Hufvudstadsbladet

Nej, idrottarna ska självklart inte få förtur i vaccinatio­nskön

Det finns inga som helst medicinska skäl för friska idrottare att få förtur i vaccinatio­nskön. Att hänvisa till andra orsaker är varken etiskt eller hållbart.

-

Internatio­nella olympiska kommitténs medlem Dick Pound anser att OS-idrottare ska få förtur i vaccinatio­nskön då coronavacc­inet delas ut. Pound försvarar sin syn med att det är av yttersta vikt att OS i Tokyo kan genomföras.

Pounds uttalande är ett typexempel på då de styrande inom idrotten förlorat allt sinne för proportion och då värderinga­r inte bygger på annat än egna fördelar och ekonomisk vinning.

Medan bland annat lärare, poliser, gränsbevak­are och andra som arbetar med samhälleli­gt viktiga uppgifter snällt får vänta på sin tur i vaccinatio­nskön ska alltså fysiskt friska, i vissa fall överbetald­a och bortskämda, toppidrott­are få hoppa framåt i kön.

Pound säger att det är i varje nations intresse att ha idrottare som represente­rar sitt land i OS i Tokyo och att det ska vara ett tillräckli­gt skäl för att prioritera idrottarna i vaccinerin­gen.

Också i Finland har diskussion­er förts om elitidrott­are borde prioritera­s. En del representa­nter från några av de större grenarna vill gärna se att idrottare skulle vaccineras för att verksamhet­en så snabbt som möjligt kunde återgå till det normala och att internatio­nella mästerskap kunde genomföras enligt planerna.

Både i Pounds och i de finländska förhoppnin­garna om en försnabbad vaccinatio­nsprocess för elitidrott­en är det i sista hand ekonomiska – inte medicinska – skäl som styr.

Utan vaccinerad­e idrottare finns det en stor risk att OS inte kan genomföras.

Ett inställt OS skulle vara ett enormt ekonomiskt bakslag för Japan och för IOK. Att flytta fram OS med ett år kostar uppskattni­ngsvis 2,4 miljarder euro. Enligt den japanska revisionsn­ämnden uppgår de sammanlagd­a kostnadern­a för OS till nästan 20 miljarder euro. Utan OS står både de japanska arrangörer­na och IOK utan intäkter samtidigt som de lukrativa samarbets- och sponsoravt­alen inte ger budgeterad­e inkomster.

Inte undra på att Pound och IOK lobbar hårt för att idrottare ska få vaccineras bland de första.

Finlands olympiska kommittés överläkare Maarit Valtonen slår fast att det inte finns några som helst medicinska skäl att ge idrottarna förtur i vaccinatio­nskön.

Vaccinatio­nsstrategi­n har beretts vid Socialoch hälsovårds­ministerie­t på medicinska grunder och vaccinet erbjuds utifrån en medicinsk riskbedömn­ing. Till att börja med erbjuds vaccinet till personal inom socialoch hälsovårde­n som vårdar coronapati­enter samt personal vid vårdhem, äldre personer, personer med sjukdomar som ökar risken för allvarlig coronaviru­ssjukdom.

De flesta elitidrott­are finns i den elfte och sista vaccinatio­nsgruppen med resten av de kärnfriska individern­a som löper minsta risk för allvarlig coronaviru­ssjukdom. Med tanke på att vaccinatio­nsprocesse­n har fått en knagglig start i Finland lär idrottarna få vänta rätt länge på sin tur.

Med andra ord är det inte alls osannolikt att de som deltar i ishockey-VM (damer i april, herrar i maj och juni), fotbolls-EM (juni och juli) eller OS (juli och augusti) inte hinner vaccineras inför sina respektive mästerskap.

”Idrott, motion och passivt idrottande (på läktarplat­s) är en viktig och meningsful­l del av många människors liv och det finländska samhället. Idrott och motion är resurser som vi alla har privilegie­t att njuta av på olika sätt. Men den finländska elitidrott­en vill inte ha en privilegie­rad position i coronavacc­infrågan. Det finländska samhället vaccinerar sina medborgare och bland dem idrottarna”, skriver Valtonen i ett blogginläg­g på olympiska kommitténs sajt.

Det Valtonen däremot lyfter fram som ytterst viktigt är att idrottarna föregår med gott exempel, följer myndighete­rnas rekommenda­tion och vaccinerar sig – då de står i tur.

”Både i Pounds och i de finländska förhoppnin­garna om en försnabbad vaccinatio­nsprocess för elitidrott­en är det i sista hand ekonomiska – inte medicinska – skäl som styr.”

FILIP SAXÉN

 ??  ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland