Hufvudstadsbladet

NFL-legendaren tackar nej till Trumps medalj

Golfstjärn­orna Annika Sörenstam och Gary Player tog emot frihetsmed­aljen av USA:s president Donald Trump utan att tveka. Frågan var om den legendaris­ke NFL-coachen Bill Belichick skulle våga ta emot sin? Efter en kritikstor­m tackar han nu nej till medalje

- INGELA AHLBERG/TT sport@hbl.fi

Annika Sörenstam och Gary Player fick utstå en del kritik för att ha besökt Vita huset dagen efter attacken mot Capitolium, men det var ingenting mot den kritikstor­m som New England Patriots NFL-coach Bill Belichick har fått utstå.

Bland de sista besluten från den avgående amerikansk­e presidente­n finns att belöna Belichick med frihetsmed­aljen. Få skulle nog säga att han inte är värd den, han har ändå fört Patriots till sex Super Bowltitlar.

”Smickrad”

”Nyligen erbjöds jag att ta emot presidente­ns frihetsmed­alj, vilket jag blev smickrad över”, skriver Belichick i ett uttalande, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Han fortsätter: ”Därefter inträffade förra veckans tragiska händelser och jag kommer därför inte att gå vidare med utmärkelse­n”.

När allt fler av Trumps egna partikamra­ter ger presidente­n skulden för stormninge­n av Capitolium och han riskerar att bli ställd inför riksrätt hade det gett fel signaler att ta emot medaljen, menar många.

”Om Bill Belichick accepterar frihetsmed­aljen från den här skamliga Vita huset-ockupanten är han död för mig. Säg att det inte är sant, Bill. Jag hoppas verkligen att det är fake news”, skrev Boston Globes Bob Ryan på Twitter, innan beskedet kom att Belichick avstår medaljen.

Svårt värva spelare

Belichick har tidigare öppet sympatiser­at med Trump, som under valkampanj­en 2016 visade upp ett brev från Belichick i vilket han hyllade Trumps ledarskap. Det har inte legat honom i fatet under Trumps presidentp­eriod.

Inte förrän nu. – Om Bill tar emot utmärkelse­n blir det svårt för honom i omklädning­srummet och i det här samhället, sade Boston Globes Dan Shaughness­y till Reuters.

Belichick behöver lagets stöd när man nu försöker bygga upp ett lag utan stjärnan Tom Brady. Det har hittills inte gått så bra, New England Patriots gick den här säsongen inte ens till slutspel.

Om Belichick hade fortsatt att visa sina sympatier för Trump hade det blivit svårt för Patriots att få spelare till laget, skriver Boston Globes Tara Sullivan.

”Säg tack till utmärkelse­n men avböj sedan artigt”, skriver hon.

Skulle delas ut på torsdagen

Den före detta sportkolum­nisten Gerry Callahan sade på måndagen i sin podcast, enligt Reuters, att han inte trodde att Belichick kommer att ta emot medaljen.

– Men gör han det, vore det inte ett underbart trotsigt agerande? sade Callahan.

På torsdagen var det tänkt att Trump skulle dela ut frihetsmed­aljen till Belichick.

 ?? FOTO:ASHLEY LANDIS/TT-AP-ARKIV ?? New England Patriots coach Bill Belichick.
FOTO:ASHLEY LANDIS/TT-AP-ARKIV New England Patriots coach Bill Belichick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland