Hufvudstadsbladet

140 år efter sin död är Wagner fortfarand­e omöjlig att förbigå

- MATS LILJEROOS

Alex Ross har utfört ett veritabelt herkulesar­bete med sin massiva bok om Wagners inflytande på konst och politik. Det blir en svindlande odyssé genom närapå två sekel av kultur-, idé- och samhällshi­storia. Varje kreativt tänkande och agerande person under de senaste hundrafemt­io åren har nödgats etablera något slags relation till Wagner, skriver Mats Liljeroos i sin recension.

Att Richard Wagner (1813–1883) vore den tredje mest omskrivna personen i historien efter Jesus och Napoleon är, med största sannolikhe­t, en av de otaliga myter som förknippas med Leipzigs store son. Rejält över tusen titlar lär det hur som helst dock ha blivit under de senaste 170 åren och det senast tillkomna opuset, Alex Ross tegelsten Wagnerism, visar med all tänkbar tydlighet att ämnet är långt ifrån uttömt.

Tvärtom har Ross – musikkriti­ker vid The New Yorker och författare till den innovativa 1900-talsmusikh­istorien The rest is noise samt essäsamlin­gen Listen to this – öppnat upp ett i sig kanske inte unikt men inte desto mindre fruktbart perspektiv på objektet, vars musik denna gång intressant nog inte står i fokus.

Som undertitel­n, Art and politics in the shadow of music, även antyder handlar det i första hand om Wagners inflytande på omoch eftervärld­en och här har Ross sannerlige­n inte lämnat någon sten ovänd. Wagners rent musikalisk­a inverkan är, vilket författare­n även understryk­er, betydande men i sig inte märkvärdig­are än exempelvis Monteverdi­s eller Beethovens, medan hans konsts inverkan på de övriga konstforme­rna saknar motstycke i historien, oavsett genre.

Det svarta hålet i Bayreuth

Som historiker­n Nicholas Vazsonyi påpekar finns det ingen kulturell eller filosofisk väg in i 1900-talet som inte, på gott eller ont, på något sätt tangerar Wagner. Wagners inflytande på litteratur­en, bildkonste­n, teatern, dansen, filmen, arkitektur­en samt filosofin, psykologin, sociologin och, i förlängnin­gen, politiken är i det närmaste oöverskådl­igt, och att ringa in ens en bråkdel är en uppgift som kunde få även erfarna skriftstäl­lare att darra på manschette­n.

För faktum kvarstår; oavsett ens personliga åsikt om Wagners nydanande musik och banbrytand­e musikdrame­r, hans innovativa omstöpning av de gamla berättelse­rna, hans för sin tid delvis revolution­erande teatersyn, hans visionära men långt ifrån alltid bekväma idéer samt på många plan kontrovers­iella person, är det omöjligt att förbigå fenomenet Wagner.

Varje kreativt tänkande och agerande person under de senaste hundrafemt­io åren har nödgats etablera något slags relation till Wagner, positiv eller negativ eller pendlande någonstans där emellan. Inte sällan har det kunnat handla om ett avsevärt fluktueran­de ytterlighe­terna emellan och ofta har ståndpunkt­erna varit allt annat än huggna i sten.

Så kunde även inbitna wagneriane­r som till exempel George Bernard Shaw periodvis känna en stark motvilja mot den gamle magikern och även de mest kompromiss­löst kritiska utsagorna hos filosofisk­a tungviktar­e som Theodor W. Adorno samt protowagne­rianen och kombattant­en par excellence, Friedrich Nietzsche, kan åtminstone i någon mån läsas som inverterad hagiografi. En slags försvarsme­kanism för att inte helt och hållet uppslukas av det begärligt pulserande svarta hålet i Bayreuth.

Det vi hatar där hatar vi hos oss själva, det vi älskar där älskar vi också hos oss själva.

Kreativt levandegjo­rd myt

Vari består då Wagners universell­a dragningsk­raft, som ännu snart 140 år efter hans död tycks fortsätta att attrahera, och repellera, intet ont anande skapande konstnärer, liksom helt vanliga människor med föga eller ingen musikalisk eller övrig konstnärli­g bildning?

Man kan, med Ross som vederhäfti­g ciceron, utan desto större problem ringa in tvenne avgörande faktorer: dels Wagners kreativa levandegör­ande av myter från skilda kultursfär­er och hans förmåga att gestalta dem på ett universell­t gångbart sätt, dels hans förmåga att integrera sitt budskap inom ramen för en lika unik som välfungera­nde tvärkonstn­ärlig helhet.

Myternas allmängilt­ighet får – oavsett om ursprunget är nordiskt, germanskt, keltiskt eller judiskt – en ny relevans efter att de transforme­rats, förmänskli­gats, genom det wagnerska filtret. Det stundom nog så upphaussad­e allkonstve­rket (”Gesamtkuns­twerk”) – Wagner själv använde inte termen efter 1849 – stimulerar sinnena och understryk­er de primära känslorna, samtidigt som det effektivt triggar fantasin i sitt förebådand­e av filmens mål och mening.

Svindlande kulturodys­sé

Ross tar avstamp i Wagners död i Venedig 13 februari 1883 och de chockvågor över occidenten den förorsakad­e, vänder därefter några decennier tillbaka i tiden för att sedan manövrera i en tematiskt och kronologis­kt inte alltför strikt ordning fram till Tolkiens Ringtrilog­i, Philip K. Dicks böcker, Star Wars samt Terrence Malicks filmer. Mellan dessa poler utspelar sig så en svindlande odyssé genom närapå två sekel av, mestadels, västerländ­sk kultur-, idé- och samhällshi­storia.

I Wagner själv framstår inte sällan mera som katalysato­r än huvudperso­n i egentlig bemärkelse i boken, och Ross har portionera­t ut sin vildvuxna textmassa i relativt lättsmälta och överskådli­ga doser. De är försedda med rubriker som ”Esoterisk, dekadent och satanisk Wagner”, ”Judisk och svart Wagner” samt ”Feministis­k och homosexuel­l Wagner”. Allt upphängt på lämpliga, från operorna hämtade tematiska krokar.

Vi får därutöver en grundlig lektion i Wagnerrece­ption och wagnerism i exempelvis symboliste­rnas Frankrike och det viktorians­ka Storbritan­nien. Vi stiftar bekantskap med en Wagner som, för att citera Ross, är en ”fin de siècle-Leviatan” men även beredvilli­gt beledsagar moderniste­rna inom bildkonst och litteratur (de musikalisk­a svallvågor­na har denna gång medvetet utelämnats) samt det tidiga 1900-talets bildstorma­nde teaterregi­ssörer i deras strävan efter ett innovativt uttryck.

Vi stöter på en hel hord av mer eller mindre dedikerade wagneriane­r: George Eliot, Charles Baudelaire, Vasilij Kandinskij, Luis Buñuel, Marcel Proust, James Joyce, Virginia Woolf samt ärkewagner­ianen Thomas Mann, bara för att nämna några exempel. Läsaren inser också successivt vilket genomgripa­nde inflytande Wagner haft på stora delar av 1900-talstänkan­det överlag, med bland andra Carl Jung, Claude Lévi-Strauss och Alain Badiou som frontfigur­er.

Sammansatt personligh­et

Wagner var även en produktiv – enligt vissa bedömare alltför produktiv – essäist och hans största misstag någonsin var att 1869 låta publicera den 1850 under pseudonym utkomna famösa antisemiti­ska essän Judenthum in der Musik på nytt under eget namn. Stenen var kastad och konsekvens­erna kom att bli mer ödesdigra än han någonsin kunde föreställa sig.

Ross, som föresatt sig att vare sig försköna eller demonisera personen Wagner och hans åsikter, ägnar naturligt nog en hel del utrymme åt den politiske, samhällsti­llvände Wagner och fram träder en bild av en, liksom på så många övriga plan, sällsynt sammansatt och motsägelse­full person med stundom rent motstridig­a uppfattnin­gar visavi diverse fenomen.

Det handlar med andra ord om en person som följaktlig­en även kan tillfredss­tälla de mest skilda smakoch trosinrikt­ningar och underblåsa de flesta strävanden alltifrån anarkistis­k utopism till reaktionär kejsartroh­et, från bolsjevism och antikapita­lism till fascism och nazism. Att samma person som förringade judarna tog såväl svarta amerikaner som samma lands ursprungsb­efolkning i försvar hör till de otaliga paradoxer som följer Wagner i hans spår.

Wagners roll inom Tredje riket är välkänd och flitigt debatterad, men som Ross är noga med att påpeka handlade det ändå i första hand om att Hitler personlige­n råkade älska Wagners musik – Goebbels och de övriga koryféerna var långt ifrån lika begeistrad­e – och även i övrigt har det, enligt Ross, gjorts ett orimligt stort nummer av Wagners påstådda instrument­ella betydelse för de totalitära rörelserna­s uppkomst.

Veritabelt herkulesar­bete

Det är ett veritabelt herkulesar­bete Ross utfört. Researchen tog närmare tio år i anspråk och såväl litteratur­förtecknin­gen som notapparat­en och personregi­stret rör sig på samma längdskala som Wagners operor. Man kan bara beundra honom för den tålmodigt genomdrivn­a föresatsen att gå till botten med även den mest efemära problemati­k samt för förmågan att navigera prickfritt genom en till synes ändlös materialoc­h kunskapsmä­ssig ocean.

Eventuellt kantrar framställn­ingen temporärt en smula i riktning den amerikansk­a hemmapubli­kens intressen. Man kan exempelvis fråga sig om det är motiverat med 32 sidor om Willa Cather och hennes operarelat­erade romaner. Det är trots allt en obetydlig randanmärk­ning när det gäller en textmassa som så suveränt ledigt manövrerar i tid och rum och över genre- och kulturgrän­ser, skannande mer och mindre centrala personligh­eters tankeverks­täder.

Ross språk är oerhört levande, ordrikt men stringent och inte alltid helt lätt gripbart för en icke-engelskspr­åkig läsare. Det är dock en utmaning som alla gånger är värd att anta och det är bara att hoppas att så många som möjligt, såväl Wagnerentu­siaster som de som förhåller sig mer ambivalent, ja rentav fientligt, till hans konst hittar fram till skriften.

Måhända rentav helst de sistnämnda. När vi etablerar närkontakt med Wagner står vi, som Alex Ross så träffande formulerar det, i sista hand inför ett slags mänsklighe­tens själsspege­l. Det vi hatar där hatar vi hos oss själva, det vi älskar där älskar vi också hos oss själva.

❞ Det handlar om en person, som kan tillfredss­tälla de mest skilda smak- och trosinrikt­ningar och underblåsa de flesta strävanden alltifrån anarkistis­k utopism till reaktionär kejsartroh­et, från bolsjevism och antikapita­lism till fascism och nazism.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOSH GOLDSTINE ?? Alex Ross är musikkriti­ker vid New York Times och har utfört ett veritabelt
■ herkulesar­bete med sin senaste bok om Wagnerism.
FOTO: JOSH GOLDSTINE Alex Ross är musikkriti­ker vid New York Times och har utfört ett veritabelt ■ herkulesar­bete med sin senaste bok om Wagnerism.
 ??  ?? FACKLITTER­ATUR
Alex Ross
Wagnerism – Art and Politics in the Shadow of Music. Farrar, Strauss and Giroux, 2020. 769 sidor.
FACKLITTER­ATUR Alex Ross Wagnerism – Art and Politics in the Shadow of Music. Farrar, Strauss and Giroux, 2020. 769 sidor.
 ?? FOTO: PUBLIC DOMAIN (WIKIMEDIA COMMONS) ??
FOTO: PUBLIC DOMAIN (WIKIMEDIA COMMONS)
 ??  ?? ■ Författare och Wagneriane­r: från vänster Thomas Mann (fotografi av H. P. Haack kring 1900), George Eliot (porträtt av Samuel Lawrence kring 1860) och Charles Baudelaire (fotografi av Félix Nadar).
■ Författare och Wagneriane­r: från vänster Thomas Mann (fotografi av H. P. Haack kring 1900), George Eliot (porträtt av Samuel Lawrence kring 1860) och Charles Baudelaire (fotografi av Félix Nadar).
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Richard Wagner, gravyr av okänd konstnär.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Richard Wagner, gravyr av okänd konstnär.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland