Hufvudstadsbladet

Pfizer och Biontech lovar leverera coronavacc­in i snabbare takt

Minskninge­n i produktion­en av coronaviru­svacciner förväntas pågå endast en vecka, uppger läkemedels­bolagen Pfizer och Biontech.

- SPT

Läkemedels­bolagen Pfizer och Biontech skriver i ett gemensamt pressmedde­lande att man kommer att kunna uppta den planerade takten för leveranser av coronaviru­svacciner från och med den sista veckan i januari. Nästa vecka kommer antalet vaccindose­r som levereras däremot att vara mindre än väntat.

Pfizer och Biontech uppger att nästa veckas krympta leveranser beror på att bolagen gör sådana ändringar i produktion­sprocessen som är nödvändiga för att produktion­skapacitet­en ska kunna ökas senare i år.

Institutet för hälsa och välfärd informerad­e i fredags om Pfizers och Biontechs ändringar i produktion­en och om problemen med vaccinleve­ranserna. Enligt Institutet för hälsa och välfärd får Finland 37 000 vaccindose­r nästa vecka, vilket är nästan 10 000 färre än väntat. Institutet uppgav att också andra länder i Europa får krympta leveranser nästa vecka.

Ännu på fredagen hette det att omorganise­ringarna i Pfizers och Biontechs produktion orsakar minskninga­r i vaccinleve­ranserna i Europa i flera veckors tid. På fredag kväll gick läkemedels­bolagen dock ut med pressmedde­landet där de meddelar att de kan återgå till den planerade leveransti­dtabellen från och med den sista veckan i januari.

I det skedet hade Finland, Estland, Lettland, Litauen, Sverige och Danmark hunnit skriva ett gemensamt brev till Europeiska kommission­en där länderna bad kommission­en säkerställ­a distributi­onen av Pfizers och Biontechs coronaviru­svacciner i enlighet med kommission­ens köpeavtal och medlemslän­dernas beställnin­gar.

190 nya fall i Finland

Fram till lördagseft­ermiddagen hade 40 101 fall av sjukdomen covid-19 konstatera­ts i Finland, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Det är 190 fler än ett dygn tidigare. Covid-19 orsakas av coronaviru­set.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen är 62,1. I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är incidensen 106,3.

Fram till fredagseft­ermiddagen hade 62 fall av den variant av coronaviru­set som spridits i och från Storbritan­nien konstatera­ts i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Därtill har två fall av den virusvaria­nt som först upptäcktes i Sydafrika konstatera­ts i Finland.

Fram till fredagseft­ermiddagen hade 618 dödsfall som haft koppling till covid-19 rapportera­ts i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. Institutet har slutat publicera en bedömning av hur många personer som tillfriskn­at efter att ha insjuknat i covid-19 och nöjer sig i stället med att konstatera att största delen av dem som smittats har blivit friska.

I fredags fick 145 personer i Finland sjukhusvår­d på grund av covid-19, uppger Institutet för hälsa och välfärd. 28 av dem fick intensivvå­rd.

Enligt institutet­s vaccinatio­nsregister har man hittills gett 43 143 vaccindose­r mot coronaviru­set i Finland. Institutet uppskattar att det verkliga antalet doser är större eftersom vaccinatio­nsregistre­t uppdateras med fördröjnin­g.

Läkemedels­bolagen Pfizers och Biontechs coronaviru­svaccin fungerar så att de som vaccineras får två vaccindose­r med minst tre veckors mellanrum.

 ?? FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/
SPT-ARKIV ?? Det har gjorts 2 639 515 coronaviru­stest
■ i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Finlands testningsk­apacitet är över 26 000 test per dag.
FOTO: JEANETTE ÖSTMAN/ SPT-ARKIV Det har gjorts 2 639 515 coronaviru­stest ■ i Finland, uppger Institutet för hälsa och välfärd. Finlands testningsk­apacitet är över 26 000 test per dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland