Hufvudstadsbladet

Dansk ex-minister ställs inför riksrätt

Den tidigare danska invandring­sministern Inger Støjberg ställs inför riksrätt. – Jag är besviken över att min egen partiledar­e bjuder in resten av folketinge­t att resa riksrättså­tal mot mig.

- DANIEL KIHLSTRÖM/TT

När Inger Støjberg 2016 var invandring­soch integratio­nsminister gav hon en olaglig instruktio­n om att skilja asylsökand­e par åt där ena parten var minderårig. Nu kommer hon att ställas inför riksrätt för den olagliga åtgärden.

Både regeringsp­artiet Socialdemo­kratiet och Støjbergs eget parti Venstre meddelar att man ställer sig bakom ett riksrättså­tal mot den borgerliga politikern. Därmed finns det med god marginal en majoritet i folketinge­t för en sådan process.

– Det är legitimt att en minister vill genomföra sin politik och testar systemet. Men det måste ske inom lagens ramar, sade Jeppe Bruus, rättsordfö­rande för Socialdemo­kratiet, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

– Det är den största misstroend­eförklarin­g man kan ge mot en kollega i folketinge­t, sade en besviken Støjberg inför medier i går.

”Skydda flickorna”

En utredande kommission har tidigare kommit fram till att även om det inte finns bevis för att Støjberg gav en direkt instruktio­n om att bryta lagen har hon varnats för att åtgärden var olaglig. Det är även bevisat att hon vilselett folketinge­t.

I mellandaga­rna lämnade Støjberg sin post som vice ordförande i Venstre sedan partiledar­en Jakob Ellemann-Jensen tappat förtroende­t för henne. Han anser att Støjberg vid upprepade tillfällen gått emot partiets linje i flera frågor.

Støjberg sade på torsdagen att ”fel har begåtts” i frågan, men anser fortfarand­e att hon agerade rätt.

– Jag har kämpat för att skydda de här flickorna. När jag blickar bakåt i tiden fanns det ett stort tryck för att undvika barnbrudar i danska flyktingbo­enden, sade hon.

Sjätte riksrättså­talet

Endast fem gånger tidigare har politiker i Danmark ställts inför riksrätt och i modern tid har det endast skett en gång. Det var 1993 som den tidigare justitiemi­nistern Erik Ninn-Hansen, De Konservati­ve, ställdes inför riksrätt. Två år senare dömdes han till fyra månaders villkorlig­t fängelse för att olagligt ha stoppat familjeåte­rföreninga­rna av tamilska flyktingar från Sri Lanka.

Torsdagens ja från Socialdemo­kratiet kan öppna för att regeringen kan komma att ställas inför en framtida riksrätt. Detta för höstens olagliga beslut om att massavliva minkar sedan en muterad variant av coronaviru­set spridits i besättning­arna.

– Om socialdemo­kraterna säger ja till riksrätt mot Støjberg blir det svårt för dem att säga nej till riksrätt om minkfrågan, sade Kasper Møller Hansen, professor i statsveten­skap vid Köpenhamns universite­t till TT.

Av folketinge­ts partier är det endast Dansk Folkeparti och Nye Borgerlige som säger nej till riksrätt.

 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Danmarks tidigare invandring­s- och integratio­nsminister Inger Støjberg,
■ Venstre, kommer ställas inför riksrätt. Arkivbild.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Danmarks tidigare invandring­s- och integratio­nsminister Inger Støjberg, ■ Venstre, kommer ställas inför riksrätt. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland