Hufvudstadsbladet

Ryska journalist­en Sergej Markelov blev utländsk agent

Sergej Markelov är en av få oberoende journalist­er i ryska Karelen. I slutet av december fick han stämpeln ”utländsk agent” av ryska justitiemi­nisteriet. Resultatet är att en stor del av hans tid nu går åt till byråkratis­k rapporteri­ng.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Jag måste skicka rapporter till justitiemi­nisteriet om allt jag gör. Jag borde tydligen skriva under alla mina texter med att jag är utländsk agent, och för att slippa böter gör jag det även när jag skriver på sociala medier. Sergej Markelov

– Jag vet inte varför just jag hamnade på den här listan. Visserlige­n hade jag mina aningar. Men jag trodde inte att jag skulle hamna bland Rysslands Top-5, säger Sergej Markelov.

Den ironiska slängen hörs tydligt i hans röst per telefon från Petrozavod­sk. Sedan den 28 december i fjol är frilansjou­rnalisten Sergej Markelov officiellt en utländsk agent i Ryssland.

I slutet av år 2020 införde ryska duman ett tillägg till lagen om utländska agenter. Nu kan även enskilda medborgare, inte bara organisati­oner som får utländska stipendier, stämplas som utländska agenter. I slutet av december kom beskedet att fem personer i Ryssland har fått statusen utländsk agent. Förutom Markelov handlar det bland annat om den kända människorä­ttskämpen Lev Ponomarev och konstnären och feministen Darja Apachontji­tj.

Prisbelönt­a reportage

I motsats till de flesta kända journalist­er i Ryssland är Markelov baserad långt utanför Moskva. Han bor i Petrozavod­sk och har jobbat ett tiotal år för bland annat oberoende Novaja Gazeta och 7x7. Han har rapportera­t omfattande om rättsproce­ssen mot den ryska historiker­n Jurij Dmitrijev. Men framför allt skriver han om sociala frågor – om karelska byar som kräver att få behålla sitt daghem, om stadsbor som kämpar för att bevara sin park. År 2019 prisbelöna­des han för sitt reportage om dissidente­r i Uzbekistan, en resa som han finansiera­de bland annat med ett stipendium av den svenska människorä­ttsorganis­ationen Civil Rights Defenders.

– Jag har då och då gjort projekt med hjälp av utländsk finansieri­ng, något som jag öppet har redovisat för. Jag får ingen regelbunde­n lön av utländska fonder och de bestämmer aldrig hur jag jobbar. Alla mina reportage är mitt eget arbete från början till slut, säger Markelov.

Styrs av byråkrati

I fjol släpptes hans kortfilm ”Omavalda” om en könskorrig­erad kvinna i Karelen. Den hade han finansiera­t med ett stipendium av EU-fonden Open Media Hub.

Lagen om utländska agenter handlar främst om att göra livet besvärliga­re för oberoende journalist­er och organisati­oner. Det har Markelov märkt av redan nu.

– Det leder till en massa byråkrati. Jag måste skicka rapporter till justitiemi­nisteriet om allt jag gör. Jag borde tydligen skriva under alla mina texter med att jag är utländsk agent, och för att slippa böter gör jag det även när jag skriver på sociala medier. Jag har inte råd att betala några böter, säger Markelov.

Han konstatera­r att de pengar han tjänar på utländska stipendier har gått till att betala av lånet på bilen.

– Jag har inga planer på att sluta jobba. Det här är mitt levebröd, jag älskar att berätta om människor. Mitt nästa projekt är att klippa en film om en ung kvinna som bor i en liten karelsk by. Byn ligger avskärmad av en flod och det finns ingen bro, bara en enkel pontonbro. Kvinnan, som jobbar på posten och fostrar sin son, kämpar för att det ska byggas en ordentlig bro. Hon sitter inte bara passiv, hon vill göra livet bättre. Det är de historiern­a om Ryssland som jag vill berätta.

 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURÉN ?? Sergej Markelov bevakar rättegånge­n mot historiker­n Jurij Dmitrijev i Petrozavod­sk 2018.
■
FOTO: ANNA-LENA LAURÉN Sergej Markelov bevakar rättegånge­n mot historiker­n Jurij Dmitrijev i Petrozavod­sk 2018. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland