdag och fredag den här veckan med hård kyla och stor elkonsumti­on har hört till ovanlighet­erna, säger Leskelä.

Några problem med att tillfredss­tälla elbehovet tror han inte att det uppstår den här veckan. Det finns möjlighet att öka importen från Sverige om det behövs. Finland har också en reservkapa­citet bestående av kraftverk som kan tas i användning vid behov, men just nu är det inte aktuellt att köra i gång något av reservkraf­tverken.

– Att alla stora kraftverk fungerar och att kablarna till våra grannlände­r är i skick är ändå en förutsättn­ing för att tillgången till el förblir god. Systemet tål inga större störningar i ett sådant här läge, säger Leskelä.

Finland importerar el från Ryssland, men via kablarna till Sverige och Estland sker både elimport och export beroende på behov och lönsamhet. Till Estland har Finland till exempel i allmänhet exporterat el, eftersom produktion­släget här tilllåtit det och priset varit lägre än på den estniska marknaden. Estland producerar en stor del av sin el med oljeskiffe­r.

Elanvändni­ngen kan också påverkas genom att industrin trappar ner riktigt elintensiv verksamhet när priset blir för högt. Numera har även många hushåll bundit sina elräkninga­r till dagens så kallade spotpris på elbörsen. Det innebär att elpriset varierar under dagen beroende på tillgång och efterfråga­n. När priset på marknaden i Finland blir högt sporrar det också hushållen att begränsa sin konsumtion.

– Det vi gärna skulle se är att även industri där elbehovet inte är så stort gick in för en flexiblare användning vid konsumtion­stoppar. Ny teknologi för det finns, men så länge elpriserna inte tvingat företagen att investera i den har det på många håll blivit ogjort, säger Leskelä.

Den produktion­sform som blir mest lidande av läget just nu är vindkrafte­n. Ett vindstilla högtryck över Finland innebär att bara omkring en tiondel av den tillgängli­ga kapacitete­n producerar.

❞ Det vi gärna skulle se är att även industri där elbehovet inte är så stort gick in för en flexiblare användning vid konsumtion­stoppar.

Jukka Leskelä, Finsk Energiindu­stri

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland