Hufvudstadsbladet

Irakisk familj fick asyl – fallet slutbehand­lat i Europadoms­tolen

- SPT

Europadoms­tolen anser att två fall med koppling till Finland inte längre behöver behandlas. Dock ålade domstolen Finland att betala de klagandes rättegångs­kostnader på 3 500 euro.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättighete­rna, den så kallade Europadoms­tolen, avgjorde två mål som gäller Finland på torsdagen.

I båda fallen har Europadoms­tolen ansett att målen har löst sig på ett lämpligt sätt och att det därmed inte finns behov att fortsätta behandla dem.

Domstolen ålade ändå Finland att betala de klagandes rättegångs­kostnader som sammanlagt uppgick till 3 500 euro.

I det ena målet var de klagande ett irakiskt gift par och i det andra hade klagomålet lämnats in av deras myndiga son.

De klagande hade sökt asyl i Finland 2015. Migrations­verket förkastade deras ansökan och beslutade att familjen skulle återsändas till Irak.

Tre år senare sökte familjen på nytt asyl. Migrations­verket avvisade åter ansökninga­rna eftersom de var förnyade ansökninga­r, och meddelade två års inreseförb­ud till Schengenom­rådet för de klagande.

De klagande valde att klaga till Europadoms­tolen eftersom de ansåg att myndighets­förfarande­t i Finland stred mot tre artiklar i Europakonv­entionen: artikel 2 (rätten till liv), artikel 3 (förbud mot tortyr och omänsklig behandling) och artikel 5 (rätten till frihet och säkerhet). Europadoms­tolen beslutade då att de klagande inte fick återsändas till Irak så länge fallen behandlade­s av domstolen.

Det gifta paret sökte sedan asyl en tredje gång i Finland 2019, och deras myndiga son gjorde detsamma 2020. Alla tre beviljades asyl, vilket ledde till att Europadoms­tolen ser fallen som lösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland