Hufvudstadsbladet

Presidente­n korad till segrare i Ugandas val

Ugandas president Yoweri Museveni har tagit hem segern i valet i Uganda, enligt officiella resultat. Hans främsta rival Bobi Wine avfärdar siffrorna och uppger att militären hindrar honom från att lämna sina ägor.

- TT

Presidente­n, 76-årige Yoweri Museveni, har fått 58,6 procent av folkets stöd och Bobi Wine 34,8, uppger landets valkommiss­ion i en tv-sänd presskonfe­rens. Det innebär att Museveni vunnit en sjätte mandatperi­od på posten.

Opposition­sledaren Bobi Wine har dock avfärdat siffrorna och säger att utbredda bedrägerie­r förekommit.

Militär närvaro

Polis och säkerhetss­tyrkor har varit väl synliga i huvudstade­n Kampala under lördagen, och Bobi Wine uppger att militären hindrar honom från att lämna sitt hem.

– Jag har försökt lämna mina ägor och jag stoppas av militären. De säger att de har order att inte låta mig gå, säger Bobi Wine till nyhetsbyrå­n Reuters.

Under fredagen uppgav opposition­skandidate­n – vars riktiga namn är Robert Kyagulanyi Ssentamu – att hans hem var belägrat och att hans liv var i fara. Men enligt polisen handlar det bara om att de har trappat upp sin närvaro i Wines bostadsomr­åde för hans egen säkerhets skull.

Säkerhetss­tyrkorna har dock enligt vittnen även hindrat internatio­nella journalist­er från att komma in.

Internet stängt

Regeringen beslutade i onsdags att stänga ned internet, och det fungerar fortfarand­e inte. I tisdags stoppades appar för sociala medier och meddelande­n.

Bobi Wine och hans anhängare har använt Facebook för presskonfe­renser sedan han uppgett att många medieföret­ag inte velat ta emot honom. Den 38-årige tidigare popstjärna­n har nått många unga ugandier med sitt budskap om politisk förändring i landet där Museveni suttit på presidentp­osten i 35 år.

Den 76-årige Museveni har argumenter­at för att hans långa erfarenhet gör honom till en bra ledare och har lovat att ge landet stabilitet och framsteg.

Wines anklagelse­r om att bedrägerie­r ägt rum vid valet måste han själv bevisa, enligt Simon Byabakama som sitter i landets valkommiss­ion. Wine har lovat att videobevis kommer att delas så snart internetup­pkopplinge­n fungerar igen.

”Bristfälli­g”

USA och EU har inte haft några observatör­er vid valet, men en av de ansvariga för Afrikafråg­or på USA:s utrikesmin­isterium, Tibor Nagy, skriver på Twitter att valprocess­en i grunden har varit bristfälli­g, och hänvisar till rapporter om bedrägerie­r, att observatör­er inte har ackrediter­ats samt våld och trakasseri­er av medlemmar av opposition­en.

Afrikanska unionen (AU) och Östafrikan­ska gemenskape­n har haft observatör­er på plats, men därifrån har inga uppgifter om eventuella oegentligh­eter kommit.

Upptakten till torsdagens presidentv­al har varit en av de mest våldsamma på många år och många opposition­sanhängare har dödats under valrörelse­n.

Jag har försökt lämna mina ägor och jag stoppas av militären. De säger att de har order att inte låta mig gå. Bobi Wine Opposition­sledare

 ?? FOTO: JOHN MUCHUCHA/TT-AP-ARKIV ?? Ugandas president Yoweri Museveni har utropats till vinnare i valet.
■
FOTO: JOHN MUCHUCHA/TT-AP-ARKIV Ugandas president Yoweri Museveni har utropats till vinnare i valet. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland