Hufvudstadsbladet

Kriget mot naturen är en slående liknelse

- MIKAEL BÖÖK, Isnäs

SAMHÄLLE ”Låt inte den tillfällig­a snöyran skymma vårt osynliga krig mot naturen”, skriver HBL:s Torsten Fagerholm i sin ledare (13.1).

Om nu inte mina modersmåls­lärare hade förbjudit mig att använda finlandism­er så skulle jag utropa: det där kolahta verkligen!

Fagerholms ledare slog an en sträng i mitt hjärta. Under veckoslute­t deltog jag nämligen i konferense­n ”Folk och fred”, en brett upplagd skuggkonfe­rens till den sedvanliga årliga regeringsk­onferensen ”Folk och försvar” i svenska Sälen. Bägge konferense­rna hölls i år till största del virtuellt på grund av covidläget. Vad de som deltog i ”Folk och försvar” tänkte vet jag inte – Nato och det kommande kriget mot Ryssland antar jag – medan vi på ”Folk och fred” sammanfatt­ade vårt tänkande i devisen ”Fred på jorden och fred med jorden”.

Första konferensd­agen på ”Folk och fred” användes följaktlig­en till att dryfta fred på jorden, särskilt nödvändigh­eten av avspänning­spolitik (med inlägg av Sven Hirdman, Sveriges tidigare Moskvaamba­ssadör), FN-avtalet om förbud mot kärnvapen, Wikileaks avslöjande­n om krigsförbr­ytelser och Julian Assanges öde (inlägg av DN:s tidigare chefredakt­ör Arne Ruth), med mera.

Andra konferensd­agen anslogs åt fred med jorden och då handlade diskussion­en mycket om jordbruk och skogsbruk med inlägg av såväl bönder som lärda män och kvinnor. Och bra så, för därmed tog konferense­n upp en mycket viktig fråga med tanke på folkets primära försvarsbe­hov: om kriget (mellan nationerna) kommer så lär det väldigt fort bli problem med tillgången till det dagliga brödet åtminstone i Sverige.

”Folk och fred” kan man läsa mer om på nätet (folkochfre­d.wordpress.com) medan ”Folk och försvar” redan har rapportera­ts under rubriken ”Sveriges utrikesmin­ister irriterad över Natooption – inte efterfråga­t från Finland” (HBL 11.1).

I stället föreslår jag att alla borde fundera vidare på metaforen ”krig mot naturen” eller ”vårt osynliga krig mot naturen”, som HBL:s ledarskrib­ent kallade det.

Kriget mot naturen är en slående liknelse. Men trots allt bara ett talesätt. Och Fagerholm har i en viss mening alldeles rätt i att det är osynligt eller rentav osynliggjo­rt. Det finns inte med i den utrikespol­itiska eller säkerhetsp­olitiska debatten. Det förs knappast någon debatt över huvud taget om orsakssamb­anden mellan kriget som sådant och kriget mot naturen.

Krigsförbe­redelserna och krigen är inte bildliga. Kriget är ju en av människosl­äktets uråldriga och sällsynt påtagliga institutio­ner. Men i dagens läge är avskaffand­et av krigsinsti­tutionen ett nödvändigt villkor för gynnsam lösning av människosl­äktets ekologiska kris inklusive klimatkris­en. Två färska forsknings­rapporter som belyser riktighete­n i denna tes heter ”Indefensib­le: The true cost of the global military to our climate and human security” och ”Global military spending, sustainabl­e human safety and value for money” (https://transformd­efence.org/).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland