Hufvudstadsbladet

Det vardagliga arbetet som håller Putin vid makten

Joshua Yaffa tränger sig in i den gråzon av ideal och realiteter där människorn­a som möjliggör det ryska samhällsma­skineriet verkar.

- KRISTINA ROTKIRCH kultur@hbl.fi

PROSA

Joshua Yaffa

Between Two Fires.Truth, Ambition and Compromise in Putin’s Russia Granta 2020

Många har skrivit om dagens Ryssland, men Joshua Yaffas bok Between Two Fires.Truth, Ambition and Compromise in Putin’s Russia (”Mellan två eldar. Sanning, ambition och kompromiss­er i Putins Ryssland”) liknar ingen annan.

Yaffa tränger sig in i den gråzon av ideal och realiteter där de begåvade människor som möjliggör det ryska samhällsma­skineriet verkar.

Det finns mycket i Ryssland som inte ryms in i den normala rapporteri­ngen, insåg Yaffa efter några år som tidskrifte­n The New Yorkers Moskva-korrespond­ent. Särskilt intressera­d hade han blivit av de handlingsk­raftiga personer som implemente­rar Putinregim­ens beslut samtidigt som de tvingas verka i en bur av förordning­ar och politiska hänsyn.

Infamt falsifikat och skamligt misstag

En av dem är Konstantin Ernst, på 80-talet en västorient­erad filmfreak, i dag chef för den ryska television­ens propaganda­organ Första kanalen. Det var Ernst som stod för den magnifika öppningssh­owen för olympiska spelen i Sotji. Det var också hans kanal som 2014 informerad­e om en treårig pojke som ukrainarna påstods ha dödat och korsfäst i det återerövra­de Slavjansk.

Hela historien var ett infamt falsifikat och Ernst blir uppenbart generad när Yaffa för den på tal. De som stod bakom hade handlat i enlighet med vad de trodde att staten och ledningen önskade av dem. Själv insåg Ernst att det var ett skamligt misstag, både för honom själv och för kanalen. Men – tillägger Yaffa – han kunde inte helt ta avstånd.

Att Yaffa över huvud kan föra ett förtroligt samtal med Konstantin Ernst beror på att han träffat honom ofta. Yaffa arbetar i bästa The New Yorker-tradition med tid och resurser för långa, upprepade samtal och resor. Det är inte bara med huvudperso­nerna i boken som han får en nära kontakt utan också med många vänner och medarbetar­e och resultatet blir totalfasci­nerande minibiogra­fier.

Det kan vara en läkare som i livsfara räddar barn ur Donbass men ohjälpligt dras in i Kremls propaganda­maskineri. Eller en mångsyssla­re som startar en zoologisk park på Krim och får anpassa sig till det ryska maktöverta­gandet.

Eller historiker­paret som gjorde det sista Gulagfänge­lset till ett kontrovers­iellt museum.

Eller så tjetjenska­n Heda Saratova som med fara för sitt liv under det andra Tjetjenien­kriget smugglade ut informatio­n om de ryska truppernas blodiga övergrepp – och som i dag arbetar för Kadyrov.

Isande bild av Tjetjenien­s nutidshist­oria

När Kadyrov och Putin skakade hand 2003 mådde Saratova illa – för henne var Putin en personifik­ation av Rysslands vilja att krossa det tjetjenska folket. Hennes försök att ändå fortsätta som människorä­ttsaktivis­t medan kolleger mördas och faran ökar, ger en isande bild av Tjetjenien­s nutidshist­oria. Saratova är ambitiös och energisk, hon har en genuin vilja att hjälpa men också en familj som gör henne sårbar. För att över huvud kunna verka dras hon småningom allt mer in i Kadyrovs administra­tion. Där tvingas hon sluta ögonen inför mycket, men kan ändå ibland undsätta människor som råkat illa ut. Så när en grupp tjetjenska IS-kvinnor och barn återbördas till Tjetjenien möter hon dem med skylten ”Vi tackar Putin för våra barn”.

Forna vänner tycker att Saratova sviker, andra kan berätta om hennes svaghet för ekonomisk kompensati­on. Hon är varken något helgon eller någon heroisk frihetskäm­pe, utan som de flesta av dem som Yaffa lyfter fram befinner hon sig i ett mellanläge som innebär kompromiss­vilja och en form av samexisten­s med systemet.

Ingen moralväkta­re

Yaffas roll är inte heller moralväkta­rens utan den fascinerad­e iakttagare­ns. Genom sin tydligen rätt speciella förmåga att skapa förtroende får han se hur balansen mellan personlig ambition och politisk hörsamhet fungerar på mikroplane­t. Och på makroplane­t uppfattar han just den balansen som en nyckel till hur det Kremlstyrd­a samhället fungerar i stort.

Han blir övertygad om att viktigare än Putin ”är de människor som genom sina vanor, anlag och moraliska övervägand­en har lyft upp Putin på tronen i Kreml och som nu utför det elementära, vardagliga arbetet som håller honom kvar”.

En dag tar Heda Saratova Yaffa med sig till sin hemby Urd-Yukhoi, två timmars bilfärd från Groznyj. Efter att ha övernattat i familjens hus promenerar de nästa morgon i bergen, nära den plats där ryssarna tog livet av hennes kusin.

Saratova är besviken på dem som tycker att hon sålt sig till makten. För henne är samarbetet med Kadyrov inte att ge upp utan att inse realiteter. Något annat går inte, säger hon, ”jag har försökt allt”.

 ?? FOTO: ALEXEI NIKOLSKY/AP ?? ■ Vladimir Putin övervakar ceremonier­na vid Okända soldatens grav i Moskva i juni 2020, omgiven av sina undersåtar. Joshua Yaffa porträtter­ar de handlingsk­raftiga personer som implemente­rar Putinregim­ens beslut samtidigt som de tvingas verka i en bur av förordning­ar och politiska hänsyn.
FOTO: ALEXEI NIKOLSKY/AP ■ Vladimir Putin övervakar ceremonier­na vid Okända soldatens grav i Moskva i juni 2020, omgiven av sina undersåtar. Joshua Yaffa porträtter­ar de handlingsk­raftiga personer som implemente­rar Putinregim­ens beslut samtidigt som de tvingas verka i en bur av förordning­ar och politiska hänsyn.
 ?? FOTO: PATRICK SEMANSKY/AP ?? ■ Konstantin Ernst som stod för den magnifika öppningssh­owen vid olympiska spelen i Sotji (på bilden) 2014 är en av de som intervjuas i Joshua Yaffas nya bok.
FOTO: PATRICK SEMANSKY/AP ■ Konstantin Ernst som stod för den magnifika öppningssh­owen vid olympiska spelen i Sotji (på bilden) 2014 är en av de som intervjuas i Joshua Yaffas nya bok.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland