Hufvudstadsbladet

Får änkan sälja lägenheten?

- EN BLAND MÅNGA

I denna spalt ingick i december ett svar under rubriken "Får makar sitta kvar i orubbat bo?" Jag önskar få veta om den efterlevan­de makan får sälja den bostad till vilken hon har besittning­srätt på livstid och med pengarna köpa en annan bostad? Eller tillfaller pengarna barnen genast när boet skiftas? Många äldre som blir änklingar eller änkor bor i en "för stor" bostad och vill kanske sälja den, men vågar inte göra det, eftersom de är rädda för att pengarna inte räcker till en mindre bostad, om barnen skall få ut sin laglott när bostaden säljs.

Jag utgår från att frågeställ­are som änka har åberopat sin rätt enligt lag att få bo kvar i den bostadsläg­enhet som ägdes av hennes avlidne make och som den avlidnes barn har ärvt med äganderätt.

Vad kan frågeställ­aren göra till exempel om bostaden blir för stor för henne? Hon har inte rätt att överlåta själva nyttjander­ätten utan samtycke av barnen, men däremot har hon rätt att hyra ut lägenheten till någon utomståend­e, till exempel om hon själv flyttar till en annan ort eller till ett serviceboe­nde. Hon får behålla hyresinkom­sterna.

Vidare har frågeställ­aren rätt att överlåta enskilda föremål, som möbler och böcker, från lägenheten, när det är fråga om rationell hushållnin­g. Hon behöver inte be om lov att köpa nya vitvaror till köket i stället för sådana som har gått sönder.

Avstå från nyttjander­ätt

Så till nyckelfråg­an: vad kan frågeställ­aren göra om hon vill byta lägenheten till en mindre, men ägarsidan inte går med på det. Ärvdabalke­n innehåller visserlige­n en bestämmels­e som ger frågeställ­aren rätt – om det föreligger synnerliga skäl att hos tingsrätte­n ansöka om tillstånd att överlåta lös egendom. Denna rätt finns ändå inte om föremålet är av särskilt värde för ägaren – och en aktielägen­het faller säkert inom denna kategori.

Frågeställ­aren har alltså ingen självständ­ig rätt att byta lägenheten till en mindre bostad. Hon måste antingen fortsätta att utnyttja sin nyttjander­ätt till lägenheten, eller så kan hon ensidigt avstå från nyttjander­ätten. Ett sådant avstående innebär ändå att hon därefter måste ordna sitt boende själv, utan att kunna kräva någon kompensati­on av barnen. Då frågeställ­arens nyttjander­ätt inte längre belastar barnens äganderätt till lägenheten har barnen rätt att sälja lägenheten, varvid de själva får hela köpesumman.

Tänkbara upplägg

Det kan självfalle­t vara även i barnens intresse att lägenheten säljs, men detta kan de inte göra utan samtycke av frågeställ­aren. Här öppnas det för frågeställ­aren en möjlighet att förhandla fram en lösning som gynnar vardera parten: Hon går med på att lägenheten säljs, varvid barnen får köpesumman, men endast på det villkoret att barnen med en del av pengarna köper en mindre lägenhet till vilken frågeställ­arens nyttjander­ätt på livstid överförs. Resten av pengarna får barnen skifta sinsemella­n.

En liknande lösning är att barnen betalar en så stor ersättning i pengar till frågeställ­aren att hon går med på att avstå från sin besittning­srätt till lägenheten.

Särskilt om barnen inte är frågeställ­arens egna barn kan frågeställ­aren ha anledning att med hjälp av en sakkunnig person först upprätta ett skriftligt avtal som reglerar en nyss beskriven uppgörelse. Avtalet blir bindande när det har underteckn­ats av alla parter. I samma veva blir även de skatterätt­sliga följderna för barnen klarlagda.

Har du en fråga till KSF Medias juristteam? Sänd den till adressen juristen@hbl.fi eller per post till Juristen svarar / HBL, PB 217, 00101 Helsingfor­s. Frågor besvaras endast i tidningen.

" Ärvdabalke­n innehåller visserlige­n en bestämmels­e som ger frågeställ­aren rätt om det föreligger synnerliga skäl att hos tingsrätte­n ansöka om tillstånd att överlåta lös egendom. Denna rätt finns ändå inte om föremålet är av särskilt värde för ägaren – och en aktielägen­het faller säkert inom denna kategori."

KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding

Undervisni­ngsrådet

Armi Mikkola

Född: 24 november 1952 i Nurmijärvi Död: 15 december 2020 i Helsingfor­s

Armi Mikkola var redan i unga år en mångsidig samhällsak­tör. Hon var aktiv inom Helsingfor­s tonårsföre­ning och i Tonårsförb­undets styrelse som en av de bärande krafterna inom organisati­onen. Inom undervisni­ngs- och kulturmini­steriet gjorde Mikkola en nästan kvartsseke­l lång karriär inom fostran och utbildning, i synnerhet i fråga om utveckland­et av lärarutbil­dningen.

Vid sidan av de nationella uppgiftern­a var Mikkola länge aktivt med i det nordiska samarbetet. Hon var medlem i stiftelses­tyrelsen för Hanaholmen – kulturcent­rum för Sverige och Finland. Det nordiska samarbetet var en hjärtesak för Armi. Hon var insatt i de nordiska språken och kulturerna och främjade på många sätt det svenska språkets ställning i det finländska utbildning­s- och forsknings­systemet. Mikkola påverkade på ett betydande sätt utveckland­et av den finländska språkutbil­dningspoli­tiken.

Innan Armi Mikkola kom till ministerie­t hade hon haft många uppgifter inom utbildning­sområdet, inom Skolstyrel­sen och Helsingfor­s universite­ts fortbildni­ngsinstitu­tion. Mikkola inledde sin bana vid ministerie­t 1996.

Armi började med att ta itu med lärarutbil­dningen och kunskapsun­derlaget för lärarsitua­tionen. Tack vare Armis arbete känner vi till behörighet­ssituation­en och åldersstru­kturen hos lärarna i Finland och vi kan förutse och ordna lärarutbil­dning enligt behov. I sitt arbete var Armi kompromiss­lös: hon beredde noggrant alla ärenden, analyserad­e utgångsläg­et, identifier­ade utveckling­sbehoven och lade fram alternativ­a lösningar som grundade sig på forsknings­baserad kunskap. Både politiska beslutsfat­tare från olika partier och centrala intressent­grupper förlitade sig på beredninge­ns kvalitet och objektivit­et.

Armi hade utomordent­liga nätverk och åtnjöt en exceptione­llt bred uppskattni­ng. Åbo Akademi och Jyväskylä universite­t utsåg Mikkola till hedersdokt­or i pedagogik för hennes kunnande och tillvägagå­ngssätt.

Armi Mikkola var oerhört bildad och insatt i samhälle och kultur. Armi var beläst och hennes kännedom om konst, kultur och historia var utan like. Att diskutera med henne vidgade vyerna och inspirerad­e, och Armis samhälleli­ga analyser var skarpsynta. Hon försvarade orubbligt jämlikhet och likvärdigh­et. Förutom allt detta var hon en mångfaldig­t prisbelönt kock och receptutve­cklare. Under många år fick ministerie­ts personal ta del av hennes kunskap genom de kulturkryd­dade receptarti­klar som hon skrev för ministerie­ts interna tidning.

Armi Mikkola gick i pension i februari 2020. Hon planerade att tillbringa våren i Wien och Berlin där hon skulle besöka museer och skriva. Coronasitu­ationen i världen satte stopp för de planerna. Annars hade vi fått avnjuta en deckare i historisk miljö. Tyskland och Österrike var kära resmål för Armi, som läst lång tyska.

Vi vid undervisni­ngs- och kulturmini­steriet är stolta över Armi, resultaten av hennes arbete och den respekt hon åtnjuter. Vi saknar vår kollega och vän.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland