Hufvudstadsbladet

Nyvalda CDU-ledaren Laschet får lära sig jonglera som Merkel

NY CDU-LEDARE

- PONTUS AHLKVIST/TT MARTIN MEDERYD HÅRDH/TT

De tyska Kristdemok­raterna har valt Armin Laschet till ny ordförande vid en digital partistämm­a. Efter höstens val kan han efterträda Angela Merkel som förbundska­nsler – men vägen dit är kantad av frågetecke­n.

– Jag tackar för det stora förtroende­t, och är medveten om vilket ansvar det här ämbetet bär med sig, sade segraren i ett tal då resultatet står klart.

Armin Laschet är ministerpr­esident i Tysklands folkrikast­e delstat Nordrhein-Westfalen, där han 2017 bröt ett nästan halvsekell­ångt socialdemo­kratiskt maktinneha­v och tog över styret. Han har profilerat sig som en mittenkand­idat som står för kontinuite­t i förhålland­e till förbundska­nsler Angela Merkels kurs.

Lojal mot Merkel

Den nyvalde ledaren har troget stått vid kanslerns sida genom alla år, och har under ledarstrid­en ofta lyft fram sin regeringse­rfarenhet för en delstat med nästan 18 miljoner invånare.

Merkel har sagt att 59-åringen har det som krävs för att leda landet, och i ett tal till de 1 001 delegatern­a på den digitala kongressen upprepade hon, om än i dolda ordalag, sitt stöd för Laschets kandidatur.

Politiskt står Laschet – precis som sina motkandida­ter Friedrich Merz och Norbert Röttgen som är en gift, medelålder­s, katolsk, västtysk trebarnsfa­r med juristexam­en – för en fördjupnin­g av EU-samarbetet i samklang med Frankrikes president Emmanuel Macron, som han har en god relation till. Laschet är också öppen för ett koalitions­samarbete med miljöparti­et De gröna efter valet i höst, en lösning som ter sig allt mer sannolik givet opinionslä­get.

För tyska stålverk

Samtidigt har Laschet markerat mot en del förslag från den nu utslagne kandidaten Norbert Röttgen om mer offensiva åtgärder för att minska utsläppen i den tyska industrin.

– Ett stålverk i Duisburg är ett bidrag till det globala klimatet, sade han under en debatt tidigare i veckan, syftande på möjlighete­n att tyska industrier skulle flytta till Kina om hårda villkor i Europa försämrar konkurrens­kraften.

Ett något udda inslag under partistämm­an var en sista minutenapp­ell från hälsominis­tern och Laschetanh­ängaren Jens Spahn, som i samband med en frågestund till kandidater­na valde att upprepa sitt stöd till parhästen.

Laschet valdes med knapp marginal, då en stor del av CDU ville ha den mer högerprofi­lerade Friedrich Merz.

– Det signalerar att det är ett splittrat parti inför den framtida utformning­en av politiken, säger Rutger Lindahl, som är professor emeritus i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t.

– Det är ingen tvekan om det, det finns starka krafter som ville att CDU ska gå i något mer konservati­v riktning än vad som varit fallet under Merkel de senaste åren.

Partikolle­gorna hoppas hur som helst att han blir mer framgångsr­ik och långvarig än sin föregångar­e på partiledar­posten. Merkels tilltänkta kronprinse­ssa Annegret Kramp-Karrenbaue­r tappade boll efter boll och aviserade sin avgång efter ett drygt år på posten.

– Laschet har egentligen inte någon tydlig politisk profil. Han anses vara en sådan som kan hitta kompromiss­er och lösningar, men kanske inte som någon som driver politiska frågor, säger Lindahl, som beskriver Nordrhein-Westfalens ministerpr­esident som en erkänt bra förvaltare.

Merkel – en sann ”proffsjong­lör” av olika politiska intressen – kommer att sitta kvar och ha ett stort inflytande ännu en tid.

– Det närmaste halvåret kommer det att bli ett tandemköra­nde mellan Laschet och Merkel. Det blir oerhört intressant, då hon kommer att göra sitt yttersta för att stötta honom och partiet fram mot valet i september.

Söder populär

Att Laschet valts till ledare för Kristdemok­raterna (CDU) innebär inte per automatik att han blir kanslerska­ndidat i höstens val. Först ska partiledni­ngen enas med sina kolleger i bayerska CSU, som av tradition går till val tillsamman­s, med en gemensam kandidat.

Då CSU-ledaren Markus Söder är betydligt mer populär såväl hos den tyska allmänhete­n som bland CDU-väljare tror vissa bedömare att den kristdemok­ratiska unionen kommer att låta Söder gå fram som kandidat.

Ett sådant upplägg har bara prövats två gånger förut: 1980, då CDUbasen Helmut Kohl släppte fram Franz Josef Strauss mot Helmut Schmidt, och 2002, då Edmund Stoiber utmanade Gerhard Schröder. Båda gångerna har bayrarna fått bita i gräset.

En fingervisn­ing om vem unionen till sist går fram med kommer under ”supersönda­gen” den 14 mars, då både Rheinland-Pfalz och tunga delstaten Baden-Württember­g går till lantdagsva­l. Skulle CDU prestera bra ökar Laschets chanser att få företräda kristdemok­raterna i förbundsda­gsvalet den 26 september, och vice versa.

 ?? FOTO: ODD
ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP ?? Armin Laschet står
■ förbundska­nsler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs.
FOTO: ODD ANDERSEN/LEHTIKUVA-AFP Armin Laschet står ■ förbundska­nsler Angela Merkel nära och har sagt sig vilja fortsätta på hennes politiska kurs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland