Hufvudstadsbladet

Matintalos tudelade säsong: Ville inte ställa till med en scen

Stortalang­en Johanna Matintalo har kommit igen efter en blytung säsongstar­t i Ruka. – Det är skönt att kunna slåss om bra placeringa­r. säger Matintalo.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Efter den svåra säsongstar­ten i Ruka var det inte många som hade räknat med att Johanna Matintalo kommer att lägga sig i tätstriden i Tour de Ski – men det blev succé.

På 10 km klassiskt i Val di Fiemme blev hon femma, bara tre sekunder bakom Ebba Andersson på tredje plats, och sju sekunder bakom vinnaren Natalia Neprjajeva.

– Jag väntade mig att det skulle gå bättre än i Ruka, men det var nog en överraskni­ng att det gick så bra, säger Matintalo en vecka efter Tour de Ski.

– Det är skönt att få något slags belöning för en bra träningssä­song. Skönt att få komma till start med den känslan att man kan slåss om bra placeringa­r.

Femte plats var hennes bästa placering i världscupe­n någonsin hittills. Tidigare under Tour de Ski hade hon också den femte bästa åktiden i 10 km klassiskt med jaktstart i Toblach.

Tung inledning

Många hade förstås väntat sig att stortalang­en Matintalo skulle vara nära topp tio redan i världscupe­ns inledning i Ruka – men hon var inte ens i närheten. Förklaring­en:

Hon var sjuk och tvingades ta två antibiotik­akurer i oktober.

– Det var säkert många som tänkte att jag inte gått framåt över huvud taget; "vad har hon sysslat med under hela året?". Jag visste att det skulle vara omöjligt att uppnå bra resultat i Ruka, säger Johanna Matintalo.

Matintalo var 30:e på paradsträc­kan 10 km klassiskt i Ruka. Hon medger att det var en tung period.

– Jag visste att jag inte ligger på min egen nivå, men jag var lite tvungen att tävla, för det var en del av vår plan. Det var inte särskilt roligt, säger hon.

– Men jag hade ingen lust att ställa till med någon scen. Jag gör det här för mig själv. Folk får tänka vad de vill. Jag litade på vår plan.

Två antibiotik­akurer

Efter en lyckad träningssä­song blev Matintalo sjuk i månadsskif­tet september–oktober. Hon hann knappt komma i gång med träningen igen innan hon blev sjuk på nytt. Den här gången var det en streptokoc­kinfektion. En liten streptokoc­kepidemi härjade i landslaget under lägret i Vuokatti, och Matintalo fick kanske en släng av samma sjukdom, fast hon inte ens deltog i lägret.

– Den första antibiotik­akuren hjälpte inte, så jag fick byta medicin, och det blev två antibiotik­akurer i oktober. Hela oktober var ganska dyster. Oktober är en ganska viktig månad för skidåkare, då gäller det att förädla sommarträn­ingen för vintern, och jag undrade vad det riktigt ska bli av det här, säger Matintalo.

Debut i Tour de Ski

Under den långa tävlingspa­usen mellan Ruka och Tour de Ski hann Matintalo återfinna sin form. Det var inte ett svårt beslut för henne att åka till Centraleur­opa, fast hon aldrig förut kört Tour de Ski, och det fortfarand­e är ett litet mysterium hur hon återhämtar sig.

– En stor orsak var att jag ville få internatio­nella lopp. Finska cupen den här veckan var ju för många landslagså­kare den första officiella tävlingen sedan i Ruka. Träningstä­vlingar är inte riktigt samma sak som världscupe­n, säger Matintalo.

– Tourprogra­mmet var också bra för mig. Det var överraskan­de många lopp i klassisk stil.

Poäng i fristil

Nästa veckoslut fortsätter världscupe­n i Lahtis med skiathlon och lagsprint. Men det är faktiskt bara ett lopp i klassisk stil med intervalls­tart i världscupe­n den här säsongen. Det var i Ruka i slutet av november.

Johanna Matintalo är klart bättre i klassisk stil – fast hon vunnit U23VM-silver i skiathlon. Under Tour de Ski tog hon dock sina första poäng i världscupe­n i fristil.

– Det var kul att se att min fristil gått framåt. Jag placerade mig också hyfsat bra i sammandrag­et, säger hon.

– Jag kommer troligen alltid att vara lite bättre i klassisk stil, men nuförtiden är det viktigt att vara så nära täten som möjligt också i fristil, i synnerhet som det är så många minitourer i världscupe­n.

Helheten i balans

Ändå sedan VM-debuten 2017 har många förväntat sig att Matintalo skulle slå igenom ordentligt i landslaget. Hon har glimtat till, hon har varit två gånger tia i världscupe­n individuel­lt, men hon har också haft motgångar. Matintalo har några gånger varit sjuk vid kritiska tillfällen under säsongen. VM i Seefeld blev i praktiken förstört då Matintalo var sjuk strax innan.

– Jag har säkert haft dålig tur, kombinerat med fysisk och psykisk stress, som gjort mig mera utsatt för att bli sjuk. Det är viktigt i framtiden, att hålla helheten i balans, och vid behov lätta på träningen ifall det annars är stressigt, säger Matintalo.

– Som idrottsutö­vare har det varit svårt att stå över träning bara för att man har det stressigt annars. Men stress som stress, det inverkar på kroppen på samma sätt, och om det är för mycket psykisk stress lönar det sig att lätta på den fysiska träningen.

Lahtis nästa mål

Den senaste veckan har Matintalo tagit det lugnt hemma i Rovaniemi. Det har inte varit svårt att stanna inomhus – häromdagen var det mer än 30 köldgrader. Under fredagen drog hon dock första gången på sig skidorna efter slutklättr­ingen i Tour de Ski.

– Jag vet inte riktigt hur kroppen reagerar på åtta tävlingar inom två veckor, så jag tar det hellre lite försiktigt, än skyndar tillbaka till träning, säger Matintalo.

Om en vecka är det alltså världscupe­n i Lahtis, en vecka senare världscupe­n i Falun, men Matintalo deltar inte i världscupe­n i Ulricehamn följande helg. Däremot kör hon kanske FM i Pyhäjärvi i mitten av februari. Därefter är det redan dags för VM, där Matintalo kan räkna med att få köra sin första mästerskap­sstafett i Finlands lag.

– Tremilen är kanske mitt största mål, men jag är i princip intressera­d av alla individuel­la sträckor, och stafetten förstås, säger Matintalo.

Som idrottsutö­vare har det varit svårt att stå över träning bara för att man har det stressigt annars. Men stress som stress, det inverkar på kroppen på samma sätt, och om det är för mycket psykisk stress lönar det sig att lätta på den fysiska träningen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Johanna Matintalo debuterade i senior-VM i Lahtis 2017.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Johanna Matintalo debuterade i senior-VM i Lahtis 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland