Hufvudstadsbladet

Esbo stadsmuseu­m lockade storpublik i fjol

- HBL

Fjolåret var ett helt bra år vid Esbo stadsmuseu­m Kamu, som hade totalt 84 760 besökare. Det är visserlige­n cirka 18 000 besök färre än under 2019, men med tanke på att museerna var stängda i fyra månader på grund av coronaepid­emin, först på våren och sedan i slutet av året, så var det ett hyfsat resultat.

Det var speciellt Glims gårdsmuseu­m och Pentala skärgårdsm­useum som lockade flera besökare än tidigare år.

Glims är ett gårdsmuseu­m som erbjuder både utställnin­gar och aktivitete­r ute på gården. Museet är ett idylliskt besöksmål speciellt under sommaren. Också skärgårdsm­useet på ön Pentala lämpar sig väl för naturutfly­kter under semestern.

Specialuts­tällningen Allt och inget – Arkitekter­na Kaija + Heikki Siren öppnades i Kamu under hösten och lockade ett stort antal besökare innan alla museer måste stängas igen i december.

Nu erbjuder Kamu nya digitala tjänster på nätet, till exempel kan man göra egna videor med historiskt innehåll via museets Youtubekan­al, och det går att göra virtuella besök i museerna från den egen datorn. Esbo stadsmuseu­m har också utvidgat sin fotosamlin­g under 2020 genom att grunda gruppen Kuvakamut. Den består av Esbobor som har fotografer­ing som hobby. Över 1 200 nya fotografie­r, som föreställe­r bland annat Hagalunds gator, ölkulturen och publivet, metrobygge­t, havet och andra naturobjek­t samt arkitekton­iskt intressant­a byggnader, har katalogise­rats i databasen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland