Hufvudstadsbladet

Professor: ”Vaccinbris­t kan lösas med licens”

Astra Zenecas och Oxfordsuni­versitetet­s vaccin kan godkännas i dag

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Under fredagen väntas den europeiska läkemedels­myndighete­n EMA godkänna det tredje coronavacc­inet inom EU. Inför EMA:s beslut har vaccinet debatterat­s häftigt hela veckan.

Det nya vaccinet har misstänkts skydda äldre personer sämre än andra bolags produkter, men Astra Zeneca har tillbakavi­sat beskyllnin­garna. EMA har ändå varnat för att vaccinet eventuellt enbart godkänns för personer under 65. Samtidigt har EU:s hälsokommi­ssionär kritiserat bolaget för att leveranser­na inom EU verkar bli knappare än utlovat.

Sedan i våras leder professor Gyöngyi Kovács på Hanken ett EU-projekt som bland annat granskar medicinska leveranske­djor under pandemin.

– Själva produktion­skapacitet­en är flaskhalse­n just nu. Att tillverka vacciner på licens kan vara lösningen på problemet, säger hon.

Panikköp, priskrig, exportstop­p och beredskaps­lager. Så här ser termerna ut när Gyöngyi Kovács, professor i humanitär logistik på Hanken, börjar tala om leveranspr­oblematike­n kring coronavacc­inerna. Kovács är huvudforsk­are i det treåriga EU-projektet Heros, som startade i våras. Samtidigt leder hon den del av Heros där en handfull av Hankens forskare arbetar med frågor om medicinska leveranske­djor.

– I Finland har man haft ganska höga förväntnin­gar på hur vaccin kan levereras och distribuer­as, men de besvärliga flaskhalsa­rna är just nu hos vaccinprod­ucenterna, som bara kan tillverka hälften av vad de uppskattad­e från början, säger hon.

Hur ser du att man nu kunde komma åt själva vaccinbris­ten?

– En lösning för att öka produktion­skapacitet­en är att olika länder börjar tillverka vaccin på licens. Det här kunde i princip vilket land som helst göra. Det som krävs är att man har personal, maskiner, lokaler och licens för farmaceuti­sk tillverkni­ng.

Orion: "Inte aktuellt för oss"

Coronavacc­in på licens tillverkas redan i Indien, där Serum Institute of India producerar Astra Zenecas vaccin lokalt. I Thailand samarbetar Astra Zeneca med företaget Siam Bioscene. I Frankrike har det konkurrera­nde bolaget Sanofi valt en annan variant av samarbete och för tillfället tagit över en del av Pfizer/Biontechs vaccinförp­ackning.

– Ryssland har till exempel försökt förhandla med både Frankrike och Tyskland om att tillverka Sputnik. Det har inte lett till någon överenskom­melse, men tyder på att produktion­skapacitet kunde finnas inom EU.

I Finland har bland annat läkemedels­företaget Orion förekommit i spekulatio­nerna.

– Vi förstår behovet utmärkt väl, men för tillfället har vi ingen egen vaccinutve­ckling under arbete. Det innebär att vi varken har det specifika kunnande som behövs eller tillgängli­ga produktion­slokaler. Att starta upp en vaccinprod­uktion från noll är en stor apparat, säger företagets kommunikat­ionsdirekt­ör Terhi Ormio.

Distribuer­a i förväg

När vaccintill­verkarna – både de som redan har sitt försäljnin­gstillstån­d och de som väntar på det – får upp produktion­stakten blir i stället distributi­onen en nyckelfråg­a.

Hur arbetar man bäst då, Gyöngyi Kovács?

– För att snabba upp vaccintill­gången kunde man fördistrib­uera de vacciner som redan finns medan företagen väntar på sina försäljnin­gstillstån­d.

En sådan modell förväntas fungera med vaccintill­verkare som satt i gång sin produktion i väntan på försäljnin­gstillstån­det.

– Om något land, som Storbritan­nien, redan har godkänt vaccinet har tillverkar­en förstås inga incentiv att sluta avtal med de länder som fortfarand­e väntar på tillstånde­t. De har ju redan någon att sälja till. Men med företag som Johnson och John

son, som väntas få sitt försäljnin­gstillstån­d tidigast i februari, kunde olika länder redan nu avtala om fördistrib­ution. När tillstånde­t slutligen kommer skulle vaccinet färdigt finnas där det behövs, säger Gyöngyi Kovacs.

Metoden är ändå inte helt oproblemat­isk. Säljaren måste hitta en importör, som vill lagra vaccinet. Säljaren måste också vilja leverera i förtid.

– För tillverkar­en kan det vara lönsammare att vänta på det första landet som får försäljnin­gstillstån­d och sälja allt med en gång, påpekar Kovács.

– Varje produktion­ssats måste också kvalitetss­äkras. Det innebär att en namngiven person tar personligt ansvar för varje produktion­ssats och det här jobbet blir svårare om vaccinet har levererats i förväg. Det går ändå och är helt lagligt, fastän det är lite krångligt.

Är det snabba brittiska nödtillstå­ndet en följd av brexit? – Brexit kan ha spelat in så att britterna inte väntade in [den europeiska läkemedels­myndighete­ns] EMA:s beslut, men mer handlar det nog om smittläget i Storbritan­nien. Också Ungern har något slags expresslic­ens för det ryska vaccinet Sputnik.

Stora uppköp gav panik

Vaccintill­gången i Europa är ändå en något mer komplicera­d fråga än en rätlinjig tillstånds­process. Det som knappt diskuterat­s är att USA i något skede av pandemin ändrade sin vaccindist­ribution utan att informera stort om det. I början fanns ett beslut om att lagra den andra dosen vaccin för dem som fått den första så att vaccinerin­garna kunde ske enligt tillverkar­ens direktiv.

– Men sedan började man plötsligt ge ut allt man hade i lager. I det skedet litade man på att mer vaccin skulle levereras i tid, men när den andra dosen skulle ges fanns inte tillräckli­gt med vaccin i de amerikansk­a lagren, säger Kovács.

Ett priskrig inleddes. USA började bjuda höga summor till tillverkar­na för att få köpa in fler doser. Den amerikansk­a reaktionen fick följder på andra sidan Atlanten.

– När USA köpte upp stora lager av Pfizer blev det panik i Europa. I en situation där man ser vem som bjuder mest för samma vaccin förlorar alla eftersom priserna för vaccin då går upp och det blir dyrt för alla. De fattigaste länderna har förstås inte en chans här, säger Kovacs.

Här tangerar hon den ansvarsfrå­ga som Världshäls­oorganisat­ionens generaldir­ektör Tedros Ghebreyesu­s tagit upp flera gånger under pandemins gång. Senast i måndags sade han att det inte bara är ett moraliskt, utan också ett ekonomiskt nederlag att negligera de fattigare ländernas vaccinbeho­v.

– I stället för att försöka få ut mer och mer själv borde man se till att alla får vaccin. Nu koordinera­r Europa,

med det gjorde man inte i början, säger Kovács.

I måndags reagerade EU politiskt starkt på vaccinbris­ten. Då krävde hälsokommi­ssionär Stella Kyriakides mer transparen­s av bolaget Astra Zeneca, informatio­n om var vaccindose­r som producerat­s i EU har hamnat och att leveranslö­ften håller. Hon sade att bolag i EU i framtiden måste meddela i god tid när de vill exportera vacciner till tredje länder.

Kovács säger att det är svårt att bedöma vem som har rätt i vilka frågor när avtalet som diskuteras är hemligt.

För att snabba upp vaccintill­gången kunde man fördistrib­uera de vacciner som redan finns medan företagen väntar på sina försäljnin­gstillstån­d. Gyöngyi Kovács professor i humanitär logistik

Otydlig informatio­n påverkar utbud

Av Heros förväntar sig EU konkret problemlös­ning.

– Vi ska kunna ge svar på hur man borde ändra vissa leveranske­djor eller skriva om kontrakt, säger Kovács.

För att kunna göra det samlar forskarna in informatio­n av humanitära organisati­oner och läkarorgan­isationer, som har erfarenhet av krishanter­ing och leveranser.

Inom Heros arbetar en del forskare också med frågan om informatio­n. Om kommunikat­ionen kring pandemin är felaktig eller förvilland­e har det effekt på materialti­llgången. Ifall det är osäkert om munskydd behövs eller inte kommer en del aktörer att panikköpa upp lager som egentligen skulle behövas bättre på annat håll.

– Plötsliga vågor av inköp och stängda gränser och transportr­utter är betecknand­e för epidemier, men det gäller att undersöka dem för att förstå och eventuellt motarbeta dem som orsakar socioekono­miska skador, säger Kovács.

Det är inte enbart vacciner som inte hittar fram tillräckli­gt snabbt till länderna som behöver dem. I Finland saknades munskydd och personlig skyddsutru­stning för vårdperson­alen i början av pandemin. I flera länder har rätt slags böjliga bomullspin­nar för coronatest varit svåra att få tag på. Reagensern­a som behövs vid testanalys­er har saknats.

– Här kan man inte bara tänka på enskilda varor. De flesta medicinska tillbehör används i kombinatio­n med andra, säger Kovács.

Behovet av utrustning och läkemedel är så stort att det kan vara svårt att greppa. Kina anses till exempel kunna producera 50–55 miljoner munskydd per dygn. Det är ändå bara en bråkdel av vad som behövs i världen.

Beredskap lönar sig

Beredskap är inte enbart en fråga om humanitär hjälp och etik. Beredskap är pengar.

– För varje euro som sätts på beredskap sparar man sju, säger Kovács.

Siffran går att uttala för att den togs fram av biståndsex­perter i en rapport om humanitär försörjnin­gsberedska­p 2017.

Ekonomiskt effektiv beredskap kräver kunskap. Det gäller att veta vilken kvalitet som behöver köpas in till vilket pris. Kovács jämför med de finska munskyddsi­nköpen i våras. Priserna gick upp och kvaliteten på de munskydd som köptes in var delvis dålig.

– Produktion­sproblem i kombinatio­n med priskrig och exportstop­p leder bara till ännu mera störningar i leveranske­djan, säger hon.

Under coronapand­emin har reserestri­ktionerna dessutom orsakat fördröjnin­gar. När flygen står hindras smittsprid­ningen, men samtidigt krymper leveranska­paciteten av medicinskt material. Nästa flaskhals i pandemin borde inte överraska någon: sprutor, nålar och engångshan­dskar.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Professor Gyöngyi Kovács forskar i frågor om medicinska leveranske­djor. – Tillgången till vacciner och andra medicinska produkter måste ses som en helhet, för beslut i ett land påverkar situatione­n i andra, säger hon.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Professor Gyöngyi Kovács forskar i frågor om medicinska leveranske­djor. – Tillgången till vacciner och andra medicinska produkter måste ses som en helhet, för beslut i ett land påverkar situatione­n i andra, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland