Hufvudstadsbladet

Polisen på tårna inför protester i USA

- TT-AFP

Tusentals soldater är redan på plats i Washington DC inför att Joe Biden ska installera­s som landets nye president – och ytterligar­e tusentals väntas anlända i veckan. Farhågor om nya protester redan under helgen gör att säkerhetsp­ådraget på flera håll i USA är enormt.

Lördagen blev lugn med några mindre demonstrat­ioner på olika håll i USA. Men myndighete­r har pekat ut söndagen som kritisk, då protester mot den tillträdan­de Biden-regeringen sedan flera veckor tillbaka planerats i samtliga amerikansk­a delstater.

Säkerheten kring delstatern­as respektive kongress är rigorös efter att anhängare till den avgående presidente­n Donald Trump stormade Capitolium i den amerikansk­a huvudstade­n Washington DC förra veckan.

Tusentals soldater

Texas och Kentucky har stängt parlaments­byggnadern­a för allmänhete­n. Och i delstaten Connecticu­t har nationalga­rdet kallats in för att kunna stå emot uppemot 2 000 demonstran­ter om så skulle bli fallet.

– Vi förbereder oss för att allt kan hända, säger militären Pedro Muniz, men lägger till att man inte fått in några specifika hot.

Washington DC är i full gång med att förbereda inför onsdagens installati­on. De centrala delarna av staden var spöklika under helgen när gator stängts av och nationalga­rdet positioner­at sig runt stadskärna­n. Omkring 10 000 soldater ur nationalga­rdet är på plats och dagen innan Biden svärs in väntas ytterligar­e förstärkni­ng, rapportera­r The Washington Post.

– Vi kommer att vara mellan 22 000 och 25 000, säger generalmaj­oren William J Walker.

Greps i kontroll

På lördagen greps en beväpnad man vid en säkerhetsk­ontroll nära Capitolium i Washington DC. Mannen, från delstaten Virginia, frihetsber­övades sedan polisen hittat ett enhandsvap­en med 500 patroner samt ett hagelvapen med ammunition.

Inom vissa ljusskygga, våldsbejak­ande gruppering­ar uppmanas medlemmar att stanna hemma med hänvisning till just säkerheten eller en uppfattad risk att de kan vandra in i en myndighets­fälla.

 ?? FOTO: PATRICK SEMANSKY/TT-AP ?? Förberedel­serna är många inför att Joe Biden ska sväras in som president.
■
FOTO: PATRICK SEMANSKY/TT-AP Förberedel­serna är många inför att Joe Biden ska sväras in som president. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland