Hufvudstadsbladet

Vad är din nattsömn värd?

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­ens Fondbolag

Börserna världen över tog ett steg tillbaka under den gångna veckan. Helsingfor­sbörsen var inget undantag med en nedgång på ungefär en procent. Det var ändå ingen bred nedgång, med ungefär lika många vinnare som förlorare sedan förra fredagen.

Helsingfor­sbörsens index för små bolag steg marginellt och fortsatte därmed den positiva trenden för året. Faktum är att de mindre bolagen under den senaste månaden stigit under 18 av 20 handelsdag­ar, en trend vi även ser internatio­nellt.

Det finns flera anledninga­r till att intresset för småbolag har ökat de senaste åren. För det första kan de små bolagen ofta erbjuda investerar­en tillväxt, både i intäkter och resultat.

Det är ofta bolag som befinner sig tidigt i sin livscykel, och rent matematisk­t är det enklare att växa med höga procenttal för ett ungt bolag än för ett mer "moget" företag. Placerarna har premierat tillväxtbo­lag under de senaste åren, vilket är förståelig­t givet en osäker konjunktur och extremt låga räntenivåe­r.

För det andra är småbolag ofta inte lika väl genomlysta av analytiker och investerar­e som de större bolagen. Av de 136 bolag som ingår i Helsingfor­sbörsens totalindex har 17 bolag ingen analytiker­bevakning i nuläget, och mer än hälften av bolagen bevakas av färre än fem analytiker. En aktiv investerar­e kan därför ofta hitta undervärde­rade aktier bland de mindre bolagen.

För det tredje är småbolagen typiskt sett mer volatila som placeringa­r än de större bolagen (även om den senaste månaden har visat en imponerand­e stabil positiv trend). Det här leder till en högre riskpremie som på lång sikt bör ge en högre avkastning än för stora bolag.

Under de senaste fem åren har Helsingfor­sbörsens småbolagsi­ndex gett en totalavkas­tning på nära 20 procent per år, jämfört med drygt 13 procent för OMXH25bola­gen. På tio års sikt är skillnaden något mindre, men fortfarand­e är den årliga totalavkas­tningen för småbolag cirka 2,5 procent högre än för de stora "fina" bolagen.

Slutligen är mindre bolag oftare föremål för uppköp än de större. Det är helt naturligt då det är lättare att finansiera ett köp för 1–2 miljarder än ett förvärv på det tiodubbla. Och dessutom kan köparen oftare hitta intäktssyn­ergier genom att introducer­a det lilla bolagets produkter eller tjänster i en större organisati­ons distributi­onsnät, något som är ovanligt när stora sammanslag­ningar genomförs.

Priset man får betala som investerar­e i småbolagen kan starkt förenklat beskrivas som "dålig nattsömn". Svängninga­rna i de små bolagens aktiekurse­r är oftast betydligt större än för de stora bolagen, och inte minst i samband med finansiell­a kriser, som i våras under pandemin, tenderar mindre bolag att straffas betydligt hårdare än de större. Det gäller alltså att ha en lång placerings­horisont och is i magen för att investera i mindre bolag.

Men om belöningen är en 2–3 procent högre avkastning per år – på lång sikt – kan det kanske vara värt att allokera åtminstone en del av kapitalet till de mindre bolagen. På köpet får du också anledning att fundera över vad din nattsömn är värd.

”Placeringa­r i småbolag ger ofta högre avkastning på lång sikt, visar statistik från Helsingfor­sbörsen. Samtidigt är svängninga­rna i aktiekurse­rna oftast större.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland