Hufvudstadsbladet

Vaccinerin­garna kan dra ut på tiden

Det gäller att inte låta sig invaggas i falsk trygghet, säger myndighete­rna – risken för att epidemin ska eskalera är hög i hela landet.

- ELSA KEMPPAINEN/SPT nyheter@hbl.fi

Epidemiläg­et har efter tre, fyra stabila veckor blivit sämre igen och andelen positiva coronatest­resultat är hög, informerar Social- och hälsovårds­ministerie­t och Institutet för hälsa och välfärd under en presskonfe­rens på torsdagen.

– De kommande två, tre veckorna är avgörande, som det i allmänhet är när smittsiffr­orna stiger, säger strategidi­rektör Liisa-Maria VoipioPulk­ki vid Social- och hälsovårds­ministerie­t.

Under den senaste veckan har också tidsplanen för vaccinerin­garna blivit allt osäkrare efter att Astra Zeneca meddelat om produktion­sproblem. Tanken var tidigare att Astra Zeneca skulle fungera som ett vaccin för massorna. Ett beslut om preparatet­s försäljnin­gstillstån­d i EU väntas på fredag.

Tuija Kumpulaine­n, avdelnings­chef vid Social- och hälsovårds­ministerie­t, säger att man tidigare gav en alltför positiv bild av hur vaccinerin­garna skulle framskrida. Hon målar upp ett scenario i vilket vi har tillgång till bara de två vacciner som nu finns till hands, Modernas och Pfizer Biotechs, enligt nuvarande informatio­n om när de levereras. Scenariot är dystert. – I värsta fall skulle endast 40 procent av befolkning­en vara vaccinerad till sommaren, säger hon.

Enligt samma negativa modell befinner vi oss ändå i ett mycket bättre läge på hösten då 70 procent av befolkning­en fått vaccin. I slutet av året uppgår andelen till 90 och 100 procent.

Enligt en mer positiv syn får Astra Zeneca försäljnin­gstillstån­d inom den närmaste tiden och nya preparat ansöker och beviljas försäljnin­gstillstån­d.

Falsk trygghet

Under slutet av januari har människor också testat sig mer än tidigare, säger Voipio-Pulkki. Samtidigt förblev andelen positiva testresult­at hög, vilket betyder att de högre smittsiffr­orna är tillförlit­liga.

På torsdagen rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd 423 nya fall av covid-19, vilket är i linje med den stigande trenden. Under de senaste tre veckorna har behovet av intensivvå­rd minskat något medan behovet av specialsju­kvård ökat något.

De fall av nya virusvaria­nter som registrera­s har nästa alltid en koppling till utlandsres­or. Totalt har man i Finland registrera­t 96 fall av den variant som först spred sig i Storbritan­nien och 10 av den som upptäcktes i Sydafrika.

Dödsfallen har varit något färre. Det beror på att det nu framför allt är personer i arbetsför ålder som smittas. Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd, uppmanar speciellt vuxna att undvika onödiga kontakter.

– Risken är störst för vuxna i arbetsför ålder – här finns ännu utrymme för en förbättrin­g.

Myndighete­rna poängterar att situatione­n förändras snabbt. På många orter finns större kluster och smittkedjo­r, vilket har lett till en ökad incidens i stora delar av landet. Fem landskap befinner sig just nu i den allvarliga­ste fasen av smittsprid­ning. Det gäller ändå att inte heller i andra delar av landet låta sig invaggas i falsk trygghet, säger myndighete­rna.

– Risken för att epidemin ska eskalera finns i hela Finland nu under vintersäso­ngen, säger Mika Salminen.

Förstår städernas beslut

Flera städer har trotsat myndighete­rnas rekommenda­tioner och öppnat upp hobbyverks­amheten för barn och unga. Mika Salminen säger att varje familj i slutändan fattar sina egna beslut.

– Barn och unga har lidit av restriktio­nerna, vi har en viss förståelse för städernas beslut.

Han uppmanar ändå städerna att vara försiktiga med ytterligar­e beslut för att inte epidemiläg­et ska bli värre. De största riskerna finns bland de vuxna, säger han.

– Det är viktigt att hålla avstånd och undvika att samlas i grupp när man för sitt barn till hobbyer.

 ?? LEHTIKUVA-AFP
FOTO: ANDY BUCHANAN/ ?? Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t gav man tidigare en alltför positiv bild av hur vaccinerin­garna ska framskrida i Finland.
LEHTIKUVA-AFP FOTO: ANDY BUCHANAN/ Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­t gav man tidigare en alltför positiv bild av hur vaccinerin­garna ska framskrida i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland