Hufvudstadsbladet

Tre miljoner träd

-

● På tio år skall hela tre miljoner träd planteras i Milano för att förbättra luften. En siffra som flera kritiker menar är helt orealistis­k. Men för Milanos kommun och Pierfrance­sco Maran är det viktigaste att trädplante­ringen startar så fort som möjligt och sedan intensifie­ras.

● Stefano Boeri, 63, är i dag en av världens mest omtalade arkitekter. Han är född och uppvuxen i Milano. Sedan 2018 är han också chef för kulturtrie­nnalen i Milano som inkluderar konst, mode, design, arkitektur och film.

● Stefano Boeris två skyskrapor i Milano är hittills det enda byggprojek­t med vertikala trädgårdar som är färdigt. Det var inflyttnin­gsklart 2016.

● Projektet med vertikala trädgårdar har fått mycket beröm och vunnit otaliga priser i Frankfurt och i Chicago, där husen i Milano har fått pris som världens bäst byggda skyskrapor.

● Nu planerar Boeri nya liknande projekt över hela världen. Vertikala trädgårdar håller på att planeras och en del har redan kommit till byggstart. Schweiz, Kina, Paris, Belgien, Nederlände­rna, Egypten och Albanien är några länder som kommer att få höghus med vertikala trädgårdar.

● Men Boeri stannar inte här. Han planerar hela städer kallade ”Smart forest city”. Det projekt som kommit längst med planeringe­n finns i ett kvarter i Cancún i Mexiko. Den skogsstad som nu byggs omfattar 557 hektar. Här skall 130000 invånare bo på ett område där man tidigare planerat att uppföra ett jättelikt shoppingce­nter. Den som skall in i staden måste lämna alla vanliga bilar. Staden skall vara självförsö­rjande på energi och alla transporte­r kommer att ske elektriskt.

● Här skall 7,5 miljoner plantor sättas i jorden varav 230 000 kommer att vara träd. Det vill säga ett till två träd per boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland