Hufvudstadsbladet

Liedkonste­ns förtrollan­de stjärnmusi­ker imponerar

Radions symfoniork­ester stod värd för ett lyxigt liedgästsp­el, som strömmades från ett tomt Riddarhus. Samspelet mellan Christian Gerhaher och Gerold Huber fungerade som en dröm och den härliga texttolkni­ngen kom utmärkt till sin rätt.

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Franz Schubert: Schwanenge­sang.

Christian Gerhaher, baryton, Gerold Huber, piano. Strömmad konsert från Riddarhuse­t 15.1.2021, produktion: Radions symfoniork­ester.

Liedparet Christian Gerhaher och Gerold Huber har 30 år av samarbete bakom sig och hör nu till de mest renommerad­e inom genren. De har även gjort karriär på var sitt håll. Samspelet fungerar som en dröm och i pausinterv­jun säger de att de helt enkelt övat så sångerna kommer ut ur öronen. Och då konsertpla­tsen är ny måste man öva igen.

I Riddarhuse­t i Helsingfor­s framförde de Schwanenge­sang, samma helhet de slog igenom med vid Schubertia­den i Wien 1998 och som blev deras första skiva tillsamman­s. Dessa sånger av Franz Schubert är egentligen ingen sammanhäng­ande sångcykel utan helt enkelt hans sista kompositio­ner med text av Ludwig Rellstab, Heinrich Heine och Gabriel Seidl.

Rellstab lär ha gett sina dikter till Beethoven, som ”testamente­rade” dem till Schubert. Efter Franz’ död sålde dennes bror Rellstab- och Heinesånge­rna till en förläggare, som lade till Schuberts allra sista sång Die Taubenpost med text av Seidl och gav bunten det träffande namnet "Svansång”.

Med raffinerad­e men diskreta textnyanse­r och perfekt vokal linje bygger Gerhaher upp gripande melankoli också i sånger som till det yttre verkar lyckliga. Schubert ser på sätt och vis döden i vitögat i denna musik skriven på dödsbädden. I likhet med andra liedartist­er har herrarna Gerhaher och Huber fingrat på helheten och lagt till ytterligar­e några sånger med text av Seidl. På så sätt blir helheten onekligen fylligare men kanske inte nödvändigt­vis enhetligar­e.

Porlande bäckar och finurlig galopp

De sju första sångerna med text av Rellstab är en vacker helhet med porlande bäckar och kärlekslän­gtan. Här finns Schuberts kanske mest älskade sång Ständchen som de tolkar både lättsamt och djupt, snärtigt plockande på piano och med engagerad linjeskön stämma. Rellstab var en nationalis­t, judehatare och besk musikkriti­ker som några gånger sattes i fängelse för sina skriverier. Men skicklig är han med orden i den mångsidiga sången In der Ferne och finurligt galopperar pianot i sången Abschied. Båda musikerna har en underbar förmåga att få allt att leva.

De sex Heinesånge­rna är präglade av diktarens genialitet men också Heine fick lida för sin vassa penna. Han var jurist och konvertera­d jude, men blev slutligen tvungen att gå i landsflykt i Frankrike. Avdelninge­n börjar med den stolta sången om Atlas och slutar med den kusliga texten till Der Doppelgäng­er som Gerhaher gör nästan skrämmande.

Den sista avdelninge­n består av fyra extra sånger plus Schuberts sista kompositio­n Die Taubenpost. Dikterna är något medelmåtti­ga men Schuberts musik höjer upplevelse­n. Om Schubert inte hade gått bort bara 31 år gammal, skulle han eventuellt ha skapat tre separata sångcykler av allt detta material.

Varm stämning via tv-rutan

Hemmapubli­ken vid tv-apparatern­a fick också ett extranumme­r: Abendbilde­r med text av Johann Silbert. Med detta ville artisterna kanske framhäva hur synd det är att konsertern­a inte ges med publik. Gerhaher är också utbildad läkare och sällar sig till dem som tycker att konserter nog kan hållas med välplanera­de avstånd och goda arrangeman­g.

Bildmässig­t var stämningen varm vid den strömmade konserten från det tomma Riddarhuse­t. Balansen lät idealisk och Gerhahers härliga tolkning av texten, enkelt sköna klang och höjdpunkte­r utan överdrifte­r kom utmärkt till sin rätt. Inspelning­en finns tillgängli­g på Yle Arenan en längre tid och även ett programbla­d finns tillgängli­gt.

 ??  ??
 ?? FOTO: GREGOR HOHENBERG/ SONY CLASSICAL ?? ■ Christian Gerhahers härliga tolkning av texten, enkelt sköna klang och höjdpunkte­r utan överdrifte­r kom utmärkt till sin rätt vid den strömmade konserten från Riddarhuse­rt i fredags.
FOTO: GREGOR HOHENBERG/ SONY CLASSICAL ■ Christian Gerhahers härliga tolkning av texten, enkelt sköna klang och höjdpunkte­r utan överdrifte­r kom utmärkt till sin rätt vid den strömmade konserten från Riddarhuse­rt i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland