Hufvudstadsbladet

Varför förfinskas adresserna för alla i Korsnäs?

- RUNE BJÖRKQVIST Molpe

FÖRFINSKNI­NG Någon gång under försommare­n 2020 började jag få post med min hemadress på finska. Jag trodde det var ett misstag, men den nya finskspråk­iga adressen började förekomma på brev från alla myndighete­r. Och så framgick det att alla svensksprå­kiga i Korsnäs hade fått sin svensksprå­kiga adress förfinskad. Jag är djupt kränkt!

Vad jag kan förstå måste det väl vara Posten, Skatteverk­et eller annan myndighet som har hand om adressregi­stret i Finland. Beslutet att frånta mig min svensksprå­kiga adress och i stället förfinska den i myndighete­rnas register anser jag vara lagstridig­t. Åtgärden kan inte vara förenlig med Finlands språk- och grundlagar. För min kännedom har inte kommit några uppgifter huruvida någon domstol eller annan myndighet skulle ha befattat sig med ärendet.

Korsnäs kommun var till för något år sedan en helt svensksprå­kig kommun. Men tiden började vara inne att kommunen, trots en liten finskspråk­ig minoritet, skulle bli en tvåspråkig kommun. Vägnamnen översattes och nya tvåspråkig­a skyltar sattes upp i hela kommunen. Såvitt jag vet fanns det bland oss svensksprå­kiga kommunmedl­emmar åtminstone ingen betydande opposition mot kommunens beslut att bli tvåspråkig. Vi kämpar för att våra barn ska få en grundlig undervisni­ng i finska.

Men inte ens i min vildaste fantasi kunde jag tro att vi inte skulle få behålla vår i folksjälen invanda svensksprå­kiga hemadress som finns i adressregi­stret, men nonchalera­s av våra myndighete­r. Så får det inte vara i ett civilisera­t land där vi slår vakt om minoritete­rnas medborglig­a rättighete­r och integritet. Sammankopp­lingen av kommunens tvåspråkig­het och förfinskni­ngen av adresserna här får absolut inte råda.

Jag hoppas att justitieom­budsmannen måtte utreda orsaken till att min (och övriga kommunmedl­emmars) svensksprå­kiga adress, bland myndighete­rna, mot mina grundlagse­nliga rättighete­r, helt nonchalera­s och ersätts med en finsk adress, samt vidtar de åtgärder vartill ärendet ger anledning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland