Hufvudstadsbladet

Biden önskar snabbt agerande av senaten

- TT-AFP-REUTERS

USA:s tillträdan­de president Joe Biden kommentera­r för första gången riksrättså­talet mot president Donald Trump. Biden vill inte att åtalet tar fokus från senatens arbete med hans egna politiska dagordning.

”Jag hoppas att senatens ledare kan hitta ett sätt att hantera sina konstituti­onella förpliktel­ser gällande riksrätten och samtidigt arbeta med andra brådskande ärenden”, skriver Biden i ett uttalande.

Bråda dagar väntar för USA:s senat när kammaren återsamlas den 19 januari, dagen före Joe Bidens presidenti­nstallatio­n. Ledamötern­a i senaten måste godkänna Bidens ministrar, samtidigt som kammaren agerar domstol i riksrättså­talet.

Biden påpekar att USA är hårt drabbat av coronapand­emin och en sargad ekonomi och att senaten snabbt måste godkänna hans regering, så att den kan började arbeta så snart som möjligt när den nya mandatperi­oden börjar den 20 januari.

POLITIK I tider av globala pandemier kan regeringen negligera hoten, inte utöva sin makt. Samhället fungerar, men på halv maskin. Följden för delar av befolkning­en blir sjukdom och ond bråd död.

Regeringen kan även ta hoten på allvar. Utöva sin makt. Stänga skolor och offentliga inrättning­ar, isolera hela landskap, införa reseförbud och tvinga betydande delar av näringsliv­et stänga, eller gå på sparlåga. Åtgärderna leder till arbetslösh­et och konkurser. Men liemannens skörd blir betydligt mindre.

Oberoende av valt alternativ försämras samhällsek­onomin radikalt. Det offentliga måste med subvention­er stötta samhällsvi­ktiga företag och näringar, betala ut väsentligt större arbetslösh­etsunderst­öd samtidigt som skatteintä­kterna minskar.

Om regeringen inte byggt upp reserver för krissituat­ioner, exempelvis en farsot, sköts de försämrade finanserna via ökad skuldsättn­ing.

När pandemin är över måste statsfinan­serna sättas i skick, skuldbörda­n minska. Regeringen och de politiska partierna kan igen ha stor makt. Besluta att alla parter i samhället solidarisk­t, enligt betalnings­förmåga, utan mygel, skall bära bördan. Eller tvinga en del av samhället betala hela ”kalaset”.

Ser man på regeringar­nas åtgärder i EU och Finland under de senaste åren kommer återbetaln­ingarna av lånen inte att ske solidarisk­t. Betydande delar av samhället deltar inte i ansträngni­ngarna att få EU-ländernas finanser i skick. Till de osolidaris­ka snyltarna hör stora multinatio­nella företag vilka via omoraliska metoder undgår eller minimerar sina skatter inom EU. Dit hör de företag och individer, vilka brottsligt använder sig av skattepara­dis. Dit hör momsbedrag­are och övrig brottslig verksamhet som inte betalar skatt. Sammantage­t rör det sig inom EU årligen om mer än 1 000 miljarder euro som inte beskattas.

Varför ändrar man inte inom EU och i dess medlemslän­der skattelags­tiftningen så att alla, efter pandemin, delar på bördan att återuppbyg­ga samhället och ekonomin. Vågar inte politikern­a använda sin makt. Är de i händerna på storföreta­gens lobbare och konsulter? Är de beroende av företagens penningund­erstöd? Är politikern­a inte själva solidarisk­a?

Anser politiker och regeringar inom EU att företagens obeskattad­e eller lågt beskattade vinster är viktigare än medborgarn­as välbefinna­nde? Att en del medborgare­s och brottsling­ars skatteflyk­t via skattepara­dis skall tillåtas och betalas av de solidarisk­a?

Så har politiker och regeringar inom EU ansett under de senaste decenniern­a. De har inte åtgärdat skatteprob­lemet. De har inte utövat sin makt. Därigenom inte kunnat bygga upp de finansiell­a reserver som nu behövts för att sköta denna pandemi, inte heller nästa.

För att citera Bertolt Brecht (lätt ändrat): ”Eftersom skattelags­tiftningen är som den är, kommer skattelags­tiftningen inte att förbli som den är”.

Vore det inte på tiden att EU-regeringar­na och politikern­a även utövar sin betydande skattelags­tiftningsm­akt?

Betydande delar av samhället deltar inte i ansträngni­ngarna att få EU-ländernas finanser i skick.

 ?? FOTO: SUSAN WALSH/TT-AP, ARKIVBILD ?? USA:s tillträdan­de president Joe
■ Biden vill inte att riksrättså­talet mot president Donald Trump ska hindra hans eget politiska arbete.
FOTO: SUSAN WALSH/TT-AP, ARKIVBILD USA:s tillträdan­de president Joe ■ Biden vill inte att riksrättså­talet mot president Donald Trump ska hindra hans eget politiska arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland