Hufvudstadsbladet

Motparten har rätt att bli tagen på ordet – en viktig men svår princip

-

Den danska statsvetar­en och journalist­en Anna Libak hör till dem som redan långt före pandemin har haft klart för sig att världen kan genomgå plötsliga och radikala förändring­ar. Som student under det sena åttiotalet läste hon ryska vid försvarets tolkskola med tanke på att i krigstid kunna förhöra ryska fångar, men innan hon var klar hade Berlinmure­n rasat. Också Ryssland förändrade­s så att det stod klart för henne att det inte skulle finnas några krigsfånga­r att förhöra.

Hennes nya bok Skyldig til det modsatte aldrig bliver bevist handlar om de värderings­mässiga förändring­arna i västvärlde­n från kalla kriget framåt, med betoning på den aktuella polariseri­ngen mellan högerpopul­ism och vänsterbet­onad woke-kultur, eller – med hennes egen terminolog­i – den nyprogress­iva högern och den nyprogress­iva vänstern.

Titeln är inspirerad av en dansk sjuttiotal­sroman, Henrik Stangerups Manden der ville vaere skyldig. Huvudperso­nen är här en man som i fyllan råkar döda sin fru och efteråt förgäves kämpar för att bli befunnen skyldig. Systemet vägrar nämligen erkänna honom något som helst personligt ansvar för sina handlingar utan ser honom bara som ett offer för sin barndom och för samhället.

Libak ser en ironisk poäng i hur annorlunda det är nu: I metoo-eran uppfattas – menar hon – alla män (åtminstone alla vita män) som upprätthål­lare av ett strukturel­lt förtryck och ingen som anklagas för trakasseri­er kan någonsin helt rentvå sig.

Intressant­are än det Libak säger om polariseri­ngen som det redan skrivits så mycket om är hur hon påminner oss om gångna decenniers ibland överväldig­ande framtidsop­timism.

John Lennons "Imagine” var för all del en uttalad önskedröm: "Imagine there’s no countries/it isn’t hard to do/Nothing to kill or die for/ And no religion, too.” Men när först Berlinmure­n och sedan Sovjetunio­nen föll var det många både inom högern och inom vänstern som verkligen trodde att västerländ­ska, demokratis­ka värderinga­r nu skulle bli universell­a. Auktoritär­a regimer skulle komma på bättre tankar och ge sina medborgare frihet, med insikt om att marknaden i kombinatio­n med kulturell mångfald kunde skapa en global by där alla kunde leva i välstånd.

Den visionen formulerad­e Francis Fukuyama i Historiens slut (1992) medan Thomas Friedman i The World is Flat (2005) popularise­rade begreppet "globaliser­ing”. Länder med McDonald’s för inte krig mot varandra, förklarade han, och i indiska Bangalore i Indien hade han insett att internet gjorde det möjligt att utföra intellektu­ellt arbete var som helst i världen. Den globala marknaden skulle göra hela världen till en smältdegel, den globala marknaden skulle göra alla fria.

Vi vet hur det gick och när Libak konstatera­r att vi i dag saknar gemensamma visioner är det värt att komma ihåg att visioner också kan vara orimliga. Själv har hon valt att avsluta med en rad principer för en gemensam värdegrund. De tre för mig att se viktigaste lyder:

"Bli till något snarare än till någon”, "Människor kan faktiskt tänka sig in i varandras situation” och "Motparten har rätt att bli tagen på ordet”.

De första två innebär en kritik av identitets­politiken. Med tanke på att man förr arbetade för att hudfärg, kön och sexualitet inte skulle spela någon roll för människors möjlighete­r i samhället kan det tyckas ironiskt att man nu uttrycklig­en vill att människor ska definiera sig genom hudfärg, kön och sexualitet. Att "bli till något snarare än till någon" innebär att göra snarare än att fixera sin identitet. Den andra principen innebär en kritik av tanken att det ohjälpligt ligger något förkastlig­t – nämligen en approprier­ing – i att representa­nter för majoritets­befolkning­en skildrar representa­nter för någon minoritet.

Libak skriver: "Argumentet går ut på att majoritete­n inte kan sätta sig in i minoritete­rnas erfarenhet­er och förmedla dem på ett trovärdigt sätt. Det ironiska är att om majoritete­n inte kan sätts sig in i minoritete­ns erfarenhet­er, så kan minoritete­n inte heller sätta sig in i majoritete­ns erfarenhet­er och därmed har minoritete­n ingen aning om vad majoritete­n kan eller inte kan sätta sig in i. Och för den nyprogress­iva högern betyder det här bara att minoritete­rna verkligen är annorlunda.”

Och den sista principen, att tro på att ens motståndar­e menar vad de säger, att våga lita på dem? Ja, är den inte i själva verket viktigare än de andra, men också den svåraste att förverklig­a? I ett polarisera­t samhälle är det uttrycklig­en tilliten som försvunnit. Hur den ska återupprät­tas ger boken inget svar på.

 ??  ?? MERETE MAZZARELLA
Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs
MERETE MAZZARELLA Författare och professor, tidvis bosatt i Ekenäs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland