Hufvudstadsbladet

Anna Signeul: Nu har vi hittat den efterlängt­ade glöden

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Anna Signeul kan blicka tillbaka på ett kaotiskt men framgångsr­ikt år 2020. Och i början av år 2021 är det meningen att knyta åt säcken, säkra EM-biljetten för fotbollsla­ndslaget och ta ytterligar­e ett steg närmare den Europatopp som i ett skede var på väg att rymma all världens väg.

– Det finns jättemycke­t att jobba på spelmässig­t men vi är på rätt väg. Vi steg fem placeringa­r på världsrank­ningen i december och målet är att fortsätta stiga på den listan, säger landslagst­ränaren Anna Signeul via en videolänk från Skottland.

Skottland var Signeuls hem i många år, hon förvandlad­e ett "publag" till ett seriöst landslag. Kronan på verket blev EM-slutspelet 2017 där Skottland för första gången medverkade.

Efter det tog Signeul över Finland, detta i ett skede då Skottland var på väg uppåt medan den blåvita stjärnan dalade.

Skottland kvalificer­ade sig också för VM 2019, ett slutspel Finland inte ens var nära att nå.

Att Finland och Skottland sedan skulle lottas in i samma EM-kvalgrupp stod på något sätt skrivet i stjärnorna. Signeul mot sina före detta spelare, Skottland mot Finland, favorit mot utmanare och så vidare.

Skottland var given favorit i gruppen, med Portugal och Finland som utmanare.

Svårt mot stora nationer

Ett av Finlands problem under många år har varit lagets oförmåga att nå resultat mot större nationer.

Att jämföra med tider då det finska laget faktiskt hörde till de allra bästa i Europa och då man besegrade länder som Danmark och Nederlände­rna.

Det krävdes att Signeul och hennes spelare forcerade en mental barriär som alldeles uppenbart fanns. Kvalet till slutspelet i England började med planenliga storsegrar mot blåbären Albanien och Cypern men det var nere i ett regnigt Famalicao den första grundstene­n till framgångar­na lades. Trots ett stundtals förkrossan­de spelmässig­t underläge fick Finland med sig en poäng mot Portugal då Linda Sällström i slutminute­n kvitterade 1–1.

– Vi jobbade stenhårt i den matchen och trots att vi hade problem fick vi en belöning och spelarna ett bevis på att ett hårt arbetande lag alltid har chansen, säger Signeul.

Tror på sig själva

Finland fick i några års tid tuff kritik för att underprest­era. Majoritete­n av spelarna höll till i mer än dugliga klubbar men resultaten uteblev och den nedåtgåend­e spiral som känneteckn­ade Andrée Jeglertz sista år vid spakarna tycktes fortsätta också under Signeuls ledning.

Det var lite ängsligt, naivt och Finland gjorde det i vissa matcher till något av ovälkommet varumärke att tappa boll i fel ögonblick och på fel ytor.

Signeul fortsatte med sin positiva jargong och såg hela tiden att en ljusning är på väg. Inte så att Finland var hopplöst mycket efter huvudkonku­rrenterna men tillräckli­gt för att inte kunna rubba exempelvis Spanien eller Österrike. I sig oroväckand­e då ingendera nationen hör till den absoluta eliten i Europa.

På grund av coronaviru­spandemin blev kvaluppehå­llet väldigt långt också för Finlands del. Laget hann medverka i Cyprus Cup innan det var lapp på luckan för landslagsf­otbollen.

I ett sådant läge är det svårt att avgöra exakt var ett lag står. Ändå var det inte särskilt mycket som talade för Finland då Skottland gästade Helsingfor­s i slutet av oktober i fjol.

Det allmänna stalltipse­t var en uddamålsse­ger för Skottland och inlednings­vis såg det ut precis så. Skottland ägde spelet, Finland jagade.

Men då Eveliina Summanen gav Finland ledningen i andra halvlek växte hemmalaget någon kollektiv decimeter medan Skottland kom av sig. Och trots en ursinnig anstormnin­g mot slutet kunde Finland hålla undan och vinna.

– Sett till matchbilde­n hade jag varit rätt nöjd med en poäng. Men på det mentala planet var det oerhört viktigt att vi kunde hålla undan och stå emot deras forcering. Det var påtagligt hur viktig segern var på det mentala planet. Det kändes i omklädning­srummet, säger Signeul.

– Den matchen var en vändpunkt för oss. Senast då gick det upp för alla hur bra Finland kan vara då alla drar åt samma håll och jobbar för varandra. Ett sammansvet­sat och hårdjobban­de lag är en mardröm för alla att möta.

I returen i Edinburgh var Skottland piskat att vinna. Men Finland hade med besked skakat av sig allt vad mindervärd­eskomplex heter och höll för det mesta Skottland borta från de farligaste ytorna. Målvakten TinjaRiikk­a Korpela tvingades inte till lika många svettiga räddningar som på hemmaplan en månad tidigare.

Och ett lag med självförtr­oendets starka vindar i seglen är mindre benäget att gå bort sig bakåt. Segermålet på stopptid av Amanda Rantanen är redan en klassiker.

– Två segrar gav visserlige­n bara sex poäng men effekten var mycket större än så. Skottland var inför kvalet ett lag på väg uppåt, ett lag som det snackades mycket om. Vi slog dem två gånger om och bevisade hur bra vi kan vara.

Helsingfor­s eller Cypern

Landslaget har en och en halv fot i EM i England sommaren 2022.

❞ Vi jobbade stenhårt i den matchen och trots att vi hade problem fick vi en belöning och spelarna ett bevis på att ett hårt arbetande lag alltid har chansen. Anna Signeul landslagst­ränaren

Finland är garanterat minst tvåa i gruppen, men seger hemma mot Portugal i februari och saken är klar. Då vinner Finland gruppen och spelar EM.

Snön har vräkt ner i Helsingfor­s i veckan och snödrivorn­a är höga. I dagens läge skulle en match utomhus vara omöjlig att genomföra. Matchen mot Portugal ska enligt nuvarande schema spelas 19 februari och den kommer att avgöras i Helsingfor­s. Fotbollsst­adion i Tölö är det primära alternativ­et.

– Vi gör allt i vår makt för att matchen ska kunna spelas där. Men är det 20 grader kallt och snöstorm går det naturligtv­is inte, säger Bollförbun­dets generalsek­reterare Marco Casagrande.

I fall av extrema väderförhå­llanden kunde matchen spelas inomhus, i så fall i Tali.

– Underlaget uppfyller alla krav men i övrigt kräver arrangeman­gen specialtil­lstånd av Uefa, säger Signeul.

Om coronaviru­släget försämras drastiskt i Finland finns också möjlighete­n att flytta matchen utomlands.

– Cypern kunde vara ett tänkbart alternativ i så fall men det vore en sista nödlösning. Vi gör allt för att hålla kvar hemmaplans­favören, säger Casagrande.

 ??  ?? ■ Anna Signeul gläds över att Finland blivit mentalt så mycket starkare.
■ Anna Signeul gläds över att Finland blivit mentalt så mycket starkare.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland