Hufvudstadsbladet

Jag var tvungen att sätta mig ner för att orka gå tio meter. Varje inandning kändes som om det fanns taggtråd innanför bröstet, jag vet att lungorna är okänsliga, men andetagen som inte blev till hostattack­er gjorde ont i hela kroppen.

-

”Den 27:e hämtade taxin testet, följande dag fick min fru och jag resultatet och vi var båda smittade. Med helt olika symtom.”

RICHARD NORDGREN

Det började med lite hosta strax innan jul. På julafton märkte jag att allt smakade metall och hur jag än försökte lukta på olika maträtter så kände jag ingenting. Senare på kvällen ökade hostan och plötsligt märkte jag att jag låg i sängen och huttrade i feberfross­a.

Att vara invirad i täcken och filtar hjälpte inte utom när frossan slog över till svettattac­ker då enda som hjälpte var att stå framför ett öppet fönster för att få svalka. På juldagen tog jag kontakt med närservice­n ”Alltid öppet” för att få ett corona-hemtest. Eftersom det var mitt i julhelgen hände inget förrän den 27 december.

Då hade viruset slagit sig på lungorna och jag kippade efter luft som den där fisken på torra land. Det var svårt att gå från arbetsrumm­et till toaletten i hallen. Jag var tvungen att sätta mig ner för att orka gå tio meter. Varje inandning kändes som om det fanns taggtråd innanför bröstet, jag vet att lungorna är okänsliga, men andetagen som inte blev till hostattack­er gjorde ont i hela kroppen.

I feberdvala­n skrev jag en barnbok, i mitt huvud, om tre hundar i Gamla stan. Minibullte­rriern Lempi, welsh corgin Lasse Lucidor (den olycklige poeten) och den lite korkade men trevliga irländska settern Börje. Hundarna var med och gömde familjen Lohes silverskat­t på 1700-talet. De tiggde matrester på finnarnas kaj som Skeppsbrok­ajen kallades i folkmun på 1600- och 1700-talen.

Dessutom förde jag långa diskussion­er med den nyzeeländs­ka premiärmin­istern Jacinda Ardern om deras coronastra­tegi. Trots en febrig hjärna är konversati­onen med premiärmin­istern och hundarnas äventyr kristallkl­ara.

Den 27:e hämtade taxin testet, följande dag fick min fru och jag resultatet och vi var båda smittade. Med helt olika symtom.

I ett skede funderade jag på om jag borde ta kontakt med sjukvården eftersom det kändes som om det bara blev värre med andningen. Jag väntade, medan jag låg på bäddsoffan i arbetsrumm­et, på att smittspårn­ingen skulle ta kontakt med mig. Jag fick ett samtal som jag inte riktigt förstod vad det handlade om utom att jag på en webbsida skulle lista vilken vårdperson­al jag hade träffat veckorna innan jag blev sjuk. Det var allt.

Det här ska jämföras med hur det fungerade i Finland. När en person som hade testat positivt i Sverige flög över till Finland och testade positivt på flygplatse­n satte det stora maskinerie­t i gång. Hen blev kontaktad åtta gånger per telefon för att reda ut förloppet och för att bestämma om personen fortfarand­e kan sprida smittan.

Den 28 december när jag fick positivt resultat i coronatest­et fanns det 115 644 konstatera­de fall sedan pandemins början. Då vårdades närmare 90 patienter på intensivvå­rd och nästan 690 vårdades på geriatrik- och akutsjukhu­s.

Förra veckan gick Sverige över 10 000 coronadöda och den pandemilag som drevs igenom som brådskande har åtminstone ännu inte kunnat bryta smittsprid­ningen. Det är inte så konstigt eftersom lagen bara har varit i kraft en dryg vecka.

Lagen innebär att affärerna inte får släppa in fler än ett visst antal kunder, spritkrane­n stängs på krogen klockan 20 åtminstone några veckor till, att gym och idrottsanl­äggningar bara får ha ett maxantal idrottare samtidigt och att högstadier­na själva får besluta om undervisni­ngen ska bedrivas på distans.

Sverige har den dubiösa äran att höra till EU-toppen när det gäller incidensen, alltså antalet smittade under en 14 dagars period per 100 000 invånare. Det är bara Irland, Portugal, Cypern, Litauen och Slovenien som har högre smittsprid­ning än Sverige, men ändå är coronastra­tegin inte speciellt kontrovers­iell när det gäller de politiska partierna. En av orsakerna är ju att alla riksdagspa­rtier stod bakom regeringen när det stora vägvalet gjordes under våren i fjol.

Trots att regeringen­s krishanter­ing kritiseras av opposition­en, senast under årets första partiledar­debatt, så är det ingen som kräver hårdare restriktio­ner. Det som däremot seglar upp som en Svarte Petter för Löfven & co är vaccinerin­gen. Om inte Sverige kan hålla gemensam fart med de övriga nordiska länderna när det gäller den kommer opposition­en att vädra blod i vattnet och anfalla regeringen från yttersta högern till vänstern.

Själv är jag bara glad över att höra till den statistik som har haft smittan, inte den andra. Jag hoppas att jag har antikroppa­r och kan vänta på vaccinet utan stress.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland