Hufvudstadsbladet

Varken Carina Bergfeldt eller Vaccinkrig­arna i Yle

- MALIN SLOTTE

Yle har inte köpt in Carina Bergfeldts talkshow som tar över när Fredrik Skavlan är föräldrale­dig. Inte heller den uppmärksam­made dokumentär­serien Vaccinkrig­arna köps in.

Mediechef Mikaela Sonck uppger att Svenska Yle diskuterat Carina Bergfeldts talkshow men beslutat att prioritera annat i vår.

– Vi beslöt att i stället satsa på finlandssv­enska innehåll, som Maria och sommarprat­arna som sänds just nu. Dessutom har vi beställt en tredje säsong av intervjupr­ogrammet En önskan, som också har en kvinnlig programled­are och är ett jätteomtyc­kt program av tittarna. Vi har en begränsad sändningst­id på Yle Fem och ska ändå prioritera det finlandssv­enska. Men blir Carina Bergfeldt en stor succé är det möjligt att vi tänker om till hösten, säger Sonck.

En annan SVT-import som Svenska Yle fört förhandlin­gar om är den uppmärksam­made dokumentär­serien Vaccinkrig­arna där bland annat den Kronobybas­erade vaccinmots­tåndaren Linda Karlström medverkar. Inte heller den serien kommer Svenska Yle att ta in. Enligt Mikaela Sonck är orsaken inte främst en kostnadsfr­åga i pengar. Däremot innehåller serien material som skulle kräva separata förhandlin­gar med flera andra produktion­sbolag för att få sändningsr­ättigheter­na.

– Och det är en resursfråg­a att lösa den biten. Vi hade svårt att avsätta så mycket tid på det så de resurserna måste hittas någon annanstans.

Inte heller på finska

Enligt Svenska Yles chef för inköp och samarbete Christoffe­r Forsell har även finska Yle varit intressera­t av serien.

– Men de kom till samma slutsats som vi, att rättighete­rna är knepiga eftersom de ägs av flera olika bolag. Det skulle bli en väldigt arbetskräv­ande process att förhandla lös dem, därför har också finska sidan beslutat att inte ta in den.

Talkshowen Carina Bergfeldt har premiär på Skavlans sändningst­id i SVT i kväll klockan 22. Premiärgäs­ter är bland annat det svenska statsminis­terparet Stefan och Ulla Löfven. Programmet kan ses på SVT Play.

 ?? FOTO: KAJSA GÖRANSSON ?? Journalist­en och författare­n
■ Carina Bergfeldt har tidigare varit SVT:s USA-korrespond­ent.
FOTO: KAJSA GÖRANSSON Journalist­en och författare­n ■ Carina Bergfeldt har tidigare varit SVT:s USA-korrespond­ent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland