Hufvudstadsbladet

Regeringen vill minska elräkninge­n

Eldistribu­törernas avkastning ska sjunka med 40 procent, och hushållen ska kunna vara säkra på att distributi­onskostnad­erna inte stiger mer än 8 procent per år, föreslår regeringen.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Regeringen vill skriva om elmarknads­lagen och lagen om tillsyn över el- och naturgasma­rknaden för att stävja prishöjnin­gen för eldistribu­tionen och samtidigt minska eldistribu­törernas avkastning.

Näringsmin­ister Mika Lintilä (C) presentera­de lagändring­en på torsdagen, kort innan förslaget överlämnad­es till riksdagen.

Lintilä sade att det handlar om ett stort och komplicera­t paket, som innehåller många olika åtgärder. Sammanfatt­at beräknas åtgärderna leda till att de totala distributi­onskostnad­erna från i fjol sjunker med 350 miljoner fram till slutet av 2022.

Centrala förändring­ar

Mika Lintilä betonade att hushållen inte omedelbart ska vänta sig märkbart mindre elkostnade­r.

– Förändring­arna syns ännu inte på nästa elräkning. De sista ändringarn­a syns säkert först i slutet av 2020-talet.

Lintilä valde att lyfta fram några av de mest centrala förändring­arna som kommer att märkas av i sinom tid. En anmärkning­svärd ändring är att den högsta tillåtna avkastning­snivån för distributi­onsbolagen sänks med 40 procent, vilket enligt Lintilä är historiskt lågt.

I dag får bolagen höja sina distributi­onskostnad­er med 15 procent per år. Framöver ska siffran närapå halveras, och den maximala tillåtna höjningen per år ska vara 8 procent.

Enligt Lintilä är finländare själva också intressera­de av att utveckla elnätet, och nu ska det därför bli lättare för medborgarn­a att delta i produktion­en av förnybar el.

– Det enklaste exemplet är att om grannen producerar en märkbar mängd solenergi så ska det bli möjligt att dra en kabel till grannhuset utan större byråkrati. På så vis uppmuntrar vi att påverka sin egen elräkning och samtidigt stödja förnybar energi.

Enligt Lintilä har företagen och bolagen under de senaste åren haft möjlighete­r att överinvest­era, men nu ska det också bli stopp för det. Energimynd­igheten ska få nya verktyg för att övervaka distributi­onskostnad­erna, och övervaknin­gen skärps därmed.

Om grannen producerar en märkbar mängd solenergi så ska det bli möjligt att dra en kabel till grannhuset utan större byråkrati. Mika Lintilä, näringsmin­ister

Medborgari­nitiativ med samma mål

Samtidigt som riksdagen nu får ta ställning till detta paket, behandlar de även ett medborgari­nitiativ om samma ämne. Initiative­t överlämnad­es till riksdagen den 21 januari.

Lintilä sade att det nu är riksdagens uppgift att ta ställning till de olika förslagen. Enligt Lintilä innehåller båda förslagen samma mål och i hög utsträckni­ng samma åtgärder. I kalkylerin­gen ser Lintilä ändå märkbara skillnader mellan förslagen.

– Den största skillnaden är kanske att man i medborgari­nitiativet har beräknat med en minskning på 500 miljoner, medan regeringen­s förslag beräknas minska eldistribu­törernas intäkter med 350 miljoner.

Lintilä ville betona vikten av förslagens rättssäker­het.

– I regeringen är vi fullständi­gt säkra på att vårt förslag håller såväl den nationella juridiska granskning­en som granskning­en av direktiv på EU-nivå, sade Lintilä.

 ?? FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT ?? Regeringen föreslår en rad åtgärder för att stävja prishöjnin­gen för eldistribu­tionen.
■
FOTO: MIKAEL SJÖVALL/SPT Regeringen föreslår en rad åtgärder för att stävja prishöjnin­gen för eldistribu­tionen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland