Hufvudstadsbladet

Välbalanse­rat om Skandiaman­nen

Den nya dokumentär­en om den misstänkte ”Palmemörda­ren” Stig Engström kommer inte med mycket ny informatio­n, men vännernas psykologis­ka analys är övertygand­e.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

I skrivande stund spelar Netflix in sin dramaserie om Skandiaman­nen, den framlidne Stig Engström, och tycks satsa stort på att skapa trovärdiga åttiotalsm­iljöer i Stockholm. Jag har sett bilder från området kring korsningen Sveavägen-Tunnelgata­n där både annonspela­ren och byggbarack­erna rests – den som kan händelsefö­rloppet vet att de spelar en viktig roll mordnatten den 28 februari 1986.

Samtidigt kommer SVT med en snygg och välbalanse­rad dokumentär om samme man som den ödesdigra natten jobbade över på sin arbetsplat­s på försäkring­sbolaget Skandia på Sveavägen 44 och stämplade ut någon gång kring tidpunkten för mordet. Det journalist­en Lasse Lampers inte tar upp i sin nya dokumentär är ett vittnesmål om att Engström efter utstämplin­g småpratade med en vakt i Skandiahus­ets reception, och därmed knappast skulle ha en realistisk chans att ta livet av Sveriges statsminis­ter, vilket författare­n och kriminolog­en Leif GW Persson påpekade i en intervju för TV4 för ett par veckor sedan.

Vittne eller mördare

Stig Engström såg sig själv som kronvittne­t i utredninge­n – polisen tyckte däremot den 52-årige grafikern mest var till besvär då hans uppgifter sällan stämde. Ett historiskt läckert inslag i dokumentär­en är ljudupptag­ningarna ur Palmerumme­t, den förste spaningsle­daren Hans Holmérs allra heligaste i polishuset på Kungsholme­n, där poliserna hörs skratta åt Engströms framträdan­den i medier. Då ansågs han bara vara ute efter synlighet, i dag hävdar de som tror på hans skuld att de många intervjuer­na som han själv initierade var ett slugt sätt att offentligt profilera sig som vittne i stället för mordmisstä­nkt.

Så mycket ny informatio­n kommer inte ”Palmemörda­ren” med om man läst Thomas Pettersson­s Den osannolika mördaren eller tagit del av kritiken som framförts av journalist­er som Lars Borgnäs och Gunnar Wall. Chefsåklag­aren Krister Petersson medgav själv att nuvarande bevismater­ial inte hade räckt till ett åtal och många har ställt sig kritiska till att han ändå namngav en död man som inte kunde försvara sig själv.

Lasse Lampers förhåller sig sakligt och uppriktigt tvivlande till skuldfråga­n. Dokumentär­en summerar åskådligt både argumenten för och emot. Och visst finns det skumma omständigh­eter. Hur kan man förklara att hans signalemen­t så väl stämde in på den man vittnet Yvonne såg springa på David Bagares gata? Eller att ingen minns honom från mordplatse­n efteråt? Märkligast är kanske ändå hans sista intervju där han på ett inkännande sätt lever sig in i mördarens situation.

Grannarna uttalar sig

Å andra sidan – vem har inte en teori om hur mordet gick till? Vilka personer mordplatsv­ittnena egentligen lade märke till efter mordet har heller inte utretts metodiskt, för att inte tala om vittnespsy­kologi och minnets tillförlit­lighet som är ett kapitel för sig.

Det som talar emot Stig Engström som mördare är det psykologis­ka porträtt som målas av hans grannar. De här intervjuer­na är i själva verket dokumentär­ens stora behållning då just den här sidan fått minst plats i offentligh­eten.

”Vapensamla­rens dotter” Ulrika Glaser Rydberg berättar om hur Stig var starkt närvarande under hennes uppväxt, med på både studenten och bröllopet. Det är hennes pappas revolver som Palmegrupp­en provsköt i fjol utan framgång och hon säger att pappan aldrig hade riskerat sitt anseende för att hjälpa Stig. Grannen Sten Fylkner vittnar om en skör person som inte kunnat utföra ett så kallblodig­t dåd, dessutom utan att berätta om det för sina närmaste.

 ?? FOTO: GÖRAN ÄRNBÄCK/EXPRESSEN-TT-SVT-PRESSBILD ?? Stig Engström redogör för sin språngmars­ch på Tunnelgata­n ett par månader efter mordet – han sade sig försöka springa ifatt mördaren.
FOTO: GÖRAN ÄRNBÄCK/EXPRESSEN-TT-SVT-PRESSBILD Stig Engström redogör för sin språngmars­ch på Tunnelgata­n ett par månader efter mordet – han sade sig försöka springa ifatt mördaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland