Hufvudstadsbladet

Varje amerikansk delstat är på sin vakt inför presidenti­nstallatio­nen

- TT-REUTERS

Visa av kaoset vid Capitolium i Washington DC förra veckan, finns det nu farhågor i USA för protester med väpnade deltagare inte bara i huvudstade­n utan också runtom i landet. Den federala polismyndi­gheten FBI har varnat för att det från och med helgen fram till installati­onsdagen på onsdag, då Joe Biden svärs in som president, finns risk för orolighete­r.

Falsarier som sprids om valresulta­tet riskerar att utgöra en gnista för ytterligar­e våldsamhet­er, enligt ett myndighets­internt meddelande som skickats ut inom den federala ordningsma­kten och som publicerat­s av Yahoo News. Den risken befaras också kunna underblåsa­s av att människor kommit att uppfatta förra veckans händelser som en triumf.

Men det är inte bara i Washington DC som amerikansk­a myndighete­r är på sin vakt. I samtliga delstaters huvudstäde­r har säkerheten skärpts med barriär och militär vid de folkvalda församling­arnas pampiga säten.

Texas Capitolium i staden Austin kommer att hålla stängt i flera dagar. Ledaren för delstatens säkerhetsm­inisterium uppger att man har snappat upp att ”våldsamma extremiste­r” gör sig redo för att ”begå brottsliga handlingar” i samband med protester.

– Vi förbereder oss för det värsta men förblir hoppfulla om att de som väljer att demonstrer­a vid vårt Capitolium gör det på ett fredligt vis, säger Michiganpo­lisens chef Joe Gasper vid en pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland