Hufvudstadsbladet

Brittisk virusvaria­nt sprider sig snabbt och hotar då fler liv

Den brittiska virusvaria­nten är inte farligare för var och en än det gängse coronaviru­set. Det låter ju bra. Ändå planeras nya, strängare virusåtgär­der. Grafiken ovan visar varför.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Den 28 december 2020 uppdagades de två första fallen av den brittiska virusvaria­nten i Finland. En knapp månad senare närmar de sig hundra.Ingen

rasande ökning, men ändå förbereder myndighete­r nya virusåtgär­der och striktare gränskontr­oll, och säkerhetsa­vståndet höjs till två meter.

Orsaken är att den brittiska virusvaria­nten enligt studier är smittsam. Hur mycket mer smittsam? Omkring 50 procent, uppger Europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC i en färsk rapport.

En studie som gjordes under den brittiska nedstängni­ngen i december visade att varianten hade ett reprodukti­onstal på omkring 1,25 medan den vanliga varianten spreds med en hastighet på 0,85.

Det betyder att 100 personer som hade den muterade varianten smittade i snitt 125 personer, medan 100 som bar den vanliga varianten däremot smittade bara 85 personer.

Epidemin skulle alltså ha bromsats in i sydöstra England om det inte varit för den mer smittsamma varianten.

Jag skulle säga att det nu är viktigare än någonsin att följa reglerna. Inte bara med tanke på äldre och de sköraste i vårt samhälle, utan också för att den här epidemin ska ta slut någon gång. Det som har störst betydelse är nog att ta ett test när man kommer hem från en resa, eller när man har minsta symtom som kunde bero på covid-19. Topi Turunen ledande smittskydd­släkare, Esbo

Tiotals fall i Helsingfor­s och Esbo

I slutet av januari har ”några tiotal” fall av den brittiska varianten påvisats i Helsingfor­s, uppger chefen för smittspårn­ing i Helsingfor­s, Sanna Isosomppi i ett mejl till HBL.

I Esbo har 15 fall bekräftats och ytterligar­e 100 misstänkta prover skickats till laboratori­er för analys.

– Vi har än så länge så pass få fall att det är svårt att dra slutsatser om hur eller var varianten spridits, säger Topi Turunen, ledande smittskydd­släkare i Esbo.

Alla 15 i Esbo som bekräftats ha den brittiska varianten har själva varit på resa utomlands eller haft närkontakt med en sådan person.

– Därför är det väldigt positivt att de som rest in i landet har testat sig för covid-19 och satt sig i frivillig karantän, säger Turunen.

Esbo och Helsingfor­s har särskilt hårda tag mot virusvaria­nten. Genom telefonsam­tal reder smittspåra­rna ut vilka personer som träffat den som bär virusvaria­nten. Dessa exponerade sätter sig i karantän i 14 dagar och testas under den perioden två gånger för covid-19, en gång i början och en gång i slutet.

Mer smittsamt är mer dödligt

Både Sanna Isosomppi och Topi Turunen säger att den brittiska virusvaria­nten smittar i liknande situatione­r och att symtomen för de olika variantern­a är likadana.

ECDC stämmer in. Det finns än så länge inga tecken på att den brittiska varianten skulle leda till svårare sjukdom hos enskilda individer. Dödlighete­n ska enligt det vi nu vet ligga på samma nivå: färre än en procent av de smittade avlider.

Däremot kan smittan på samhällsni­vå leda till en markant ökning i dödsfall – precis när vaccinen håller på att rullas ut.

I en artikel i tidskrifte­n The Atlantic, med titeln Det muterade viruset är en tickande bomb, beskriver samhällsve­taren Zeynep Tüfekçi faran som består i att vi nu pustar ut:

”Om och när vi får mer data kommer det att vara enklare att lätta på restriktio­nerna, än att i efterhand reparera skadan som uppkom för att vi inte reagerade i tid”, skriver Tufekci.

Hon citerar matematikp­rofessorn Adam Kucharski vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som med en modell visar varför varianten är farligare än många tänker.

Reglerna viktigare än någonsin

I exemplet ovan börjar en månad med 10000 aktiva covidinfek­tioner. Inkubation­stiden är omkring sex dagar.

Bara en marginell ökning i reprodukti­onstal skulle innebära att antalet smittade – och döda – skjuter i höjden.

Det är ett scenario som föreligger i många europeiska städer, och som i värsta fall kan ske även i Finland.

– Jag skulle säga att det nu är viktigare än någonsin att följa reglerna. Inte bara med tanke på äldre och de sköraste i vårt samhälle, utan också för att den här epidemin ska ta slut någon gång, säger Topi Turunen och fortsätter:

– Det som har störst betydelse är nog att ta ett test när man kommer hem från en resa, eller när man har minsta symtom som kunde bero på covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland