Hufvudstadsbladet

❞ Städerna i huvudstads­regionen tar stora konkreta risker med sin uppluckrin­g. Aktivitete­r i normal ordning samlar deltagare från olika klasser och skolor – det skapar möjlighete­r för en omfattande smittsprid­ning.

Hur ska föräldrar och barn förhålla sig när huvudstads­regionen kommer med helt andra föreskrift­er än regeringen och hälsomyndi­gheterna?

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@hbl.fi

Antalet coronasmit­tade ökar igen klart efter några lugnare veckor kring jul och nyår. Det inträffar samtidigt som det har blivit klart att vaccintill­verkarna inte kan leva upp till leveransav­talen och vi vet att de virusmutat­ioner som hittills har upptäckts smittar betydligt lättare än urviruset.

Dessutom är det vinter, då virus smittar allra bäst.

Det är inte svårt att förstå den oro som Institutet för hälsa och välfärd, Social- och hälsovårds­ministerie­t och regeringen ger uttryck för.

Irland är ett skrämmande exempel. Där var coronaläge­t ungefär som i Finland tills smittan exploderad­e. Det var ett resultat av lite lösare restriktio­ner kring jul och den brittiska virusvaria­nten. Då är det enbart en så gott som fullständi­g nedstängni­ng som hjälper.

Här hemma ledde det till att regeringen på måndagen kom överens om att uppdatera och kompletter­a sin hybridstra­tegi.

Tidigare har vi haft tre smittskydd­sfaser – basnivå, accelerati­onsfas och samhällssp­ridning – som har styrt restriktio­ner och rekommenda­tioner. Ansvaret ligger på regioner och kommuner.

Fem sjukvårdsd­istrikt befinner sig i samhällssp­ridningsfa­sen, nio i accelerati­onsfasen och sex på basnivån.

Nu införde regeringen tre nya nivåer eller helheter som är beroende av smittskydd­släget. I områden med samhällssp­ridning, bland annat huvudstads­regionen, ska alla åtgärder användas fullt ut och alla restriktio­ner hållas i kraft.

Men städerna i huvudstads­regionen beslöt ändå luckra upp så att unga under 20 år från och med måndag får ägna sig åt sina hobbyer. Vissa villkor gäller – men kan barn och unga i till exempel gymnastik eller lagspel hålla avstånd på 2 meter? Det betvivlar många föräldrar.

Samtidigt är det fullständi­gt klart att det är viktigt med fritidsint­ressen. Det mår både kropp och själ bra av – och det är helt riktigt som till exempel Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml) påpekat att barn och unga inte heller före coronaepid­emin rörde på sig tillräckli­gt.

Det stämmer också att alla konsekvens­er av ett långt uppehåll i hobbyer och en isolering i allmänhet syns först på sikt.

Likaså känns det verkligt orättvist att vuxna kan gå på restaurang eller privata gym samtidigt som barnens fritidssys­selsättnin­gar inte får ordnas i städernas lokaler.

Det beror på vår nuvarande lagstiftni­ng. Det går att begränsa det offentliga, men inte det privata.

Städerna tar stora konkreta risker med sin uppluckrin­g. Aktivitete­r i normal ordning samlar deltagare från olika klasser och skolor – det skapar möjlighete­r för en omfattande smittsprid­ning.

Det allra bästa vore aktivitete­r som ordnas klassvis efter skolan. Skolgången är ordnad så att eleverna träffar sina egna klasskamra­ter och lärare – men inte andra. När och om en elev blir smittad kan hen alltså utsätta sina klasskamra­ter och lärare, men inte hela skolan. Då räcker det med en karantän som gäller bara en klass, medan resten kan fortsätta gå i skola normalt.

Det borde vara möjligt för arrangörer av fritidsakt­iviteter att under tre till fyra månader ordna om sin verksamhet så att man tar sig an en skolklass åt gången. Även om det inte direkt gagnar det egna laget eller föreningen är det en möjlighet – och dessutom kanske man skapar intresse bland barn och unga som tidigare inte har varit med.

Vi är alla utleda på epidemin, på att inte få träffa människor, inte utöva idrott och kultur och inte få träffas i glada vänners lag.

Vi har hittills hanterat epidemin bra, vilket faktiskt är allas förtjänst. Om tre till fyra månader är det vår och sommaren närmar sig. Då trivs viruset inte, och allt fler, om än inte alls alla, är vaccinerad­e.

Det gäller att hålla ut ännu en tid. Alternativ­en är att smittläget ytterligar­e förvärras. Det kan förutom allvarliga sjukdomsfa­ll och död betyda att regeringen inför nivå två eller tre. Det innebär riksomfatt­ande restriktio­ner, i värsta fall undantagst­illstånd, beredskaps­lag och rentav utegångsfö­rbud.

Det kan låta som skrämselpr­opaganda. Men när smittsprid­ningen ökar exponentie­llt är goda råd dyra. Därför är den enda möjlighete­n att stämma i bäcken.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland