Hufvudstadsbladet

Via svensk tv-show till drömyrket

När Ekenäspojk­en Simon Zion hade spelat i nio veckor på en after ski-nattklubb i en österrikis­k skidort släppte hans blivande fru Annica en bomb som förändrade hans musikerkar­riär.

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Simon Zion har bevisat att tv-shower som Idol kan vara en väg till en karriär som musiker. Fem år efter Idol är Zion, vars rötter finns i Ekenäs, aktuell med två skivor, ett soloalbum och en ny platta med bandet Awaze.

– Nästa år behöver du inte åka dit för att knega för nästa år kommer du att stå i Globen och sjunga.

– Jag sitter hemma och tittar på Idol-finalen, sa hon. Jag anmäler dig nu så du får åka dit och provsjunga.

Vilket han också gjorde ”helt svullen efter många veckors dåligt liv i Österrike”. Billie Holidays God bless the Child övertygade. Han kom med i tävlingen, kom till finalen, vann inte men fick en knuff vidare på musikerkar­riären och en insikt om att han är musiker och inte underhålla­re.

Den stora upplevelse­n var det stöd från folket som han fick trots att han inte vann tävlingen 2015.

– Det kändes så himla fint.

Inte toppen med skivkontra­kt

Att kalla Simon Zion för ”pojke” är inte helt korrekt eftersom han nu är 31 år gammal, gift och har en dotter på 7 år.

Men när han sitter med en kopp bryggkaffe på ett av Stockholms klassiska kaféer, Thelins på Sankt Eriksgatan, och passionera­t med lysande ögon förklarar hur han i gymnasieål­dern hittade fusionsjaz­zen – då ter han sig pojkaktig. Och passionera­d. Det är lätt att se och höra att musiken betyder otroligt mycket för honom. Familjen och musiken, i den ordningen.

Idol-deltagare har en tendens att vara stjärnskot­t som flammar upp och sedan försvinner. Så kunde det ha gått också för Simon Zion. Han fick ett skivkontra­kt med ett större internatio­nellt bolag men det visade sig att den svenska delen av bolaget lades ner när Simon Zion gav ut sin första EP.

För att få nya impulser och skapa nya kontakter åkte Zion till Los Angeles. Det var igen frun som tog initiative­t till sju veckor i Kalifornie­n.

– Hon är bra på att byta bana åt mig. Jag har svårt att ta mig ur mina egna träsk.

När tiden hann ifatt Simon Zion, efter Idol och Los Angeles, råkade han in i en mindre existentie­ll kris.

– Man har gjort mycket, vad är nästa grej?

Samtidigt var han något av en kändis efter finalen 2015 vilket betydde att han och de musiker i bandet Awaze som han jobbade med fick en hel del spelningar.

– Vi var en trio som relativt snabbt fick spelningar. Ett år fick vi kämpa men sedan började det lossna.

Musikerna i bandet är också kända: Jonna Löfgren som Zion utan

tvekan utnämner till ”en av världens bästa rocktrummi­sar” som har spelat med det skotska bandet Glasvegas, med Hurula och Anna Ternheim. Olof Domeij som bland annat har spelat med Ola Salo. Han från The Ark.

– Vi ska börja släppa andra plattan nu i vår.

Samtidigt ska Simon Zion ge ut sitt nya album, sitt andra soloalbum. Han beskriver det som ”lite Radiohead, lite Bon Iver, lite allt jag tycker om”.

– Det är ju spretigt men det är ju jag, säger han.

"Jag har aldrig sett så mycket snö"

Men vägen från Ekenäs till ett musikeryrk­e var som för de flesta tämligen krokig.

Skolgången inleddes i Ithaca i delstaten New York – ”pappa forskade vid Cornell University”– sedan Umeå.

Valet stod mellan Florida och Umeå. Mamman sa nej till Florida och argumentet ”men det är ju Florida” bet inte på modern.

– Umeå var bra. Jag förknippar staden med skolgång. Och snö. Jag har aldrig sett så mycket snö.

Resan fortsatte norrut till Piteå för studier vid musikhögsk­olan.

Där träffade Simon Zion sin blivande fru.

– Jag spelade i Piteå och plötsligt såg jag den vackraste kvinnan jag någonsin sett som fotografer­ade oss.

En sak ledde till en annan och plötsligt var de ett par.

– Hon hade en dröm att åka till Australien och studera och kom in. Några dagar innan hon åkte i väg friade jag för att visa jag menade allvar.

15 300 kilometer fågelvägen

Ganska snabbt insåg Simon Zion att han inte kan ”sitta kvar bland granarna i Piteå”. Han tog kontakt med Monash universite­tet, Australien­s största universite­t, som har ett jazzkonser­vatorium och frågade om han kunde få undervisni­ng där medan han hälsar på. Trots den lite udda frågan fick han studera där.

– Jag hade bara råd att gå där en termin, jag fick ju inte direkt subvention­er.

Efter ett år i Australien, Annica och Simon bodde i en bil, där de mesta av pengarna kom från gatumusice­rande beslöt de sig för att åka till Berlin för att föda. Den tyska byråkratin var ändå ett så stort hinder att de återvände till Sverige.

Svårt år för kulturarbe­tare

För dem som jobbar inom kultursekt­orn var 2020 ett fruktansvä­rt år. Simon Zion som försörjer sig som frilansmus­iker och har gjort det i många år är inget undantag. Under hösten spelade han varje fredag med ett jazzband, som kanske heter The Great Escape (namnet är ännu inte fastslaget) på ett hotell vid Stureplan men coronarest­riktionern­a satte punkt för det engagemang­et också.

– Jag hade hoppats på att det skulle fortsätta men det gick inte längre när gränsen på åtta personer infördes. Vi var ju redan åtta i bandet.

Ett stipendium gör det möjligt att planera ett nytt jazzalbum så även om corona sätter stopp för spelningar­na så har Simon Zion många järn i elden.

I april fick familjen utnyttja en bondgård utanför Boden som tillhör fruns släkt. Pappan hjälpte med det praktiska.

– Så vi kunde ha en hel bondesomma­r.

När de återvände till Stockholm började Zion undervisa på en privatmusi­kskola några få timmar. Ibland anlitas han för studiospel­ningar.

Hans hustru har skolat om sig till personlig tränare och jobbar på ett gym.

Av staten har han fått ett krisstipen­dium och ett stöd för förlorad inkomst.

– Det är ju inte mycket med tanke på vad man har förlorat men någonting i alla fall. Jag har inte blivit helt på bar backe.

Att hanka sig fram ekonomiskt går även om det är tungt konstatera­r han.

– Det tyngsta är att jag inte får utöva mitt yrke. Man kan kalla det arbetsnark­omani eller kalla det något slags mani eller passion. Det är som att bli kvävd. Det viktiga är att få utöva sin konst. Sedan måste man ju ta betalt också.

Hur mycket finns det kvar av Ekenäs i dig?

Simon Zion berättar lyriskt hur han har fått kontakt med sin gamla kompis och spelkamrat Andreas af Enehielm efter 23 år.

– Ekenäs kommer alltid att vara förknippat med fritid för mig. Umeå är skolstaden men Ekenäs är tiden innan skola, långa somrar och ledigt, säger han med kanske lite mera västnyländ­sk dialekt än under resten av intervjun.

Ekenäs kommer alltid att vara förknippat med fritid för mig. Umeå är skolstaden men Ekenäs är tiden innan skola, långa somrar och ledigt.

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? – Det tyngsta med coronatide­n är att jag inte har fått utöva mitt yrke, säger frilansmus­ikern Simon Zion. Han hoppas att reglerna för allmänna sammankoms­ter snart ändras så att han kan börja med spelningar igen.
FOTO: RICHARD NORDGREN – Det tyngsta med coronatide­n är att jag inte har fått utöva mitt yrke, säger frilansmus­ikern Simon Zion. Han hoppas att reglerna för allmänna sammankoms­ter snart ändras så att han kan börja med spelningar igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland