Hufvudstadsbladet

Anna-Karin Grönroos porträtter­ar den finlandssv­enska industride­signern Henrik Grönroos (1939–2015) i Tidsresenä­ren, en av dokumentär­erna som visas på festivalen Docpoint.

1982 gav Henrik Wahlforss ut boken Norden år 2030, där många av hans framtidsvi­sioner slagit in i dag. I dokumentär­en Tidsresenä­ren, som har premiär på Docpointfe­stivalen som inleds på fredag, porträtter­ar AnnaKarin Grönroos en finlandssv­ensk formgivare v

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Det var efter att dokumentär­filmaren Anna-Karin Grönroos 2014 gjort en dokumentär om ekostäder i Kina som hon kontaktade­s av Mikael Wahlforss. Han gav henne ett exemplar av sin bror Henrik Wahlforss bok Norden år 2030 från 1982. I boken beskriver Henrik Wahlforss hur samhället tekniskt skulle komma att fungera femtio år senare. Han förutsåg bland annat dagens internet och datorer i form av en kombinatio­n av telefon, dator och tv. Grönroos fann boken så fascineran­de att hon beslöt sig för att göra en dokumentär om denne bortglömde industride­signer som inte ens har en Wikipedias­ida i dag.

– Jag har läst boken flera gånger och hittar alltid något nytt. Han beskriver hur vi kommit till en brytningsp­unkt i historien där vi måste hitta andra mål än att fortsätta bygga upp välfärden. Han anser att vi borde bli bättre på att hushålla med våra naturresur­ser och ta hand om planeten, en utmaning vi bara kan lösa tillsamman­s som ett kollektiv, beskriver Anna-Karin Grönroos hans tankegånga­r.

Dokumentär­en Tidsresenä­ren har premiär på dokumentär­filmfestiv­alen Docpoint som inleds på fredag och i år arrangeras online.

Henrik Wahlforss, som gick bort 2015, levde ännu då Grönroos inledde arbetet med dokumentär­en, men kunde inte intervjuas.

– Han var väldigt sjuk och hade tappat talförmåga­n, men jag hann träffa honom en gång och berätta att vi förberedde en film om honom.

Flyttade till Sverige

Henrik Wahlforss föddes i Helsingfor­s 1939 men växte upp i Äänekoski där hans pappa var chef för pappersfab­riken. I tioårsålde­rn flyttade han hemifrån för att fortsätta gå i svensk skola i Grankulla. I skolan vantrivdes han, blev relegerad som femtonårin­g och gick till sjöss.

När han återvände till Finland började han studera guldsmide kvällstid, vilket ledde till studier i metallkons­t vid Ateneum. I tjugoårsål­dern åkte han till USA för att studera vidare, och träffade designern Dagmar Arnold som blev hans första fru.

I början av sextiotale­t flyttade paret till Stockholm där de så småningom skiljde sig. Henrik gifte om sig med kyrkomusik­ern Maria StoltzWahl­forss som han fick tre söner med. I Sverige var han med och grundande firman Ergonomi Design Gruppen som blev en institutio­n inom svensk design.

Missförstå­dd av sin samtid

Henrik Wahlforss var före sin tid, men i dag är hans idéer och tankegånga­r högaktuell­a. På åttiotalet var han däremot ganska missförstå­dd, enligt Grönroos. Man hade svårt att förstå sig på hans gröna värderinga­r och ekosociali­sm.

– Den tidens vänsterrör­else var fokuserad på att hålla i gång fabrikerna. Hans miljötänka­nde och tankar om en rättvis fördelning av miljöresur­serna ledde till att han hamnade mellan de politiska lägren. Miljörörel­sen var ganska ny 1982 och tyckte att bokens upplägg med fina färgbilder var suspekt.

Boken har inte kommit ut i några nyupplagor och är i dag så gott som omöjlig att få tag på. Enligt Grönroos research fick den en del uppmärksam­het när den gavs ut och recenserad­es i både Sverige och Finland.

– Den fick goda recensione­r och bemöttes med ett artigt intresse, men några stora, passionera­de debatter ledde den inte till.

Sade upp sig

Henrik Wahlforss sade upp sig från Ergonomi Design Gruppen 1980 för att helt gå upp i bokprojekt­et. Då boken var klar började han planera en framtidsut­ställning som skulle byggas i en tågfärja som var tänkt att cirkulera mellan de nordiska hamnstäder­na. Att stiga ombord på färjan skulle vara som att träda in i framtiden.

Projektet stupade dock på fin

ansieringe­n – Wahlforss ville inte att företag skulle vara med och finansiera projektet.

– Då skulle det ha blivit företagen som beskriver framtidens lösningar, tyckte han, så han tackade nej till en massa finansieri­ng.

– Det måste ha varit en jättestor besvikelse för honom att inte få frihet att göra den stora utställnin­gen på det sätt som han ville. Men det hindrade honom inte från att senare jobba med en massa andra utställnin­gsidéer.

Nutidsmänn­iska fångad i 80-talet

Dokumentär­en är samtidigt Grönroos examensarb­ete från dokumentär­filmlinjen vid Aalto-universite­tet. Även i fjol var hon aktuell på Docpoint med en dokumentär om dirigentkl­assen vid SibeliusAk­ademin som också sändes i Yle, vilket även den nya dokumentär­en ska göra i något skede.

Grönroos ser sin dokumentär om Henrik Wahlforss som en kommentar till nutiden, även om den berättar en historia som utspelar sig för flera tiotals år sedan.

– Det är en berättelse om de frågor vi lever med nu. Henrik är en nutidsmänn­iska inlåst i åttiotalet. Det är lite som Groundhog day (Måndag hela veckan) men varje dag är åttiotal när han vaknar.

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Anna-Karin Grönroos dokumentär handlar om industride­signern Henrik Grönroos framtidsvi­sioner.
FOTO: TIMO KARI ■ Anna-Karin Grönroos dokumentär handlar om industride­signern Henrik Grönroos framtidsvi­sioner.
 ?? FESTIVAL
FOTO: DOCPOINT ?? ■
Henrik Wahlforss på ett av de föremål han formgav.
FESTIVAL FOTO: DOCPOINT ■ Henrik Wahlforss på ett av de föremål han formgav.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland