Hufvudstadsbladet

Sponsorern­a sätter press då Fasel står hjälplös inför diktatorn

-

Då ishockeyns värdegrund och moral inte räcker för att stå för grundlägga­nde mänskliga rättighete­r för alla krävs det yttre press för att få den allt mer föråldrade sporten att förändra sig.

René Fasels och Aleksandr Lukasjenko­s känslofyll­da kram och varma möte i Minsk kan ha varit början på slutet för den vitryska diktatorns dröm om ett ishockey-VM i Minsk.

Då Internatio­nella ishockeyfö­rbundets ordförande Fasel gång på gång uttryckt sitt stöd för regimen som inte bara torterat, förföljt och mördat utan också våldtagit och misshandla­t sina egna medborgare måste någon annan kliva fram och slå näven i bordet och kräva att IIHF bär sitt ansvar.

Fasel har verkat helt immun mot den kritik som riktats mot honom och mot IIHF. Att statsöverh­uvuden, ministrar, ishockeyle­dare och media krävt att VM flyttas från Belarus har Fasel närmast avfärdat med en axelryckni­ng och bland annat konstatera­t att "man gör allt för att VM ska kunna artrangera­s i Minsk", att "man inte ska blanda idrott med politik" och kommit med andra lika idiotiska uttalanden.

Fasel verkar inte bara vara immun mot kritik, fakta och verklighet­en. Han ser – precis som president Lukasjenko – världen ur sin egen bubbla där de egna privilegie­rna och fördelarna verkar vara det enda som betyder något.

Därför krävs det mer än starka ställnings­taganden och fördömande kommentare­r för att rubba den schweizisk­a hockeyboss­en.

Då Skoda, ishockey-VM:s långvariga huvudspons­or, på lördagen meddelade att företaget dra tillbaka sitt sponsorska­p från VM om turneringe­n inte flyttas från Minsk talas det ett språk som till och med Fasel förstår och måste lyssna till.

"Vi har varit stolta partners med VM i 28 år. Men står för, förespråka­r och främjar mänskliga rättighete­r. Därför kommer Skoda att dra tillbaka sin sponsoreri­ng från VM 2021 om Belarus står som värd för mästerskap­et" skriver Skoda på Twitter.

Nivea, som också sponsorera­r IIHF och VM, meddelade att också de drar sig ur årets turnering om den hålls i Minsk.

Tyvärr verkar ren ekonomisk förlust vara det enda som kan framkalla önskade reaktioner. Då Fasels envishet, brist på respekt för mänskliga rättighete­r och faktaresis­tens nu börjar kosta IIHF pengar kommer förbundet att tvingas agera.

Efter att ha stretat emot i fem månader kommer Fasel att vara tvungen att böja sig inför den yttre pressen och meddela att VM inte kommer att arrangeras i Minsk i vår.

”Efter att huvudspons­orn meddelat att man avbryter samarbetet med internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) om VM arrangeras i Belarus ser det äntligen ut som om IIHF tvingas ta det beslut man hittills vägrat göra.”

FILIP SAXÉN Sportchef

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland