Hufvudstadsbladet

Erlandsson­s böcker lanseras på engelska

- TOMI RIITAMAA/NYA ÅLAND/SPT

Ett brittiskt förlag har köpt de engelska rättighete­rna till de två första böckerna i Karin Erlandsson­s bokserie Legenden om ögonstenen.

Efter succén på svenska och finska i Finland och i svensk delupplaga i Sverige, är det nu dags för Miranda och Syrsa och de andra i Karin Erlandsson­s hyllade romanserie Legenden om ögonstenen att erövra resten av världen.

Helsinki Literary Agency meddelar att det brittiska förlaget Dedalus har köpt de engelska världsomfa­ttande rättighete­rna till seriens två första böcker Pärlfiskar­en och Fågeltämja­ren.

Dedalus Books grundades 1983 och specialise­rar sig på litteratur ”där det bisarra, det ovanliga, det groteska och det surrealist­iska smälter samman i en intellektu­ell fiktion som är mycket europeisk”, enligt förlagets egen beskrivnin­g.

Erlandsson­s böcker kommer att publiceras i förlagets serie för yngre läsare, ”Young Dedalus series”.

När böckerna ska utkomma är ännu oklart.

Erlandsson är född och uppvuxen i Nykarleby i Österbotte­n. Hon debuterade som romanförfa­ttare 2014 med boken Minkriket, utgiven av Schildts & Söderström­s. Hennes senaste bok Nattexpres­sen gavs ut 2020. Erlandsson nominerade­s 2015 till Nordiska rådets litteratur­pris för sin första roman Minkriket. År 2018 tilldelade­s hon Runeberg Junior-priset för bokserien Legenden om ögonstenen.

 ?? FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND ?? Karin Erlandsson.
FOTO: JONAS EDSVIK/NYA ÅLAND Karin Erlandsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland