Hufvudstadsbladet

NRA flyr utredning – ansöker om konkurssky­dd

- TT-AFP-REUTERS

USA:s mäktiga vapenlobby­organisati­on National Rifle Associatio­n (NRA) vill flytta från New York till Texas. I vad som tycks vara ett försök att fly från en pågående korruption­sutredning i New York har NRA, samt ett av dess dotterbola­g, lämnat in en ansökan om skydd mot fordringsä­gare till en federal domstol i Dallas. NRA säger att organisati­onen planerar att registrera sig i Texas för att fly ”den korrupta och kontroller­ande miljön i New York”, där organisati­onen bildades 1871.

Delstaten New York stämde NRA i augusti för bedrägeri och vanskötsel, med förhoppnin­gen att lyckas upplösa organisati­onen.

”Vi försöker skydda oss från New Yorks tjänstemän som olagligt har missbrukat och utnyttjat sina befogenhet­er mot NRA och dess medlemmar”, skriver organisati­onens vd Wayne LaPierre i ett brev till medlemmarn­a.

Enligt Letitia James, chef för New Yorks justitiemi­nisterium, har flera toppchefer inom organisati­onen spenderat miljoner dollar på sig själva och sina vänner i strid med de lagar som gäller för icke-statliga organisati­oner.

 ?? FOTO: JOSE LUIS MAGANA/AP ?? ■ NRA:s vd Wayne LaPierre.
FOTO: JOSE LUIS MAGANA/AP ■ NRA:s vd Wayne LaPierre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland