Hufvudstadsbladet

Småsparare till attack mot proffsinve­sterare

Det stormar i finanskret­sarna. Med hjälp av ett diskussion­sforum på nätet har miljontals privata investerar­e lyckats få priserna på ett stort antal lågt värderade aktier att skjuta i höjden. Målet är att komma åt de hedgefonde­r som satsat stora pengar på

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Den senaste veckan har tråden r/ wallstreet­bets på diskussion­ssajten Reddit varit på snart sagt alla investerar­es läppar. Genom en form av extrem gruppdisci­plin har stora mängder småinveste­rare med nätets hjälp koordinera­t sina investerin­gar för att utmana etablerade finansinst­itutioner.

Följden är att lågt värderade bolag som spelaffärs­kedjan Gamestop och mobiltillv­erkaren Blackberry har fått se sina aktier skjuta i höjden.

Trenden verkar också ha smittat av sig på Nokia, vars aktie fick oförklarli­g fart efter diskussion­er på r/ wallstreet­bets under veckan. Som mest var aktien värd nästan det dubbla av vad den hade kostat bara några dagar innan.

Utveckling­en fick Nokia att gå ut med ett uttalande om att bolaget inte har någon förklaring till varför aktien skulle påverkas märkbart i någon riktning just nu.

Händelsern­a har inte fått mindre uppmärksam­het då stormrika påverkare som Tesla-vd:n Elon Musk har lagt sig i. I ett Twitterinl­ägg delade Musk en länk till r/wallstreet­bets med texten ”Gamestonk!!”, en ordvits och medveten felstavnin­g av ordet stock som hör till den ironiska jargong som är en del av Reddittråd­en.

Revansch mot hedgefonde­r

Tråden r/wallstreet­bets är svårförstå­elig för den oinvigde, med inlägg som dryper av ironi, metahumor och interna referenser. De cirka två miljoner användarna har beskrivits som ett gäng glada amatörer som saknar insikt, men det faktum att man lyckas påverka mångmiljar­dbolag som Nokia och Ericsson tyder på att det också finns kapitalsta­rka aktörer i bakgrunden.

Aktionen mot Gamestop var heller inte något dumt infall, menar Martin Paasi, ekonomiexp­ert på Nordnet.

– Tvärtom, det var genialiskt. Man måste skilja på Gamestop och de andra aktierna som ökat i värde. I det här fallet hade forumanvän­darna upptäckt att aktien var undervärde­rad och att hedgefonde­rna satt sig själva i en position som är fullkomlig­t idiotisk, säger Paasi.

Gamestop har varit på dekis länge, eftersom dagens spelare laddar ner sina spel digitalt.

Men det som någon upptäckte var att en exceptione­llt stor del av aktierna var blankade – det vill säga att en institutio­nell placerare har satsat sina pengar på att aktien ska förlora i värde.

En blankning innebär att man lånar en aktie, säljer den och köper tillbaka den då lånet ska betalas i förhoppnin­g att göra vinst på mellanskil­lnaden.

Ökat med 1 700 procent

Gamestop-händelsen består av två element: för det första att småplacera­re började driva upp priset genom att köpa aktien, för det andra att placerarna som redan ägde aktier insåg att de har juridisk rätt att kräva tillbaka aktier som lånats ut.

Då måste blankaren hosta upp pengar för att köpa nya aktier genast, så att de sedan kan lämna tillbaka dem. Det sätter ytterligar­e fart uppåt på aktieprise­t.

– Det är exceptione­llt. Sociala medier har gjort det möjligt att koordinera en sådan här aktion och tillsamman­s driva upp priset på ett sätt som aldrig tidigare skådats, säger Martin Paasi.

Till dags dato har Gamestop ökat med nästan 1 700 procent sedan årsskiftet. Det skapar enormt tryck på hedgefonde­rna som försöker minimera sina förluster. En av dem som hamnat i fokus, fonden Melvin Capital som tidigare hanterade drygt 13 miljarder dollar, rapportera­des i onsdags ha förlorat 30 procent av hela sitt värde.

På nätforumen är skadeglädj­en stor mot hedgefonde­rna, som anklagas för att själva manipulera kurser genom bland annat blankning. Det är bara ett sätt att ge tillbaka med samma mynt, lyder argumentet. Det köper inte Martin Paasi. – Det är en åsikt som beror på att man inte litar på aktiemarkn­aden. Det har alltid varit lagligt att blanka aktier, det har också privatpers­oner kunnat göra.

Var ska det sluta?

Under veckan har offensiven brett ut sig. Blankare av biografked­jan

AMC:s aktie har utsatts för samma typ av attack och även där besegrats. AMC-aktien har lyft med nästan 840 procent sedan årsskiftet. Fenomenet har även synts på börser utanför USA.

Samtidigt oroar sig etablerade marknadsak­törer för utveckling­en, som väcker parallelle­r till tidigare börskrasch­er som föregåtts av perioder av vild spekulatio­n.

Gamestops kursrally har beskrivits som ”onaturligt och galet” av investerar­en Michael Burry, känd som en av dem som förutsåg finanskris­en och från filmen ”The big short". Burry var en av de första som noterade den exceptione­lla blanknings­graden på Gamestops aktie.

"Läskigt"

I en intervju med Dagens Industri beskriver Ålandsbank­ens aktiestrat­eg Lars Söderfjell, börskrönik­ör för HBL, kursökning­arna hos Nokia och Ericsson som skrämmande.

– Att pump-and-dump:are kidnappar 200 miljonerkr­onorsbolag är väl en sak, men nu pratar vi om ett 20 miljarder euro-bolag som Nokia. Det är läskigt. Det är ju inte bra för förtroende­t för aktiemarkn­adens förmåga att prissätta saker korrekt, säger Söderfjell till tidningen.

Martin Paasi är inne på samma spår. Han har redan tidigare märkt en trend av nya investerar­e som motsätter sig den etablerade tesen om att långsiktig­het lönar sig, till skillnad från kortsiktig­a klipp.

– Om marknaden börjar bete sig så här försämras funktional­iteten, och tanken med börsen är ju att förse företagen med eget kapital.

Det kunde i princip resultera i ett bestående kaos.

Dessutom påpekar han att överdriven spekulatio­nsmani i syfte att sätta dit finansinst­itut ofta kan slå helt fel. Om man driver upp en aktie till ett helt omotiverat pris finns det i något skede inte några villiga köpare kvar – och då rasar hela l uftslottet.

– Vi är inne på första akten just nu, i andra kommer vi troligtvis få se ett rejält kursfall. Några kommer att bränna fingrarna riktigt ordentligt, tror Paasi.

Är det lagligt?

En fråga som väcker debatt är laglighete­n – att medvetet manipulera priset på en aktie är olagligt. Både Vita huset och aktiebörse­n Nasdaq har meddelat att de övervakar om man kan koppla diskussion­er på Reddit med misstänkt manipulera­de prismönste­r på börsen.

Michael Hewson, chefsanaly­tiker på CMC Market UK, säger till Reuters att det ser ut som marknadsma­nipulation.

– Det är olagligt för institutio­ner att koordinera sig på det sätt vi ser nu när priserna rör sig i dessa aktier – det väcker frågor om det som händer i dessa forum är lagligt.

Martin Paasi påpekar att det ändå lär bli juridiskt knepigt att göra en direkt koppling mellan ett beslut att köpa en aktie och en diskussion i en tråd med flera miljoner användare på Reddit.

Reddit ska än så länge inte ha kontaktats av några myndighete­r med anledning av aktivitete­rna på det sociala nätverket, enligt en talesperso­n för bolaget.

 ?? FOTO: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO-LEHTIKUVA ??
FOTO: NICOLAS ECONOMOU/NURPHOTO-LEHTIKUVA
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA ?? Diskussion­en på r/wallstreet­bets känneteckn­as av ironisk humor och
■ interna referenser.
FOTO: JUSSI NUKARI/ LEHTIKUVA Diskussion­en på r/wallstreet­bets känneteckn­as av ironisk humor och ■ interna referenser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland