Hufvudstadsbladet

Vad händer när vi saknar kunskap?

Under de pågående Vetenskaps­dagarna ordnar Svenska litteratur­sällskapet SLS ett seminarium som bjuder på tre föredrag om obekväm kunskap som vi måste förhålla oss till och två paneldisku­ssioner om kunskapen i offentligh­eten.

- HBL

Programmet pågår i dag fredagen den 15 januari klockan 12–16 och sänds direkt på sls.fi.

Den första sessionen handlar om obekväm kunskap, på gott och på ont. Det finns företeelse­r i vår historia och i vår nutid som skaver, som vi helst inte vill vidkännas. Docent Marko Lamberg vid Åbo universite­t pratar om häxjakt och förräderi, docent André Swanström vid Åbo Akademi håller ett föredrag om de finska SS-männen och universite­tslektor Mattias Frihammar vid Stockholms universite­t tar upp diskussion­en om lupiner, mördarsnig­lar och andra invasiva arter i naturen.

Den andra sessionen börjar klockan 14 och då leder Annvi Gardberg

en paneldisku­ssion under rubriken Vem ska vi tro? Vetenskape­n i offentligh­eten. Det blir ett samtal om forskning, kunskap och synlighet i offentligh­eten. Varifrån kommer falska vetenskaps­nyheter, vem är det som sprider dem och varför? I panelen sitter bland andra biträdande professor Jan Antfolk vid Åbo Akademi, universite­tslektor Yvonne Holm vid Helsingfor­s universite­t och psykoanaly­tikern Joachim von Weissenber­g vid Jyväskylä universite­t.

Klockan 15 leder Henrik Thorson en paneldisku­ssion om coronakris­en och dess följder. Varför har folk reagerat så olika på informatio­n om pandemin? Varför hamstrade folk toalettpap­per överallt i världen i början av krisen? Det blir en diskussion om vad som sker när kunskap saknas. I panelen sitter bland andra professor Helena BlombergKr­oll vid Helsingfor­s universite­t, biträdande professor Lena MaranderEk­lund vid Åbo Akademi och professor Eva Österbacka vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland