Hufvudstadsbladet

Hat och våld hotar demokratin

Det finns en uppfattnin­g att hatretorik­en mot politiker leder till att folk inte vill ställa upp i val. Då har hatet uppnått sitt syfte.

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Politiskt våld och hatretorik är aktuella frågor. Händelsern­a i Washington 6 januari och de hittills outredda knytnävssl­agen mot ex-statsminis­ter Juha Sipilä (C) 7 januari är helt olika, men har gemensamma drag.

Dels att hat och direkt våld riktas mot människor som har engagerat sig politiskt, dels att ord inte bara är ord utan uppviglar till handling. Ingetdera är acceptabel­t och båda hotar även vårt politiska system som bygger på representa­tivitet.

Hösten 2019 publicerad­es den första undersökni­ngen i Finland om hur hatretorik påverkar det samhälleli­ga beslutsfat­tandet (HBL 5.10). Den visade att var tredje kommunal beslutsfat­tare har utsatts för hatretorik. Bland de riksdagsle­damöter och deras assistente­r som deltog i undersökni­ngen var andelen drabbade ännu högre – nästan hälften.

Det är tre månader till kommunalva­let och därför aktuellt att diskutera fenomenet ur den synvinkeln.

I undersökni­ngen uppgav flera av de medverkand­e kommunalpo­litikerna att de överväger eller redan har lämnat politiken på grund av hat och trakasseri­er.

När man frågar partierna om den här tendensen har märkts i nominering­en blir bilden delad. Flera partier uppger att deras nominering har gått mycket bra och att de i det här skedet rentav har fler nominerade kandidater än vid motsvarand­e tid för fyra år sedan. Sannfinlän­darna har en lite annan inställnin­g än de övriga. För att gå med i partiet måste man vara tjockhudad och också beredd på att stämplas som extrem säger man där.

Men inget av de partier vi har talat med klagar alltså på att det skulle ha varit svårt att hitta kandidater för kommunalva­let. Det ligger å andra sidan i sakens natur att inte komma med sådana uttalanden.

Samtidigt uppger ändå flera partier att det finns en uppfattnin­g att hatet och hoten faktiskt får människor att dra sig ur politiken, eller att aldrig våga ställa upp.

Det här är ett uppslag till en ny undersökni­ng – att kartlägga vilka orsaker som har lett till att tidigare invalda inte längre ställer upp. Troligen finns det i de flesta fall mer än en orsak. Men det är definitivt illa nog om trakasseri­er och hatretorik är en bidragande orsak till att folk drar sig ur, eller inte alls vill engagera sig.

Unga kvinnor och personer som tillhör olika minoritete­r utsätts för allvarliga­re hot än andra. Det visar undersökni­ngen från 2019.

Av fullmäktig­eledamöter­na har de som verkar i stora städer upplevt mest hot, men också kvinnor och personer på synliga poster, som kommunstyr­elseordför­ande och kommundire­ktörer. För dem som hör till riskgruppe­rna har hatretorik­en dessutom varit av allvarliga­re art – direkta hot, eller hotfullt beteende.

Inom partierna konstatera­r man även att personer som själva är aktiva på sociala medier utsätts mer än de som inte är det – vilket faller sig rätt naturligt.

Kvinnoorga­nisationer i samarbete, Nytkis, har startat en kampanj mot hatretorik­en. Nytkis påpekar att andelen kvinnor som blev invalda i kommunalva­let 2017 sjönk till 39 procent, att kvinnor utsätts för mer hat än män och att hatet ofta tar fasta på det faktum att de är kvinnor. De grönas kvinnoorga­nisation har skrivit en guide för hur man kan handskas med hatretorik.

Ingen förnekar att debattklim­atet har hårdnat och det är uppenbart att det har konsekvens­er för vårt politiska system, vår demokrati.

Ett lagförslag om att olaga hot mot personer som är förtroende­valda eller utför sitt arbete ska höra under allmänt åtal gavs till riksdagen i november. Det är ett led i att minska hatretorik­en och hoten.

Om människor inte vill ställa upp i val påverkar det representa­tiviteten, som är grunden för vår demokrati. Redan det faktum att den offentliga diskussion­en har påverkats av hat och hot underminer­ar vårt system. Många undviker i dag att skriva kommentare­r i olika nätforum eller tidningarn­as nätutgåvor för att slippa hatet. Det innebär att många har tystnat, vilket i sin tur leder till en skev bild av debatten och åsiktsflor­an. Vi kan inte tillåta att demokratin försvagas och att de som använder hat och hot som vapen belönas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland